понедељак, 7. април 2014.

Pečen brokoli i prokelj

Zeleno volim te zeleno.

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu našoj Kati, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga Katin špajz i koja nam je zadala kao temu za ovaj mesec karfiol i brokoli.
Ja volim obe namirnice i imam mnogo recepata na blogu sa ovim namirnicama, ali Kato, nema smisla da te zatrpam sa svim receptima, već ću izabrati samo one, koji mi se najviše sviđaju.



Sastojci:

     500 g brokula ili karfiola
     1 kg prokelja
     1 velika ljutika / luk arpadžik
     5-6 čena belog luka
     250 g sitno iseckane suve slanine
     od 80 do 125 ml balsamic sirćeta ( ja koristim belo )
     po ukusu so,sveže samleven biber, mediteranski mix

Priprema:

Povrće oprati i iseckati na sitnije parčiće, luk iseći na kolutove a beli luk ostaviti cele češnjeve.
U veću zdelu staviti povrće,preliti sa maslinovim uljem ( kod mene je ulje od semnki grožđa ) začiniti po ukusu, izmešati  i staviti na veliki pleh,koji je prekriven papirom za pečenje.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190*C oko 20 do 25 minuta, samo da povrće omekša,promešati jednom.Dok se povrće peče, ispržiti slaninu na suvom teflonskom tiganju,da bude hrskava, izvaditi i staviti na kuhinjski papir da se slanina ocedi.
Ispečeno povrće sipati u zdelu iz koje ćete poslužiti, posuti sa hrskavom slaninom i preliti sa balsamic sirćetom.
Poslužiti toplo.

Prijatno!!!!!
 

6 коментара: