уторак, 22. април 2014.

Strata ili složenac od bajatog hleba

U Kanadi je običaj,da se uz ćurku posluži i punjenje ( stuffing ) koji se pravi od hleba.Mi nismo veliki ljubitelji tog punjenja pa sam odlučila da taj prilog napravim na ovaj način.
Prednost ovog priloga je što ga možete napraviti ranije i ispeći kad  vam treba. Kod mene je bio napravljen, veče pre a ispečen sledećeg dana.
Ovo jelo takođe možete poslužiti za večeru ili doručak.

Ovaj recept šaljem Ingrid za blogersku igricu " Ajme, koliko nas je" sa bloga " Prekratak dan" koja nam je zadala temu za ovaj mesec, samoniklo jestivo bilje.


Sastojci:

1 vekna hleba
1 kg šparoga
750 g šampinjona
1 struk praziluka
3 do 4 čena sitno iseckanog belog luka
5 jaja
150 g gouda sir
320 ml punomasnog mleka
430 ml  tečne pavlake za kuvanje
nekoliko grančica majčine dušice
po ukusu, so, biber, vegeta
1 do 2 kašike sitno iseckanog peršuna
20 do 30 g putera

Priprema:

Hleb iseći na kockice,i ispeći ih u rerni dok vam blago ne porumene ( ja sam ih pekla iz dva puta ) Ostaviti sa strane.

Šparoge oprati, odstraniti zadebljani deo i prokuvati ih oko 2 do 3 minuta u posoljenoj vodi. Ocediti ih i  staviti u hladnu vodu u koju ste dodali kocke leda i ostaviti ih nekoliko minuta u toj ledenoj vodi.Izvaditi ih i osušiti od viška tečnosti. Ostaviti ih sa strane.

U veću zdelu staviti jaja,mleko, pavlaku, biber i so i sve to umutiti sa žicom za mućenje.Ostaviti sa strane.

U dublji i veći tiganj staviti nekoliko kašika maslinovog uljai kockicu putera,dodati sitno isečen praziluk i dinstati na osrednjoj temperaturi dok luk ne omekša,dodati isečene šampinjone na deblje šnite i dinstati ih zajedno sa prazilukom dok vam tečnost ne uvri i na kraju dodati beli luk,peršun,majčinu dušicu i vegetu po ukusu i sve sjediniti.

Veći i dublji pekač,veličine 38cm X 28cm ili sličnih veličina,podmazati sa puterom.
Staviti pola količine prepečenog hleba na dno,preko iseći osušena šparoge na komade 5 do 6cm duge,preko staviti svuda preko šparoga,šampinjone i preko šampinjona izrendati sir ( ostaviti jedan mali deo za vrh ) preko sira staviti drugi deo hleba.
Preliti sa umućenim jajima i mlekom i rukama malo pritisnuti svuda odozgore da se tečnost upije u hleb.
Izrendati ostatak sira preko hleba.
Ovako pripremljeno možete pokriti sa folijom i ostaviti preko noći u frižider i peći sutra ujutru ili peći odmah.

Zagrejati rernu na 180*C i peći oko 40 minuta tako pokriveno sa folijom,otkriti i peći još oko 20 do 30 minuta. Ako počne previše da rumeni,pokriti sa folijom da vam ne izgori odozgore.
Ohladiti desetak minuta,iseći na kocke, ili vaditi kašikom i poslužiti kao prilog mesu ili samostalno jelo sa zelenom salataom.

Ideja je odavde.....umesto povrća se može koristiti i šunka. Ja sam je pravila sa povrćem jer deo naših jučerašnjih gostiju ne jede meso i ovo im je bio prilog uz ribu a oni,koji jedu meso,prilog uz ćuretinu.
Količinu možete da smanjite na pola ili po vašoj potrebi.

Prijatno!!!!!










4 коментара: