Mi ćemo da poplavimo od patlidžana, ali ga jako volimo i to na svaki mogući način. Kod nas je on mnogo više korišćen u kuhinji od tikvica, mada volimo i njih.
Još jedan fini ručak,pa probajte.
Sastojci:
500 g mlevenog ne masnog mesa ( piletina, svinjetina, govedina, ćuretina )
3 male ljutike / arpadžik
4 čena sitno iseckanog belog luka
2 struka mladog luka ( ako nemate i ne mora )
2 kašike sitno iseckanog peršuna
1 jaje
2 mala feferončića sitno iseckanih
3 do 4 kašike prezli ( ja koristim PANKO mrvice )
po ukusu začini; biber, so,vegeta
Sastojci za sos:
1 velika glavica sitno iseckanog crnog luka
1 velika šargepa
2 štapa celera
3 do 4 čena sitno iseckanog belog luka
800 ml mlevenog paradajza
250 g seckanog paradajza
1 kašika peršuna ili bosiljka
maslinovo ulje za prženje
po ukusu; biber, so, italijanski začin, oregano
i još:
3 do 4 plava patlidžana
so
malo maslinovog ulja
200 g nekog lako topljivog sira ( Gouda,ementaler, mozzarella )
Grana Padano
tučena crvena paprika za posuti
Obrisati vodu sa njih, staviti ih na pleh i ,preliti sa vrlo malo maslinovog ulja i ispeći u rerni da porumene.Nemojte ih prepeći, raspadaće vam se.
Ostavite sa strane da se malo ohlade.
U šerpu, u kojoj ćete kuvati sos, sipati malo ulja i svaku ćuftu, malo poravnati odozgore i odozdole i pržiti ih nekoliko minuta sa svake strane, samo da porumene.
Izvaditi ih i staviti na tanjir da se ohlade.
Sipati oba paradajza, mleveni i seckani, dodati začine po ukusu i krčkati ga da se malo zgusne. Na kraju dodati sitno iseckan peršun ili bosiljak.
Preko napravljenih paketića sipati ostatak sosa, poklopiti ili zatvoriti sa alu folijom i peći u rerni oko pola sata do 45 minuta, otklopiti i samo zapeći na kratko.
Sipati nekoliko kašika sosa na tanjir, staviti po jednu ili dve ćufte na sos i posuti sa Grana Padano sir, po potrebi, ako se sir ne otopi, staviti vrlo kratko u rernu da se sir otopi.
Poslužiti sa nekim finim prepečenim hlebom, pastom ili kao ja, bez ičega.
Prijatno!!!!
Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Jela sa bloga " Jelina Jela " koja nam je zadala temu plavi patlidžan i njoj šaljem ovaj recept.
Uh, kako mi se dopada ovaj recept. Baš sve ono što volim i to u divnom smotuljku:)
ОдговориИзбришиTi si izgleda kao i mi...volimo plavi patlidžan, a ovo je bio zaista fantastičan rčak. Moj muž nije veliki gurman, ali ovo je jeo sa takvim zadovoljstvom da mi je bilo uživanje ga gledati kako jede. Od srca tebi hvala.
ОдговориИзбришиOvo mi je izvrsno jelo, baš si nas počastila odličnim receptima sa patliđanom, hvala !!
ОдговориИзбришиHvala. Ja ću da poplavim od njih, ali volim ih.Drago mi je da ti se dopada recept.
ОдговориИзбриши