недеља, 27. јул 2014.

Pečeni plavi patlidžan sa paprikama

Ovako pripremljeno povrće, vrlo često pripremam, kao prilog pečenom mesu na roštilju a može vam biti i kompletan obrok za laganu večeru.



Sastojci:

500 g baby, plavih patlidžana, ako nema baby koristite običan
1 žuta babura,babura, očišćena od semenki i isečena na veće komade
1 crvena babura babura, očišćena od semenki i isecžčena na veće komade
1 glavica ne oljuštenih češnjeva belog luka
1 kašičica vegete Natur ili suvi začin koji koristite
po ukusu sveže samlevenog bibera
1 kašika začina lemon and pepper, ako nemate ovaj začin onda 6 kašika sveže iscđenog limunovog soka
1/2 kašičice tučene ljute paprike (ko ne voli ljuto, neka preskoči)
2 do 3 kašike sitno iseckang peršuna
2 kašike seckane mente na tanke trakice (julienne / žilien )
4 do 5 kašika nekog dobrog, ekstra devičanskog, maslinovog ulja
desetak crnih maslinki

Priprema:

Zagrejati rernu na 175*C

Plavi patlidžan naseći na veće komade pa ga staviti u hladnu posoljenu vodu za desetak minuta. Izvaditi iz vode pa ga osušiti sa kuhinjskim papirom. Ja ga ne ljuštim, jer kora mu nije tvrda i jedem ga zajedno sa njom.
Paprike oprati, očistiti od semenki, gledajte da se vam što mesnatije, pa ih iseći na veće komade.
Odvojiti od glavice 10 do 12 cčešnjeva belog luka, ali ga nemojte ljuštiti.
Svo ovo povrće, ja sam stavila i ljutu papričicu, jer volimo ljuto, izmešati sa začinima, vegetom, biberom i lemon i pepper začinom.

Uzeti veću, ali pliću, posudu, staviti papir za pečenje dole pa sipati svo izmešano povrće, preliti sa maslinovim uljem, i ako nemate ovaj začin sa dodatkom limuna, dodajte 6 kašika sveže isceđenog soka od limuna i limunovu koricu i peći oko 35 do 45 minuta u rerni, ne pokriveno. Povremeno promešati.  ( ako volite da je povrće više hrskavo, tj manje pečeno, peći oko pola sata )

Pečeno povrće izvaditi iz rerne, oljuštiti pečeni luk od ljuskice, pazite da ga ne zgnječite, da ostanu celi češnjevi, dodajte peršun, maslinke i mentu, sve dobro izmešati i poslužiti kao prilog.

Prijatno!!!!


Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Jela sa bloga " Jelina Jela " koja nam je zadala temu plavi patlidžan i njoj šaljem ovaj recept.

4 коментара:

  1. ovo je moje omiljeno jelo .. drago mi je da neko sprema u rerni - isto kao i ja ;))) ... izuzetno Zoko lepo !!!

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo obožavam ! A vole i moje cure u Dbk, kako je moja nećakinja jednom rekla kada je zamirisalo iz pećnice : "imamo ručak za Bogove" , ako dijete tako kaže onda je tako :) Naša kombinacija je malo drugačija, ali tu smo da isprobamo i ovako kako si ti pripremila, jako lijepo izgleda , boje, okusi....., zabilježeno !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Branka. Baš mi se sviuđa ovo..."ručak za Bogove" a ovu kombinaciju jako volim. Topli pozdrav.

      Избриши