Volim lazanje a posebno one koje su bez mesa. Mi smo oduševljeni sa ovom, možda ćete i vi.
Sastojci:
1.5 kg muškatne tikve
3 kašike maslinovog ulja
po ukusu vegeta pikante ili so i biber
65 g putera
6 do 8 čenova belog luka
65 g brašna
po ukusu vegeta ili vegeta pikante, sveže samleven biber
1.4l mleka
2 kašike sitno iseckanog pešuna
malo ljute tučene papriuke ili nekoliko sitnih papričica,celih
1 kutija od 375 g paste,koja se ne kuva, za lazanje
200 g sitno izrendane gouda ili parmezan sira
250 ml pavlake od 35% masnoće
Priprema:
Muškatnu tikvu raseći na pola, očistiti je od semenki,oljuštiti i iseći na komade debljine malo više od 1cm.
Politi ih sa 3 kašike maslinovog ulja, posoliti i pobiberiti ili upotrebiti vegetu pikante,jedna kašičica je dovoljna.
Sve izmešati, staviti na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje i peći je, u prethodno zagrejanoj rerni na 185*C oko 20 do 25 minuta ili dok vam ne omekša i ne dobije malo boju odozgore.
Politi ih sa 3 kašike maslinovog ulja, posoliti i pobiberiti ili upotrebiti vegetu pikante,jedna kašičica je dovoljna.
Sve izmešati, staviti na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje i peći je, u prethodno zagrejanoj rerni na 185*C oko 20 do 25 minuta ili dok vam ne omekša i ne dobije malo boju odozgore.
Dok se muškatna tikva peče, vi napravite bešamel.U veću i širu šerpu staviti puter da se otopi i dodati sitno iseckan
beli luk, ja sam dodala i nekoliko malih sitnih ljutih papričica,ali ih
nisam sekla i sve pržiti oko minut dva, na niskoj temperaturi da beli
luk i papričica ne izgore ( namerno ne sečem papričice da može da jede i
onaj ko ne voli ljuto ) i dodati brašno i pržiti, stalno mešajući oko
minut dva, polako dodavati mleko i mutiti sa žicom za mućenje da nemate
grudvica. Kuvati dok se ne zgusne.
Začiniti po ukusu, ja sam stavila biber, vegetu pikante i kašičicu vegete,sve izmešati.
Pekač, veličine 22cm X 34cm X 5cm ili malo dublje, blago premazati sa malo ulja i sipati četvrtinu smese na dno, preko naređati 5 ili 6 komada testa za lazanju ( ako nemate ovu vrstu testa, koja se ne kuva, onda prethodno skuvati pastu u 4 litara vode i kad je skuvana, isprati ih hladnom vodom, da se ne zalepe ili po želji možete koristiti ako imate i svežu pastu ) preko sipati opet četvrtinu umaka, posuti sa trećinom izrendanog sira i naređati polovinu ispečene muškatne tikve.
Prijatno!!!!!
Začiniti po ukusu, ja sam stavila biber, vegetu pikante i kašičicu vegete,sve izmešati.
Pekač, veličine 22cm X 34cm X 5cm ili malo dublje, blago premazati sa malo ulja i sipati četvrtinu smese na dno, preko naređati 5 ili 6 komada testa za lazanju ( ako nemate ovu vrstu testa, koja se ne kuva, onda prethodno skuvati pastu u 4 litara vode i kad je skuvana, isprati ih hladnom vodom, da se ne zalepe ili po želji možete koristiti ako imate i svežu pastu ) preko sipati opet četvrtinu umaka, posuti sa trećinom izrendanog sira i naređati polovinu ispečene muškatne tikve.
Preko tikve staviti ponovo testo, umak,
sir i ostatak muškatne tikve i završiti sa testom i u umakom i posuti sa
izrendanim sirom.
Preliti sa pavlakom, pokriti je prvo sa papirom za pečenje ( na njega vam se neće zalepiti sir a ako pokrijete samo sa folijom na nju će vam se zalepiti sir i kad otkrijete foliju da je zapečete,podići ćete i sav sir sa nje )
Ovako pripremljenu možete ostaviti u frižideru da stoji do 24 sata i tek je onda peći, što znači, pripremiti je uveče i peći sutra posle posla.
Peći je u zagrejanoj rerni na 190*C prvo pokrivenu,oko 45 minuta, otkriti je i peći još desetak minuta ili dok vam blago ne porumeni. ( ako vam pekač nije dovoljno dubok, stavite neku foliju ispod njega ili na drugi pleh prekrivem folijom inače će vam curiti sa svih strana u rernu i biće posle teško za čišćenje ).
Pečenu lazanju ostavitio da se malo ohladi, najmanje desetak minuta i služiti je toplu sa zelenom salatom ili bez.
Preliti sa pavlakom, pokriti je prvo sa papirom za pečenje ( na njega vam se neće zalepiti sir a ako pokrijete samo sa folijom na nju će vam se zalepiti sir i kad otkrijete foliju da je zapečete,podići ćete i sav sir sa nje )
Ovako pripremljenu možete ostaviti u frižideru da stoji do 24 sata i tek je onda peći, što znači, pripremiti je uveče i peći sutra posle posla.
Peći je u zagrejanoj rerni na 190*C prvo pokrivenu,oko 45 minuta, otkriti je i peći još desetak minuta ili dok vam blago ne porumeni. ( ako vam pekač nije dovoljno dubok, stavite neku foliju ispod njega ili na drugi pleh prekrivem folijom inače će vam curiti sa svih strana u rernu i biće posle teško za čišćenje ).
Pečenu lazanju ostavitio da se malo ohladi, najmanje desetak minuta i služiti je toplu sa zelenom salatom ili bez.
Prijatno!!!!!
That's very interesting and I'm sure that it's also very tasty! :)
ОдговориИзбришиHave a wonderful day, Zoki! :)
Gery,we loved it..butternut squash we love it,I am using it in savory and sweet dishes and taste is just perfect.Thank you, my dear friend and enjoy your weekend. Love:))
ИзбришиUh volim butternut squash da jedem I ovako pecen,mnogo je ukusan .Ovaj recept mi se takodje dopada.Vrrlo originalno!:)
ОдговориИзбришиHvala Džoli i mi smo veliki ljubitelji te tikve a moj muž obožava i pečen sweet potato. Topli pozdrav za vas.
ИзбришиPredivan ručak... Zaista odlična ideja! :)
ОдговориИзбришиHvala Miki i drago mi je da ti se dopada ideja.Topli pozdrav.
Избриши