Ja ne znam da li je sezona plavog patlidžana kod vas, kod nas ih ima preko cele godine i baš ovih dana ima jako lepih mladih patlidžana. Pizzu volim ali je prvi put jedem na ovaj način i za vas, koji jedete gluten free hranu, ovo je idealno a takođe možete poslužiti za večeru ili toplo predjelo.
Mi smo ovo jeli za ručak,pored domaće supice i bilo nam je dovoljno.
Sastojci:
1 veći plavi patlidžan
morska so i sveže samleveni biber
2 do 3 kašike maslinovog ulja
oregano ili italijanski začin
3 do 4 paradajza
100 g pršuto
100 do 150 g izrendana mozzarella sir
50 g izrendanog Grana Padano
listovi bosiljka
Priprema:
Oprati plavi patlidžan, posoliti sa solju i ostaviti da ispusti gorčinu. Kod nas plavi patlidžan uopšte nije gorak i ja ga ne solim da odstoji i ispusti gorčinu.
Rernu uključiti na 200*C, ,kolutove poređati na pleh, preliti sa maslinovim uljem, pobiberiti, posoliti i posuti sa italijanskim začinom ili oreganom i peći oko 15 do 20 minuta, da porumeni, na pola pečenja okrenuti kolutove patlidžana.
Izvaditi i dok se patlidžan hladi, iseći kolutove paradajza na istu debljinu kao i patlidžan, oko 1 cm i peći ispod gornjeg grejača, samo da omekša i malo porumeni, nemojte prepeći, rasturiće se.
Na kolutove pečenog patlidžana staviti malo mazzarelle sira, preko staviti kolut paradajza, preko staviti još malo mozzarella sir i preko staviti iskidan pršuto a na pršuto staviti vrlo malo Grana Padano.
Tako uraditi sa svim kolutovima patlidžana i paradajza.
Vratiti u rernu i peći samo dotle dok se sir ne otopi.
Na vruće pizze staviti sitno iseckane listove bosiljka ili cele listove bosiljka i poslužiti tople.
Prijatno!!!!
Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Jela sa bloga " Jelina Jela " koja nam je zadala temu plavi patlidžan i njoj šaljem ovaj recept.
I love this dish! I'm sure it's more than delicious!
ОдговориИзбришиHave a wonderful evening, Zoki!
Me to.....Eggplant is on of my favour vegetable. Thank you, my dear Gery. Hugs:))
ИзбришиDivno!Ima patlidžana i kod nas cele godine i mi ga volimoooo.Vidim da si koristila Grana Padano i taj sir ja preferiram iznad parmezana!
ОдговориИзбришиUh sve volim a sireve posebno. Hvala ti punoooo. Grlim te.
ОдговориИзбришиOdlično
ОдговориИзбришиUh, mmmm, njam.
ОдговориИзбришиU stanju sam samo ovakav komentar da ostavim:)
Da znaš da si u pravu i sviđa mi se tvoj komentar. Kratak i jasan.
ИзбришиOvo je jako fino, pravo ljetno jelo , patlidžana još ima i biti će ih tako da ću ih sigurno i ovako pripremiti !
ОдговориИзбришиKod nas su tek počeli domaći, a iz uvoza ih ima preko cele godine...obožavam ih.Hvala ti puno.
ОдговориИзбриши