Da ne bude da sam izmislila Ameriku jer recept za pire i nije potreban, i
malo ga dete zna napraviti, samo ću da vam predstavim način
pravljenja za što bolji pire.
Sastojci:
1 kg krompira
100 ml vrelog mleka50 g putera
1 kašika kisele pavlake
2-3 kašike tecne pavlake
po ukusu soli
po ukusu peršuna
5-6 čena belog luka
Priprema:
Skuvati krompir i beli luk, koji ste prethodno očistili, u posoljenoj
vodi, ocediti ga pa ih propasirati kroz onu ručnu mašinu kroz koji
progurate krompir, (potato ricer) u propasirani
krompir dodati VRELO mleko, jer je onda krompir mnogo ukusniji i
vazdušastiji, dodati putera, dobro izmešati, pa dodati tečnu pavlaku i
soli, po ukusu. Dodati sitno iseckan peršun, još jednom sve promešati i probati za so,
na vrhu staviti kašiku kisele pavlake posuti peršunom i poslužiti. Danas
sam ga pravila po tom receptu, oduševljeni smo ukusom, jer ovde se
uopšte beli luk i ne oseća.
Vrlo često uz krompir i beli luk dodam i glavicu celera i kuvam sve zajedno.
Umesto peršuna možete staviti vlašac.
Takođe možete praviti i sa pečenim belim lukom, glavici odseći vrh,
preliti sa malo maslinovog ulja, staviti u foliju koju ćete zatvoriti
(ili ako imate specijalne glinene posudice za pečenje luka) i peći oko
sat vremena u rerni, na 200*C istisnuti iz ljuske i propasirati zajedno
sa krompirom.
Pire možete takodje napraviti sa krompirom, koji ste prethodno dobro oprali i izribali i skuvali u ljusci, oguliti i propasirati.
Izaberite način koji vama najviše odgovara.
Prijatno!!!!!
uhh kakva lepa ideja !!!
ОдговориИзбришиHvala Biljana. Probaj sledeći put da koristiš vrelo mleko, ukus mu je fantastičan a i sama tekstura mu je lepša, mada ja pire krompir volim na svaki mogući način. Topli pozdrav.
ИзбришиJa ne pravim pire nikada ;)) - ne mogu doći na red od dragog !!! Ali probaću ovo - obećavam.
ИзбришиKad dođe tvoj red,napravi mu kao iznenađenje.Pozdrav.
ИзбришиWe love it here in Bulgaria! :) And your idea is really good, Zoki!
ОдговориИзбришиHugs and kisses, my dear friend!
I think there is no person who does not like mashed potato. Thank you, my dear Gery.Hugs and kisses:))
ИзбришиKoliko god napraviti pire krompir nije neka znanost moj nikada ne izgleda ovako kao kod tebe, baš mi se sviđa i sljedeći put ću ga praviti po ovom receptu kako si napisala !
ОдговориИзбришиBranka, radujem se unapred.Topli pozdrav za tebe.
ИзбришиObožavam ovakve grickalice, Nisam nikada probala da ih zamrznem, odlična ideja!!!
ОдговориИзбришиZoko, nominovala sam Vas za Verinu igricu. Ako imate vremena, pogledajte kod mene na blogu http://zacarana-kuhinjica.blogspot.com/2014/04/pet-omiljenih-poslastica-blogerska.html i napisite koji su Vam omiljeni slatkiši.
Pozdrav!
Hvala draga moja, na nominaciji.
Избриши