Rižoto obožavam ali ga retko pravim, danas smo hteli da imamo malo laganiji ručak,bez mesa. Izbor je pao na ovaj rižoto, malo drugačiji od ostalih.....
Sastojci:
250 g arborio pirinča
1 glavica sitno iseckanog crnog luka
4 čena sitno iseckanog belog luka
250 g sečenih na kockice, šampinjona
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika putera
125 ml belog vina
500 ml pilećeg temeljca
500 ml kokosovog mleka
50 g sveže izrendanog parmezana
1/4 kašičice kurkume ili prstohvat šafrana
so i sveže samleveni biber
kašika dve sitno iseckanog peršuna
5-6 komada boranije
1 kašika putera
Priprema:
U dublji i teži tiganj staviti 2 kašike ulja i 1 kašiku putera i kad se puter otopi dodati sitno iseckan crni i beli luk dokk ne postane staklast, povremeno promešajte da vam luk ne izgori, ne sme ni da porumeni.
Dodati pirinač i šampinjone i pržiti nekoliko minuta, dok vam i pirinač ne bude staklast, stalno mešajući oko minut dva i na kraju dodati belo vino i pustiti da, na osrednjoj temperaturi, pirinač upije svo vino, naravno stalno mešajući.
Dodati 250 ml pilećeg temeljca, temperaturu smanjiti da vam pirinač se kuva polako krčkajući i mešati dok pirinač ne upije svu tečnost., dodati i preostalih 250 ml temeljca i dalje kuvati stalno mešajući,oko desetak minuta.
Dodati kurkumu ili šafran, po želji boraniju, koju ste isekli na sitne komadiće,polovinu kokosovog mleka i dalje kuvati, mešajući dok pirinač ne upije i na kraju dodati preostalo mleko i dalje kuvati dok, pirinač ne omekša ali da je al dente,znači ne potpuno raskuvan.
Na kraju dodati onu drugu kašiku putera i sve promešati ( vrlo je važno da se koristi puter na kraju jer on će vam dati onu kremastu teksturu pirinča ) dodati izrendani parmezan,posoliti i pobiberiti po ukusu i sve izmešati.
Posuti sa seckanim peršunom i poslužiti sa još malo parmezana odozgore.
Prijatno!!!!!
Baš neobičan rižoto, ima tu svačega po nešto i verujem da je ukus poseban...
ОдговориИзбришиHvala Zoro. Retko koristim kokosovo mleko za kuvanje, jer ne volim kokos i mislila sam da ovo mleko miriše na kokos, ustvari uopšte ne miriše na kokos a jelu daje fantastično kremast izgled.
ОдговориИзбришиzanimljiv mi je ovaj dodatak kokosovog mlijeka...vjerojatno mu daje lijepu aromu..
ОдговориИзбришиSnježana i ja prvi put pravim sa kokosovim mlekom i zaista mi je kremast i fino ukusan, juče sam pojela pola od ovog rižota i ako izbegavam da jedem pirinač a volim ga. Ako imaš prilike da nabaviš kokosovo mleko, probaj, bićeš prijatno iznenađena.
ОдговориИзбришиZoki, it's so interesting! You added coconut milk, I love your idea! :)
ОдговориИзбришиI wish you a wonderful evening, my dear friend!
My dear Gery, this is my first time using coconut milk in savory dish and I am very pleased with the way dish turn out......I will do this more often from now on. Hugs,my dear friend and have a good week:))
ИзбришиOdlično! I ja često koristim kokosovo mleko baš zbog kremastog efekta.Nože i kokosov krem onda ti treba manje.A rizoto sa šampinjonima može uvek!
ОдговориИзбришиDžoli, ovo je otkriće za mene a kokosov krem nisam videla...pogledaću i za taj proizvod. Hvala ti puno.
ИзбришиRižoto sa šampinjonima jako volim i kada pogledam sastojke tu smo negdje osim kokosovog mlijeka koje nikada nisam koristila u ovoj kombinaciji, zaintrigirala si me i sigurno ću ga isprobati !
ОдговориИзбришиAko mi veruješ i ja sam bila jako znatiželjna kad sam videla kokosovo mleko i morala sam da ga isprobam.....i ne kajem se.Pozdrav.
Избриши