Dala sam im ime pufnice jer zaista su kao pufnice, mekane i mirisne
500 g +50 g brašna za hleb
7 g suvog kvasca
100 ml toplog mleka
150 ml jogurta ili mlaćenice
1 kašičica šećera
1 kašika brašna
1 jaje + 1 žumance
150 g putera
150 g feta vsira
1 kašičica soli
i još:
1 belanac
semenke po izboru
Priprema:
U manjoj posudi sjediniti toplo mleko,kašiku brašna, kašičicu šećera i suvi kvasac i ostaviti na stranu da kvasac naraste.
U veću posudu za mešenje prosejati
brašno, dodati blago umućeno jedno jaje i jedan zumanac, nadošli kvasac,
mlaćenicu,so i sve sjediniti sa rukom dok ne počne da se odvaja od
stranica posude.
Isipati na radnu površinu i umesiti u meko i glatko testo,ako je potrebno dodati malo brašna od onih 50 g.
Oblikovati u loptu,premazati sa malo ulja,pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
Isipati na radnu površinu i umesiti u meko i glatko testo,ako je potrebno dodati malo brašna od onih 50 g.
Oblikovati u loptu,premazati sa malo ulja,pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
Dok testo raste, sa mikserom umutiti puter i feta sir ( ovako se dobije kao neka vrsta kajmaka ) i ostaviti na stranu.
Naraslo testo premesiti i na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti testo u pravougaonik debljine oko 1cm.
Premazati sa trećinom smese od putera i sira i zaviti u rolat a onda rolat zaviti u pužić.
Ostaviti 20 minuta u frižider da se testo odmori.
Premazati sa trećinom smese od putera i sira i zaviti u rolat a onda rolat zaviti u pužić.
Ostaviti 20 minuta u frižider da se testo odmori.
Izvaditi pužić i blago pobrašniti radnu
površinu i ponovo rastanjiti u pravouganik debljine 1cm i premazati sa
drugom trećinom smese od putera i sira i zaviti u rolat.
Rolat zaviti u najlon i ostaviti u frižider 20 minuta i tako uraditi
još jednom, pobrašniti radnu površinu,rastanjiti testo i premazati sa
zadnjom količinom smese od putera, zaviti ponovo u rolat i vratiti još
jednom u frižider na 20 minua.
Blago pobrašniti radnu površinu i rastanjiti testo, isećo prvo vodoravno na trakice koliko želite da se vam kifle velike i tek onda preseći vodoravno.
Blago pobrašniti radnu površinu i rastanjiti testo, isećo prvo vodoravno na trakice koliko želite da se vam kifle velike i tek onda preseći vodoravno.
Svaku polovinu trakice urolati i staviti na pleh prekriven sa pek papirom.
Premazati kiflice sa umućenim belancetom posuti sa semenkama po izboru. ( kod mene crni i beli susam )
Premazati kiflice sa umućenim belancetom posuti sa semenkama po izboru. ( kod mene crni i beli susam )
Peći kiflice u prethodno zagrejanoj rerni na 200*C dok vam ne porumene,oko 25 do 30 minuta.
Prohladiti i poslužiti tople.
Prohladiti i poslužiti tople.
Prijatno!!!!!
Baš interesantan način pripreme testa. Ako su tako meke kao pufne, onda vredi isprobati ;))
ОдговориИзбришиHvala,draga Sandra
ИзбришиMz ovo je bolje od kroasana.nami nami;)
ОдговориИзбришиJa volim sva testa.
ИзбришиBaš su prave fine pufnice, mekane i ukusne, odlično si ih napravila !
ОдговориИзбришиHvala ti, draga moja Branka i mi ih jako volimo, a koje pecivo mi pa ne volimo?
Избриши