U Kanadi je običaj,da se uz ćurku posluži i punjenje ( stuffing ) koji se pravi od hleba.Mi nismo veliki ljubitelji tog punjenja pa sam odlučila da taj prilog napravim na ovaj način.
Prednost ovog priloga je što ga možete napraviti ranije i ispeći kad vam treba. Kod mene je bio napravljen, veče pre a ispečen sledećeg dana.
Ovo jelo takođe možete poslužiti za večeru ili doručak.
Ovaj recept šaljem Ingrid za blogersku igricu " Ajme, koliko nas je" sa bloga " Prekratak dan" koja nam je zadala temu za ovaj mesec, samoniklo jestivo bilje.
Sastojci:
1 vekna hleba
1 kg šparoga
750 g šampinjona
1 struk praziluka
3 do 4 čena sitno iseckanog belog luka
5 jaja
150 g gouda sir
320 ml punomasnog mleka
430 ml tečne pavlake za kuvanje
nekoliko grančica majčine dušice
po ukusu, so, biber, vegeta
1 do 2 kašike sitno iseckanog peršuna
20 do 30 g putera
Priprema:
Hleb iseći na kockice,i ispeći ih u rerni dok vam blago ne porumene ( ja sam ih pekla iz dva puta ) Ostaviti sa strane.
Šparoge oprati, odstraniti zadebljani deo i prokuvati ih oko 2 do 3 minuta u posoljenoj vodi. Ocediti ih i staviti u hladnu vodu u koju ste dodali kocke leda i ostaviti ih nekoliko minuta u toj ledenoj vodi.Izvaditi ih i osušiti od viška tečnosti. Ostaviti ih sa strane.
U veću zdelu staviti jaja,mleko, pavlaku, biber i so i sve to umutiti sa žicom za mućenje.Ostaviti sa strane.
U dublji i veći tiganj staviti nekoliko kašika maslinovog uljai kockicu putera,dodati sitno isečen praziluk i dinstati na osrednjoj temperaturi dok luk ne omekša,dodati isečene šampinjone na deblje šnite i dinstati ih zajedno sa prazilukom dok vam tečnost ne uvri i na kraju dodati beli luk,peršun,majčinu dušicu i vegetu po ukusu i sve sjediniti.
Veći i dublji pekač,veličine 38cm X 28cm ili sličnih veličina,podmazati sa puterom.
Staviti pola količine prepečenog hleba na dno,preko iseći osušena šparoge na komade 5 do 6cm duge,preko staviti svuda preko šparoga,šampinjone i preko šampinjona izrendati sir ( ostaviti jedan mali deo za vrh ) preko sira staviti drugi deo hleba.
Preliti sa umućenim jajima i mlekom i rukama malo pritisnuti svuda odozgore da se tečnost upije u hleb.
Izrendati ostatak sira preko hleba.
Ovako pripremljeno možete pokriti sa folijom i ostaviti preko noći u frižider i peći sutra ujutru ili peći odmah.
Zagrejati rernu na 180*C i peći oko 40 minuta tako pokriveno sa folijom,otkriti i peći još oko 20 do 30 minuta. Ako počne previše da rumeni,pokriti sa folijom da vam ne izgori odozgore.
Ohladiti desetak minuta,iseći na kocke, ili vaditi kašikom i poslužiti kao prilog mesu ili samostalno jelo sa zelenom salataom.
Ideja je odavde.....umesto povrća se može koristiti i šunka. Ja sam je pravila sa povrćem jer deo naših jučerašnjih gostiju ne jede meso i ovo im je bio prilog uz ribu a oni,koji jedu meso,prilog uz ćuretinu.
Količinu možete da smanjite na pola ili po vašoj potrebi.
Prijatno!!!!!
Super izgleda!
ОдговориИзбришиSuper mi je ideja punjenje napraviti kao samostalno jelo, vjerujem da bi se i meni tako više svidjelo, ovo mi odlično zvuči !
ОдговориИзбришиDrago mi je da se i tebi više sviđa punjenje na ovaj način. Topli pozdrav.
Избриши