уторак, 1. април 2014.

Pire krompir

Da ne bude da sam izmislila Ameriku jer recept za pire i nije potreban, i malo ga dete zna napraviti, samo ću da vam predstavim način pravljenja za što bolji pire. 


Sastojci:

     1 kg krompira
     100 ml vrelog mleka
     50 g putera
     1 kašika kisele pavlake
     2-3 kašike tecne pavlake
     po ukusu soli
     po ukusu peršuna
     5-6 čena belog luka

Priprema:

Skuvati krompir i beli luk, koji ste prethodno očistili, u posoljenoj vodi, ocediti ga pa ih propasirati kroz onu ručnu mašinu kroz koji progurate krompir, (potato ricer) u propasirani krompir dodati VRELO mleko, jer je onda krompir mnogo ukusniji i vazdušastiji, dodati putera, dobro izmešati, pa dodati tečnu pavlaku i soli, po ukusu. Dodati sitno iseckan peršun, još jednom sve promešati i probati za so, na vrhu staviti kašiku kisele pavlake posuti peršunom i poslužiti. Danas sam ga pravila po tom receptu, oduševljeni smo ukusom, jer ovde se uopšte beli luk i ne oseća.  
Vrlo često uz krompir i beli luk dodam i glavicu celera i kuvam sve zajedno.

Umesto peršuna možete staviti  vlašac. 

Takođe možete praviti i sa pečenim belim lukom, glavici odseći vrh, preliti sa malo maslinovog ulja, staviti u foliju koju ćete zatvoriti (ili ako imate specijalne glinene posudice za pečenje luka) i peći oko sat vremena u rerni, na 200*C istisnuti iz ljuske i propasirati zajedno sa krompirom. 

Pire možete takodje napraviti sa krompirom, koji ste prethodno dobro oprali i izribali i skuvali u ljusci, oguliti i propasirati.

Izaberite način koji vama najviše odgovara.

Prijatno!!!!!

10 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala Biljana. Probaj sledeći put da koristiš vrelo mleko, ukus mu je fantastičan a i sama tekstura mu je lepša, mada ja pire krompir volim na svaki mogući način. Topli pozdrav.

      Избриши
    2. Ja ne pravim pire nikada ;)) - ne mogu doći na red od dragog !!! Ali probaću ovo - obećavam.

      Избриши
    3. Kad dođe tvoj red,napravi mu kao iznenađenje.Pozdrav.

      Избриши
  2. We love it here in Bulgaria! :) And your idea is really good, Zoki!
    Hugs and kisses, my dear friend!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I think there is no person who does not like mashed potato. Thank you, my dear Gery.Hugs and kisses:))

      Избриши
  3. Koliko god napraviti pire krompir nije neka znanost moj nikada ne izgleda ovako kao kod tebe, baš mi se sviđa i sljedeći put ću ga praviti po ovom receptu kako si napisala !

    ОдговориИзбриши
  4. Obožavam ovakve grickalice, Nisam nikada probala da ih zamrznem, odlična ideja!!!

    Zoko, nominovala sam Vas za Verinu igricu. Ako imate vremena, pogledajte kod mene na blogu http://zacarana-kuhinjica.blogspot.com/2014/04/pet-omiljenih-poslastica-blogerska.html i napisite koji su Vam omiljeni slatkiši.

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши