Puno toga se napravilo za Uskrs,jedno od toga je i ovaj mlečni hleb, koji je odavno na listi čekanja....
Sastojci:
125 ml soka od ananasa
1 kašika šećera
8 g suvog kvasca
125 ml mleka
55 g otopljenog putera
65 g šećera
pola kašičice vanile
1 jaje
450 do 525 g brašna
1 kašičica soli
1 jaje za premazivanje testa
1 kašika šećera
8 g suvog kvasca
125 ml mleka
55 g otopljenog putera
65 g šećera
pola kašičice vanile
1 jaje
450 do 525 g brašna
1 kašičica soli
1 jaje za premazivanje testa
Priprema:
Zagrejati sok u koji ste dodali kašiku šećera ( ja obično kupujem ne zaslađeni sok ) i dodati suvi kvasac,sve promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
U veću zdelu prosejati brašno,početi sa 450 g možda vam neće trebati svo brašno,dodati so i sve promešati.
Zagrejati mleko,dodati otopljen i malo prohlađen puter,šećer,jaje,vanilu i sve to izmešati sa viljuškom.Sipati nadošli kvasac i smesu od jaja i mleka u brašno i mikserom sa spiralnim nastavcima,umesiti testo.Ovo testo možete umesiti i rukom i mesiti ga oko 5 do 8 minuta.Pobrašniti radnu površinu,istresti testo i mesiti ga dalje,po potrebi dodavati po malo brašna. Umešeno testo treba da bude meko i po malo lepljivo.
Zagrejati sok u koji ste dodali kašiku šećera ( ja obično kupujem ne zaslađeni sok ) i dodati suvi kvasac,sve promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
U veću zdelu prosejati brašno,početi sa 450 g možda vam neće trebati svo brašno,dodati so i sve promešati.
Zagrejati mleko,dodati otopljen i malo prohlađen puter,šećer,jaje,vanilu i sve to izmešati sa viljuškom.Sipati nadošli kvasac i smesu od jaja i mleka u brašno i mikserom sa spiralnim nastavcima,umesiti testo.Ovo testo možete umesiti i rukom i mesiti ga oko 5 do 8 minuta.Pobrašniti radnu površinu,istresti testo i mesiti ga dalje,po potrebi dodavati po malo brašna. Umešeno testo treba da bude meko i po malo lepljivo.
Oblikovati testo u kuglu,premazati sa uljem svuda okolo,pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla, oko sat vremena.
Naraslo testo istresti na radnu površinu,premesiti i ako hoćete da pravite male kajzerice, podelite testo na 24 male kuglice. Ja sam ih pravila u obliku kiflica, pogledajte kako na ovaj recept.
Naraslo testo istresti na radnu površinu,premesiti i ako hoćete da pravite male kajzerice, podelite testo na 24 male kuglice. Ja sam ih pravila u obliku kiflica, pogledajte kako na ovaj recept.
Ja sam htela da deci pošaljem ovaj hleb za doručak, imala sam višak čokoladnih jaja i stavljala sam po jedno jaje u svaku kiflicu.Svaki isečeni trougao sam premazala sa malo otopljenog putera,pre nego što sam ih zavila u kiflicu, tako su mi se lepše listale.
Ako ih pravite u obliku kajzerica, svaki deo,kad ste testo podelili,premesiti, oblikovati u lopticu i ređati u podmazan pekač,veličine 32cm X 22cm, ako hoćete da su slatke, možete staviti i po malo džema i praviti ih u obliku buhtlica.
Ako ih pravite u obliku kajzerica, svaki deo,kad ste testo podelili,premesiti, oblikovati u lopticu i ređati u podmazan pekač,veličine 32cm X 22cm, ako hoćete da su slatke, možete staviti i po malo džema i praviti ih u obliku buhtlica.
Pokriti testo sa providnom folijom i ostaviti da testo još jednom naraste.
Uključiti rernu na 180*C da se zagreje.
Naraslo testo treba da ispuni pleh,premazati sa umućenim jajetom i peći oko 20 do 25 minuta, ili dok vam lepo ne porumene. Umesto jajeta,testo možete premazati sa otopljenim puterom.
Toplo pecivo premazati sa otopljenim puterom i ostaviti da se prohladi ili ostaviti da se pecivo ohladi, posuti sa šećerom u prahu i poslužiti.
Prijatno!!!!
So beautiful Easter bread! Well done, Zoki!
ОдговориИзбришиHugs and kisses, my dear friend. :)
Thank you Gery. I was thinking of you today and I hoped that you, my friend, had good Easter with your loved ones. Hugs and kisses.
ОдговориИзбришиThank you so much, Zoki, you're a wonderful woman! Yes, I had a good Easter and I hope that it was same to you! :)
ИзбришиWith love! :)
Савршено изгледа и баш мами на испробавање. Верујем да сте уживали :)
ОдговориИзбришиHvala, draga Dragana....malo drugačije a opet veoma ukusno.Topli pozdrav.
ИзбришиBeautiful
ОдговориИзбришиThank you, my dear. Enjoy your day:))
ИзбришиPrelepo izgleda! Obožavam mlečne hlebove, ali ovaj sa sokom nisam probala! Pozdrav!
ОдговориИзбришиHvala Snežana i nama je prvi put i jako nam se dopao.Topli pozdrav.
ОдговориИзбришиZorice, divan je, obozavam takve hlepcice, mogu zamisliti kako je sve fino mirisalo dok se peklo.:))
ОдговориИзбришиHvala, draga Lana i ja ih obožavam i zato uvek volim da isprobam sve vrste peciva. Topli pozdrav.
ОдговориИзбришиSigurnа sam da je bilo božanstveno...
ОдговориИзбришиHvala Nina. U pravu si, bila je, nema je više.
ИзбришиYour Easter bread looks just perfect, Zoki! :) I love the small coloured quail eggs you tucked in it! :)
ОдговориИзбришиI hope you had lovely Easter holidays. Knowing how well you cook, I am positive it was delicious around you! :)
Hugs and good wishes!
My dear TiKi, thank you soooo much and I wish that I can make pictures like you. They just amazed me and I am so impressed. Hugs, my dear friend and have a wonderful day:))
ИзбришиKako dobro izgleda tako mora i da je jako fino ! Meni se čini da mi miriše do ovdje, posebno sam uočila sok od ananasa, obožavam ! :)
ОдговориИзбришиMene je oduševio taj sok od ananasa i ranije sam puno puta videla recepte sa njim, ali sam ih izbegavala jer sam mislila ko zna kako će to da izgleda...veoma sam zadovoljna a ako voliš ananas, volećeš i ovo pecivo.
Избриши