уторак, 1. јул 2014.

KuVarijacije ------- Bele mlečne kocke

Volim ove naše blogerske igrice, jer kroz njih imamo prilike da isprobamo neki novi recept, otkrijemo neki novi blog, za koji nismo ni znali da postoji. u ovom slučaju svi znamo za Majin Blog, Cooks and Bakes,koja je i pokrenula ovu blogersku igricu, KuVarijacije i ovog meseca smo pravili bele mlečne kocke po njenom receptu.



Sastojci: 300 ml mleka, 50 g šećera, 30 g griza
za fil: 500 ml slatke pavlake, 50 g šećera, 1 kesica želatina ( kod nas je to 7 g ), 2 kesice vanilinog šećera
za preliv: slatko od višanja ili, 150 g višanja, 75 g šećera

Priprema: Izvaditi pavlaku najmanje pola sata pre nego što počnete da pravite ove kocke, jer pavlaka ne sme da bude prehladna jer kad sipate želatin u hladnu pavlaku,zgrudvaće vam se.
Staviti mleko sa šećerom da se kuva i kad provri u tankom mlazu sipati griz i mešajući sa žicom za mućenje kuvati ga dok se ne zgusne.

Ja imam neki veoma sitan griz i meni je trebalo 50 g griza za ovu količinu mleka, inače mi je bio preredak sa 30 g.

Mali kalup,veličine 20cm X 30cm podmazati tankim slojem ulja i vreo griz sipati. Poravnjati sa spatulom.

Ja nisam imala kalup te veličine te sam koristila četvrtasti 22cm x 22cm i zato su moje kocke višlje od originalnog recepta.

U malom lončetu otipiti želatin sa nekoliko kašika hladne vode i ostaviti da nabubri.Kad je nabubrelo staviti lonče na tihu temperaturu i otopiti nabubreli želatin.

Ja sam radila po uputstvu na kesici KNOXovog želatina,koji je 7 g. U 50 ml hladne vode sipati želatin i izmešati, dodati 50 ml vrijuće vode i mešati minut-dva dok se želatin ne otopi.

Mrzim da pravim kolače sa želatinom jer uvek se bojim da mi neće ispasti dobro, ovog puta sam odlično prošla.

Slatku pavlaku umutiti u meko umućenu pavlaku i tankim mlazom sipati otopljeni želatin i mutite još malo.
Sipati preko podloge od griza, poravnjati i viljuškom napraviti šare.

Ja sam počela da mutim pavlaku, u koju sam dodala prah šećer umesto običnog, i kad se sasvim malo umutilo u tankom mlazu, da mlaz pada na žice miksera, sam sipala otopljeni želatin. Nastavila sam da mutim dok nisam dobila željenu gustinu.Pazite da ne premutite pavlaku, dobićete smesu,koja liči na puter.

Kalup prekriti plastičnom folijom i ostaviti u frižider najmanje nekoliko sati da se dobro rashladi.

Seći na manje kocke.

Rashlađene kocke preliti sa slatkim od višanja a ako ga nemate napravite preliv sami.
Višnje i šećer kuvati na tihoj vatri dok vam tečnost ne uvri na trećinu. Ohladiti i preliti preko kocki.

Prijatno!!!!


8 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala ti puno,milice moja....ako imaš agar agar probaj ih napraviti, jako su fine.

      Избриши
  2. Prekrasne su draga Zorice, baš si ih lijepo napravila ! I meni je drago kada kroz ove ogrice isprobam i naučim nešto novo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, draga moja Branka. Potpuno si u pravu, preko ovih igrica otkrijemo nove blogove i fantastične recepte.

      Избриши
  3. Divno su ispale, i dobro je znati da će i manje od 10 g želatina biti dovoljno, čak i uz ceo decilitar dodatne vode! Hvala ti puno što si pravila i učestvovala u igri, i izvini što "malo" kasnim sa komentarom ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Majo, tebi hvala na odličnom receptu, pravila sam ih još jednom, samo zanas dvoje i što duže stoje, sve su bolje.Nama je trebalo dva dana da ih pojedemo, ali smo ih pojeli sa uživanjem. Izuzetno lepe kocke. Znam da si u frci i ne brini, sve je u redu. Topli pozdrav.

      Избриши