понедељак, 28. април 2014.

Hummus sa pečenom paprikom

U našoj kući hummus se vrlo često pravi, ukusan je, lako se napravi i veoma brzo pojede. Nekada ga jedemo sa povrćem, nekada sa krekerima a nekada ga namažemo na hleb i jedemo za doručak.
Danas ćemo ga poslužii na malo drugačiji način.




Sastojci:

1 pečena crvena paprika
150 g kuvanih leblebija/slanutka
2 do 3 češnja belog luka
2 kašike tahini 
2 do 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
2 kašike soka od limuna ili po ukusu
po ukusu so i biber
2 do 3 kašike vode u kojoj su se kuvale leblebije
ako volite ljuto, dodati jednu pečenu ljutu papričicu ili 1/4 kašičice ljute mlevene paprike
1/2 kašičice kumina ili po ukusu

Priprema:

Koristiti papriku iz zamrzivača a za one koji ih nemaju u zamrzivaču, ispeći jednu papriku na plotni ili u rerni ispod gornjeg grejača, poklopiti i ostaviti da se potpari, skinuti kožicu, očistiti od semenki i ocediti je dobro ( ja je osušim kuhinjskim papirom ) i staviti je u blender. Mi volimo da je pomalo ljutkasto i uvek dodam jednu malu pečenu papričicu ( koje takođe imam u zamrzivaču )

Leblebije ocediti od vode u kojoj su se kuvale i sačuvati nekoliko kašika sa strane ( biće vam potrebne kasnije ) staviti sve sastojke zajedno u multipraktik ili samleti sa štapnim mikserom, dodavajaći po malo tečnosti od kuvanih leblebija, koju ste sačuvali.

Leblebije ocediti od vode u kojoj su se kuvale i sačuvati nekoliko kašika sa strane ( biće vam potrebne kasnije ) staviti sve sastojke zajedno u multipraktik ili samleti sa štapnim mikserom, dodavajaći po malo tečnosti od kuvanih leblebija, koju ste sačuvali.

Sipati u zdelicu i poslužiti sa krekerima, povrćem ili na ovaj način kao što sam poslužila ja. ( sa prelivom )

Sastojci za preliv:

kašika dve ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 čen belog luka
1/4 kašičice ljute mlevene paprike ( ako ne volite ljuto staviti dimljenu crvenu papriku )
1 kašika pinjola
malo sitno iseckanog peršuna
malo sitno iseckane pečene paprike

Priprema:

Zagrejati  kratko ulje,skloniti sa vatre i dodati  sitno iseckan beli luk, staviti četvrtinu kašičice ljute mlevene paprike i sve izmešati. Posuti sa sitno seckanom pečenom paprikom,pinjolima,preliti sa uljem i posuti sa sitno iseckanim peršunom.



Prijatno!!!!!

4 коментара:

  1. Ovaj hummus mi jako dobro izgleda i sviđa mi se kombinacija kako si ga pripremila i poslužila , ovo je pravi obrok i sigurno jako ukusan, zabilježeno !

    ОдговориИзбриши
  2. Volim te Zoki zato što si uvek tako originalna.Odlišna ideja za upotrebu humusa

    ОдговориИзбриши