U našoj kući hummus se vrlo često pravi, ukusan je, lako se napravi i veoma brzo pojede. Nekada ga jedemo sa povrćem, nekada sa krekerima a nekada ga namažemo na hleb i jedemo za doručak.
Danas ćemo ga poslužii na malo drugačiji način.
Sastojci: 1 pečena crvena paprika, 150 g kuvanih leblebija/slanutka, 2 do 3 čena belog luka, 2 kašike tahini , 2 do 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja, 2 kašike soka od limuna ili po ukusu, po ukusu so i biber, 2 do 3 kašike vode u kojoj su se kuvale leblebije, ako volite ljuto, dodati jednu pečenu ljutu papričicu ili 1/4 kašičice ljute mlevene paprike, 1/2 kašičice kumina ili po ukusu
Koristiti papriku iz zamrzivača a za one koji ih nemaju u zamrzivaču, ispeći jednu papriku na plotni ili u rerni ispod gornjeg grejača, poklopiti i ostaviti da se potpari, skinuti kožicu, očistiti od semenki i ocediti je dobro ( ja je osušim kuhinjskim papirom ) i staviti je u blender. Mi volimo da je pomalo ljutkasto i uvek dodam jednu malu pečenu papričicu ( koje takođe imam u zamrzivaču )
Leblebije ocediti od vode u kojoj su se kuvale i sačuvati nekoliko kašika sa strane ( biće vam potrebne kasnije ) staviti sve sastojke zajedno u multipraktik ili samleti sa štapnim mikserom, dodavajaći po malo tečnosti od kuvanih leblebija, koju ste sačuvali.
Leblebije ocediti od vode u kojoj su se kuvale i sačuvati nekoliko kašika sa strane ( biće vam potrebne kasnije ) staviti sve sastojke zajedno u multipraktik ili samleti sa štapnim mikserom, dodavajaći po malo tečnosti od kuvanih leblebija, koju ste sačuvali.
Sipati u zdelicu i poslužiti sa krekerima, povrćem ili na ovaj način kao što sam poslužila ja. ( sa prelivom )
Sastojci za preliv: kašika dve ekstra devičanskog maslinovog ulja, 1 čen belog luka, 1/4 kašičice ljute mlevene paprike ( ako ne volite ljuto staviti dimljenu crvenu papriku ), 1 kašika pinjola, malo sitno iseckanog peršuna, malo sitno iseckane pečene paprike
Priprema:
Zagrejati kratko ulje,skloniti sa vatre i dodati sitno iseckan beli luk, staviti četvrtinu kašičice ljute mlevene paprike i sve izmešati. Posuti sa sitno seckanom pečenom paprikom,pinjolima,preliti sa uljem i posuti sa sitno iseckanim peršunom.
Sipati u zdelicu i poslužiti sa krekerima, povrćem ili na ovaj način kao što sam poslužila ja. ( sa prelivom )
Sastojci za preliv: kašika dve ekstra devičanskog maslinovog ulja, 1 čen belog luka, 1/4 kašičice ljute mlevene paprike ( ako ne volite ljuto staviti dimljenu crvenu papriku ), 1 kašika pinjola, malo sitno iseckanog peršuna, malo sitno iseckane pečene paprike
Priprema:
Zagrejati kratko ulje,skloniti sa vatre i dodati sitno iseckan beli luk, staviti četvrtinu kašičice ljute mlevene paprike i sve izmešati. Posuti sa sitno seckanom pečenom paprikom,pinjolima,preliti sa uljem i posuti sa sitno iseckanim peršunom.
Prijatno!!!!!
Ovaj hummus mi jako dobro izgleda i sviđa mi se kombinacija kako si ga pripremila i poslužila , ovo je pravi obrok i sigurno jako ukusan, zabilježeno !
ОдговориИзбришиOd srca ti hvala, draga moja Branka i drago mi je da ti se dopada.
ИзбришиVolim te Zoki zato što si uvek tako originalna.Odlišna ideja za upotrebu humusa
ОдговориИзбришиDrago mi je da ti se dopada...mi ga oboižavamo i ne znamo šta nam je dosta.
Избриши