петак, 11. април 2014.

Palačinke sa sremušem i brie sirom

Sremuš.....mmmmmmmm 
Ja ga ovde nisam videla po šumama a možda i jesam ali ne raspoznajem ga...ovaj mi je drugarica kupila u nekoj Korejanskoj prodavnici.

Ovaj recept šaljem Ingrid za ovomesečnu blogersku igricu " Ajme, koliko nas je " sa bloga "Prekratak dan",koja nam je zadala temu za ovaj mesec, samoniklo jestivo bilje.

Sastojci:

    Za palačinke:

šolja je od 250 ml

     2 velika jajeta
     1/2šolje mleka
     1/4 šolje kisele vode
     1 kašičica sirćeta
     pola šolje brašna od celog pšeničnog zrna
     pola šolje svenamenskog brašna
     3 kašike otopljenog putera
     prstohvat soli

  Za punjenje:


     250 g brie sira ili bilo kog lako topljivog sira
     250 g očišćenog sremuša
     100 g očišćenog baby spanaća
     nekoliko kašika ulja
     4 struka mladog luka
     po ukusu biber,vegheta i so
     prstohvat tucane ljute paprike


Priprema:

Umutiti testo za palačinke.
Odvojiti belanca od žumanaca i belanca umutiti u šne sa prstohvatom soli i ostaviti sa strane.
Žicom za mućenje umutititi žumanca, dodati mleko, kiselu vodu,otopljeni puter i sirće i na kraju dodati oba brašna po malo i umutiti žicom da nema grudvica. U tu smesu dodati šne od belanaca i sve to sjediniti i ostaviti u frižider da testo "odmori" najmanje pola sata. Ako vam se čini da je gusto, dodati još malo kisele vode.

Dok testo "odmara" napraviti fil za punjenje.
U dublji i veći tiganj  staviti malo ulja i dodati sitno iseckan mladi luk i propržitio vrlo kratko, samo da malo omekša. Dodati očišćen i opran sremuš i spanać, koje ste isekli na kraće komade i pržiti samo dotle dok povrće ne omekša. Pobiberiti, posoliti i dodati malo vegete i sve zajedno promešati.
Ostaviti sa strane. Brie sir iseći na tanje šnitice. (ja sam koristila brie sa svežim začinima )
Pržiti palačinke na teflonskom tiganju ( ja sam pravila duplu količinu jer sam htela da imam više palačinki  jeli smo ih i sa džemom ) od jedne količine dobićete oko desetak palačinki.
Kada ispržite sve palačinke, nadevati ih sa nadevom.
Na jedan deo palačinke staviti 2 šnitice brie sira,preko staviti nadev od sremuša i opet preko staviti 2 šnitice brie sira. Preklopiti u trougao. Uraditi tako i sa ostalim palačinkama dok imate materijala.Ja sam imala dovoljno za 8 palačinke.
Svaki trougao vratiti u tiganj i zapeći sa obe strane oko 2 do 3 minuta po svakoj strani ili dok vam se sir ne otopi.
Poslužiti tople.
Dok pečem palačinke samo prvi put stavim nekoliko kapi ulja na tiganj, posle toga ne stavljam više.
Prijatno!!!!!


14 коментара:

  1. Zoko super su vam ove palacinkice :)
    Izgleda da mi je nesto promaklo (mislim izguglacu ja to ;) al mi treba I savet sta je to sremus?! Vidim ja to je neka lepa biljcica a ja obozavam zelenis. Gde da kupim I kako se kaze na engleskom?
    Veliki pozdrav ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aleksandra,hvala ti puno..na engleskom je wild mountain garlic ili neko to još zove i wild Korean chives,pogledaj po korejanskim prodavnicama.Meni je ovde kupila drugarica, ja ga nisam našla.Topli pozdrav

      Избриши
  2. Volim sremuš mnooogo, meni je ukusniji od belog luka i blaži i ove godine sam ga baš jela. A tek palačinke što volim! :) Ovo je savršena kombinacija:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Mirjana i mi ga obožavamo ali ga nije lako naći,meni ga je drugarica kupila u korejanskoj prodavnici.

      Избриши
  3. Imamo sremuš u šumici blizu.Ima tako svašega da se nadje ovuda ,a I na mnogim drugim mestima kao naprimer divlji ren,pa divlje zelje razno bilje drugo.A ova ideja za ovako punjene palačinke samo ti možeš nešto ovako da iskombinujes.Preukusno!

    ОдговориИзбриши
  4. Vrlo ukusni zalogajcici i odlicna ulaznica.:)))

    ОдговориИзбриши
  5. Dok je sezona, treba ga iskoristiti... na razne načine. Njam, njam!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja ga još nisam videla u šumi ali kad bih ga videla nabrala bih ga puno jer ydrav je da se jede i mi ga jako volimo.Topli pozdrav.

      Избриши
  6. Ove palačinke su prava delicija, izvrsna ulaznica !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Imam jako puno recepata sa ivljim samoniklim biljem, ali ne stižem da ih pošaljem.

      Избриши