Zeleno volim te zeleno.
Ovaj recept šaljem kao ulaznicu našoj Kati, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga Katin špajz i koja nam je zadala kao temu za ovaj mesec karfiol i brokoli.
Ja volim obe namirnice i imam mnogo recepata na blogu sa ovim namirnicama, ali Kato, nema smisla da te zatrpam sa svim receptima, već ću izabrati samo one, koji mi se najviše sviđaju.
Sastojci:
500 g brokula ili karfiola
1 kg prokelja
1 velika ljutika / luk arpadžik
5-6 čena belog luka
250 g sitno iseckane suve slanine
od 80 do 125 ml balsamic sirćeta ( ja koristim belo )
po ukusu so,sveže samleven biber, mediteranski mix
1 kg prokelja
1 velika ljutika / luk arpadžik
5-6 čena belog luka
250 g sitno iseckane suve slanine
od 80 do 125 ml balsamic sirćeta ( ja koristim belo )
po ukusu so,sveže samleven biber, mediteranski mix
Priprema:
Povrće oprati i iseckati na sitnije parčiće, luk iseći na kolutove a beli luk ostaviti cele češnjeve.
U veću zdelu staviti povrće,preliti sa maslinovim uljem ( kod mene je ulje od semnki grožđa ) začiniti po ukusu, izmešati i staviti na veliki pleh,koji je prekriven papirom za pečenje.
U veću zdelu staviti povrće,preliti sa maslinovim uljem ( kod mene je ulje od semnki grožđa ) začiniti po ukusu, izmešati i staviti na veliki pleh,koji je prekriven papirom za pečenje.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190*C oko 20 do 25 minuta, samo da povrće omekša,promešati jednom.Dok se povrće peče, ispržiti slaninu na suvom teflonskom tiganju,da bude hrskava, izvaditi i staviti na kuhinjski papir da se slanina ocedi.
Ispečeno povrće sipati u zdelu iz koje ćete poslužiti, posuti sa hrskavom slaninom i preliti sa balsamic sirćetom.
Poslužiti toplo.
Prijatno!!!!!
Poslužiti toplo.
Prijatno!!!!!
Al se lepo šareni. Divota!
ОдговориИзбришиNina, ja volim puno šarenila na tanjiru, nekako mi je hrana privlačnija a naravno i hrabnljivija. Od srca ti hvala i topli pozdrav.
ИзбришиSuper ručak :)
ОдговориИзбришиHvala Jafi... ovo ću da napravim i za Uskrs kao prilog. Topli pozdrav.
Избришиdivno sarenilo Milice
ОдговориИзбришиHvala ti punooooo, milice moja.
ОдговориИзбриши