субота, 05. јул 2014.

Šareni zebra rolat

Svi znamo za zebra kolač, ovog puta sam htela da isprobam nešto malo drugačije...Ovo je pravljeno  za snajkin rođendan i uživali smo svi u njemu.




Sastojci:

5 osrednjih jaja
160 g šećera
100 g brašna
1 prepuna kašika kakaoa
8 velikih kašika vode
2 kašike ulja
prstohvat soli

Za premaz rolata:

350 g jagoda
100 g šećera

Za fil:

100 g krem sir
125 g ricota sir
250 ml slatke pavlake
5 - 6 većih zrelih jagoda

Za dekoraciju:

slatka pavlaka
voće po izboru

Priprema:

Razdvojiti belanca od zumanca,i umutiti belanca sa prstohvatom soli da malo postanu čvrsta, ali ne i prečvrsta, dodavati po malo šećera, dok ne utrošite 100 g i mutiti dok ne dobijete čvrstru i sjajnu smesu. Ostaviti ih sa strane.

U veću zdelu staviti žumanca i mutiti ih sa 60 g šećera dok ne dobijete gustu i svetlu smesu, dodati dve kašike ulja i 6 kašika vode i sve sjediniti zajedno.

Dodavati belanca po malo i sa žicom za mućenje, sjediniti ih sa umućenim žumancima.

Dodatvati po malo brašna, koje ćete prethodno prosejati iznad posude za mućenje, sjediniti sa smesom od jaja.

Podeliti smesu na pola ( merila sam ali sam zaboravila da zapišem a sad se ne sećam koliko je pola ) i u jednu polovinu dodati prosejan kakao i dve kašike vode i sve to zajedno sjedinite u glatku smesu.


Pleh od rerne ( 39cm X 35cm ) prekriti sa papirom za pečenje i u sredini pleha sipati dve kašike žute smese, preko nje sipati braon smesu,preko opet kašiku bele smese, braon smesa i tako raditi dok ne utrošite sav materijal koji imate.

Malo lupkati sa plehom o radnu površinu da se testo svuda ravnomerno raširi.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 15 do 20 minuta, u zavisnosti od vaše rerne.

Pečeni rolat izvrnuti na papir za pečenje ili kuhinjsku krpu, koji ste posuli sa šećerom, zaviti u rolat i ostaviti da se ohladi.

Dok se rolat hladi napraviti fil od sira i slatke pavlake.

Jagode oprati, iseći na sitnije komade i staviti u šerpicu zajedno sa šećerom i kuvati dok se ne zgusne, povremeno promešati.

Ovo je najbolje uraditi dan pre da vam se džem ohladi.

Umutiti omekšali krem sir, rikotu ili svež,mladi sir sa dve kašike prah šećera,posebno umutiti slatku pavlaku, ali ne potpuno,dodat polu umućenu pavlaku u krem sir i sve umutiti zajedno u gustu kremu.

Odviti rolat i bogato premazati sa džemom od jagoda.

Preko džema staviti fil od sira svuda po malo da možete lakše premazati.




Kada ste premazali fil od sira, naređati oprane i očišćene jagode i zaviti u rolat.

Ostaviti da se ohladi, najbolje preko noći.

Sutra dan dekorisati po želji ili ostaviti bez ikakve dekoracije, podjednako je lep i bez...ja sam ga dekorisala tako da je ispao kao torta.

Ja sam promenila malo originalni recept, vi napravite kako se vama sviđa.



Prijatno!!!!

10 коментара:

  1. FANTÁSTICO!!!!
    Un dulce delicioso y bello por dentro y por fuera.
    GRACIAS; un abrazo
    Conxita

    ОдговориИзбриши
  2. Very nice roll, Zoki, so elegant! And I wish a happy birthday!
    Have a good day, my dear friend!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. My dear Gery, thank you. I wish that you have a good day.Hugs, my dear:))

      Избриши
  3. :)Много здраве и весели моменти,Зори!Рулото е прекрасно!

    ОдговориИзбриши
  4. Одговори
    1. Hvala Nataša.Mnogo je lep i bez dekoracije, sledeći put će biti bez jer mu je kora izuzetno lepa i šarena. Topli pozdrav.

      Избриши