субота, 04. октобар 2014.

Čorbica od muškatne tikve i paškanata

Mi obožavamo čorbice, nije važno od čega je, samo neka je sa kašikom. Juče mi je ostalo pola tikve, baš je bila velika, kupila sam je na farmerskoj pijaci i mislila sam da danas od te polovine napravim bundevaru, ali imamo pitu od jabuka, bundeva je, ili morala da se ostavi u frižider ili da napravim čorbicu...ova druga ideja mi je bila bolja...Muž je napolju, radi naešto na autu i ja rešila da ga obradujem, jer znam koliko voli čorbice.




Sastojci:

750 g očišćene muškatne tikve i isečene na kockice
2 kašike putera
2 kašike maslinovog ulja
2 struka praziluka, samo beli deo
3 do 4 čena sitno iseckanog belog luka
2 velika paškanata ili 2 velike šargarepe
250 ml suvog belog vina
1.5 l do 2 l supe / temeljca / vode
125 ml kokosovog mleka ili pavlake za kuvanje
po prstohvat ili po ukusu mleven muškatni orah,mleveni đumbir, curry prah
1 feferončić
po ukusu suvi začin,sveže samleven biber, morska so

Priprema:

U veću šerpu staviti puter i ulje da se zagreje i dodati dobro opran i sitno iseckan praziluk i beli luk ( ako su čenovi veliki, staviti samo 2 ) i pržiti na tihoj temperaturi dok praziluk ne omekša, oko 4 do 5 minuta, povremeno promešajte da vam ne izgori.

Omekšalom praziluku dodati tikvu i paškanat, koje ste očistili i iseckali na sitnije kockice i propržiti zajedno, dodati vino pustiti da provri i onda smanjiti temperaturu i krčkati oko desetak minuta ili dok vam vino ne ispari, pazite da vam ne zagori.

Dodati ljutu papričicu i začine po ukusu,naliti sa supom ili vodom, poklopiti ali ne potpuno,smanjiti temperaturu i kuvati oko 30 do 40 minuta ili dok vam povrće ne omekša.ku za kuvanje )

Skuvano skloniti sa ringle i sa štapnim mikserom smrviti svo povrće da dobijete gustu tečnost.
Vratiti nazad na ringlu i dodati kokosovo mleko, ( ako nemate kokosovo mleko možete koristiti pavlaku za kuvanje )
Ako vam je pregusto, dodati još supe ili vode do željene gustoće i pustiti da provri.
Probati da li je potrebno još nešto od začina i poslužiti toplo sa parčetom prepečenog hleba ili sipati u šolju i piti.


Prijatno!!!!!

2 коментара:

  1. It's so tasty, so shiny here. :) The sun loves you, Zoki! ;)
    Hugs, my dear friend!

    ОдговориИзбриши
  2. Thank you. Here is raining and is getting colder. Autumn is here. Hugs, my dear friend and enjoy those beautiful,sunny days.

    ОдговориИзбриши