Ove su kifle bile napravljene pre desetak dana za, pojedene su davno, ali rado bih ih ponovo napravila, izuzetno su dobre a ja peciva obožavam, posebno dok su topla. Ove kifle su meke i posle nekoliko dana, jer testa koja su pravljena sa jogurtom, su mnogo mekanija nego ona koja su pravljena samo sa mlekom.
Sastojci:
350 g univerzalnog brašna ( all purpose )
350 g brašna za hleb
125 ml toplog kokosovog mleka ( može i obično )
10 g suvog ili 30 g svežeg kvasca
100 g šećera
175 ml jogurta ili mlaćenice ( buttermilk )
1 kašika vanile ili vanilla paste ili 1 kesica vanilinog šećera
korica od jednog limuna ili 5-6 kapi prirodnog ulja od limuna
2 jaja + 1 belanac
100 ml otopljene masti ili putera
Za sirup:
150 g šećera
200 ml vode
i još:
kokos za posipanje
150 g omekšale masti
1 žumanac
1 do 2 kašike brašna
Priprema:
U toplo mleko staviti kvasac, oduzeti kašičicu od onih 100 g i staviti u kvasac,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
U vanglicu prosejati obe vrste brašna ( meni je trebalo tačno 700 g, možda treba malo više ili manje ), napraviti udubljenje u sredinu.
U drugu činiju staviti jogurt ili mlaćenicu, ja koristim mlaćenicu, jaja,šećer, vanilu, limunovu koricu i sve to izmešati sa viljuškom.
U udubljenje sipati otopljenu i prohlađenu mast, ako je nemate, koristite ulje, sipati smesu od mlaćenice i dodati nadošli kvasac.
Mikserom, sa spiralnim nastavcima umesiti dobro testo, mutiti ga oko desetak minuta, ako ne mutite sa mikserom, dobro umesiti testo, dok ne dobije plihove po sebi..
Oblikovati testo u loptu, premazati vanglicu sa uljem,uvaljati testo svuda okolo,pokriti sa providnom folijom i ostaviti testo preko noći u frižider.
Ujutru, izvaditi testo, ono je već dosta naraslo, premesiti ga i ostaviti na toplom da još jednom naraste.
Naraslo testo premesiti i podeliti na pola ( svaka polovina oko 700 g ) i svaku polovinu podeliti na 7 malih jufkica.
Umutiti mast sa žumancetom i brašnom.
Svaku jufkicu rastanjiti malo, premazati sa umućenom mašću ( ako nemate mast, onda premazati testo sa omekšalim puterom ) i ređati ih jednu na drugu. Zadnju jufkicu ne premazujemo.
Zaviti u providnu foliju i ostaviti u frižider da se tersto malo odmori a za to vreme vi pripremite sve od ove druge polovine što ste uradili sa prvom.
Izvaditi prvi deo a drugi deo ostaviti u frižider da se odmara dok vi pripremate kiflice.
Rastanjiti u što veći krug možete, premazati sa malo umućene masti i iseći na trokute.
Na svaki trougao staviti po malo džema zaviti u kiflicu tako što ćete deo koji uviijate vući prema sebi da imate više navoja na kifli i onda se bolje listaju, i stavljati na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se testo podigne a za to vreme vi pravite kiflice od druge polovine.
Trebaće vam dva pleha, ja ne volim da ih naguram jednu do druge, vi kako hoćete.
Dok se prva tura kiflica peče, druga tura raste.
Zagrejati rernu na 180*C i peći ih oko 20 minuta ili dok vam ne porumene.
Dok se kiflice peku, skuvati sirup.
U šerpicu staviti vodu i šećer, pustiti da provri, smanjiti temperaturu na osrednju i kuvati još 5-6 minuta.
Skloniti sa vatre da se malo prohladi.
Pečene kiflice ohladite malo, svaki kiflicu provući kroz sirup, ali ne držati ih dugo, ne treba da se "napiju" sirupa i uvaljati ih u kokosovo brašno.
Ređati ih na tacnu.
Ispeći i drugu turu i isto uraditi i sa njima kao i sa prvom.
Prijatno!!!!!
Moja klivia, a od jedne,dobila sam 4-5 i sad i mama i beba cvetaju, ovo je beba.
Ovde se potpuno rascvetala.... a ove druge slike su gde je mama i još jedna beba i obe cvetaju. Držim ih ispred kuće ali su pod tremom, nisu na direktnom suncu, inače bi izgorele.
Moraću uskoro da ih rasadim, jer u ovoj saksiji, pored mame, koja sada ima pupoljke, ima još 3 bebe, jedna od tih beba je u cvatu. Rasadiću ih na jesen, pre nego što ih unesemo u kuću.
Kad smo bili u Philadelphiji pre nekoliko godina, kod prijatelja sam videla i žutu kliviu, baš bih volela da imam i nju, ali je ovde nigde nisam videla.
Kiflice baš fora izgledaju ovako čupave. Cvijeće je divno!
ОдговориИзбришиHvala ti puno. Kiflice su božanstvene i moram ih uskoro ponoviti.Cveće je moja velika ljubav. Pozdrav.
ИзбришиSuper su kiflice i jako mi se sviđaju ovakve u omotaču od kokosa ! A cvijeće je tek posebno lijepa priča, vidi se da ga sa ljubavlju njeguješ !
ОдговориИзбришиOd srca ti hvala, draga moja Branka. Cveće i peciva, moje velike ljubavi.
ИзбришиObožavam sve što je sa kokosom, a slika je veoma privlačna, eh da su mi sada pri ruci da ih probam :)
ОдговориИзбришиNataša, volela bih i ja da ih sad imam, ali na žalost, davno su nestale. Hvala i topli pozdrav.
Избриши