Sremuš.....mmmmmmmm
Ja ga ovde nisam videla po šumama a možda i jesam ali ne raspoznajem ga...ovaj mi je drugarica kupila u nekoj Korejanskoj prodavnici.
Ovaj recept šaljem Ingrid za ovomesečnu blogersku igricu " Ajme, koliko nas je " sa bloga "Prekratak dan",koja nam je zadala temu za ovaj mesec, samoniklo jestivo bilje.
Sastojci:
Za palačinke:
šolja je od 250 ml
2 velika jajeta
1/2šolje mleka
1/4 šolje kisele vode
1 kašičica sirćeta
pola šolje brašna od celog pšeničnog zrna
pola šolje svenamenskog brašna
3 kašike otopljenog putera
prstohvat soli
Za punjenje:
250 g brie sira ili bilo kog lako topljivog sira
250 g očišćenog sremuša
100 g očišćenog baby spanaća
nekoliko kašika ulja
4 struka mladog luka
po ukusu biber,vegheta i so
prstohvat tucane ljute paprike
Priprema:
Umutiti testo za palačinke.
Odvojiti belanca od žumanaca i belanca umutiti u šne sa prstohvatom soli i ostaviti sa strane.
Žicom za mućenje umutititi žumanca, dodati mleko, kiselu vodu,otopljeni puter i sirće i na kraju dodati oba brašna po malo i umutiti žicom da nema grudvica. U tu smesu dodati šne od belanaca i sve to sjediniti i ostaviti u frižider da testo "odmori" najmanje pola sata. Ako vam se čini da je gusto, dodati još malo kisele vode.
Odvojiti belanca od žumanaca i belanca umutiti u šne sa prstohvatom soli i ostaviti sa strane.
Žicom za mućenje umutititi žumanca, dodati mleko, kiselu vodu,otopljeni puter i sirće i na kraju dodati oba brašna po malo i umutiti žicom da nema grudvica. U tu smesu dodati šne od belanaca i sve to sjediniti i ostaviti u frižider da testo "odmori" najmanje pola sata. Ako vam se čini da je gusto, dodati još malo kisele vode.
Dok testo "odmara" napraviti fil za punjenje.
U dublji i veći tiganj staviti malo ulja i dodati sitno iseckan mladi luk i propržitio vrlo kratko, samo da malo omekša. Dodati očišćen i opran sremuš i spanać, koje ste isekli na kraće komade i pržiti samo dotle dok povrće ne omekša. Pobiberiti, posoliti i dodati malo vegete i sve zajedno promešati.
Ostaviti sa strane. Brie sir iseći na tanje šnitice. (ja sam koristila brie sa svežim začinima )
U dublji i veći tiganj staviti malo ulja i dodati sitno iseckan mladi luk i propržitio vrlo kratko, samo da malo omekša. Dodati očišćen i opran sremuš i spanać, koje ste isekli na kraće komade i pržiti samo dotle dok povrće ne omekša. Pobiberiti, posoliti i dodati malo vegete i sve zajedno promešati.
Ostaviti sa strane. Brie sir iseći na tanje šnitice. (ja sam koristila brie sa svežim začinima )
Pržiti palačinke na teflonskom tiganju (
ja sam pravila duplu količinu jer sam htela da imam više palačinki jeli
smo ih i sa džemom ) od jedne količine dobićete oko desetak palačinki.
Kada ispržite sve palačinke, nadevati ih sa nadevom.
Kada ispržite sve palačinke, nadevati ih sa nadevom.
Na jedan deo palačinke staviti 2 šnitice brie sira,preko staviti nadev
od sremuša i opet preko staviti 2 šnitice brie sira. Preklopiti u
trougao. Uraditi tako i sa ostalim palačinkama dok imate materijala.Ja
sam imala dovoljno za 8 palačinke.
Zoko super su vam ove palacinkice :)
ОдговориИзбришиIzgleda da mi je nesto promaklo (mislim izguglacu ja to ;) al mi treba I savet sta je to sremus?! Vidim ja to je neka lepa biljcica a ja obozavam zelenis. Gde da kupim I kako se kaze na engleskom?
Veliki pozdrav ;)
Aleksandra,hvala ti puno..na engleskom je wild mountain garlic ili neko to još zove i wild Korean chives,pogledaj po korejanskim prodavnicama.Meni je ovde kupila drugarica, ja ga nisam našla.Topli pozdrav
ИзбришиVolim sremuš mnooogo, meni je ukusniji od belog luka i blaži i ove godine sam ga baš jela. A tek palačinke što volim! :) Ovo je savršena kombinacija:)
ОдговориИзбришиHvala Mirjana i mi ga obožavamo ali ga nije lako naći,meni ga je drugarica kupila u korejanskoj prodavnici.
ИзбришиImamo sremuš u šumici blizu.Ima tako svašega da se nadje ovuda ,a I na mnogim drugim mestima kao naprimer divlji ren,pa divlje zelje razno bilje drugo.A ova ideja za ovako punjene palačinke samo ti možeš nešto ovako da iskombinujes.Preukusno!
ОдговориИзбришиdrago mi je da ti se dopada i blago tebi da imaš sremuš.
ИзбришиTopli pozdrav.
Vrlo ukusni zalogajcici i odlicna ulaznica.:)))
ОдговориИзбришиHvala draga Lana.
ИзбришиDok je sezona, treba ga iskoristiti... na razne načine. Njam, njam!
ОдговориИзбришиJa ga još nisam videla u šumi ali kad bih ga videla nabrala bih ga puno jer ydrav je da se jede i mi ga jako volimo.Topli pozdrav.
ИзбришиOve palačinke su prava delicija, izvrsna ulaznica !
ОдговориИзбришиImam jako puno recepata sa ivljim samoniklim biljem, ali ne stižem da ih pošaljem.
ИзбришиOdlična ulaznica! Jednostavno, a fino!
ОдговориИзбришиHvala draga Ingrid.
Избриши