уторак, 14. октобар 2014.

Liker od nara

Za samo tri nedelje možete imati domaći liker od nara / šipka, koji ćete napraviti sami.

Domaćica za ovomesečnu igricu " Ajme, koliko nas je " je naša blogerica Tihana sa bloga Tiha u Zemlji Slatkiša, koja nam je zadala temu...NAR i njoj šaljem ovaj recept.


Sastojci:

3 dobro zrela nara / šipka
500 ml votke ili lozovače
150 do 200 g šećera ( ako volite slađe staviti 200 g )

Priprema:

Nar treba da je dobro zreo i pun soka. Kod nas još nije sezona nara i nisu baš najbolji, ja sam napravila samo malu količinu dok u novembru ne stignu zreli plodovi.
Očistiti ga od ljuske i odvojiti zrnca od opne.
Staviti u veću teglu zrnca,malo ih izmeljati da ispuste sok, šećer i votku, ( može gin ili lozovača ) malo promućkati i ostaviti na tamnom mesti da odstoji 3 nedelje,promućkati svaki drugi dan, da se šećer otopi.
Po želji u teglu možete dodati i koricu pomorandže i limna, ja nisam htela.



Posle 3 nedelje, procediti kroz gazu i i skupiti gazu u zavežljaj i vašim rukama dobro iscediti bobice nara / šipka.

Ako ne volite da vam je liker mnogo jak, u teglu staviti nar i votku i ostaviti da stoji 3 nedelja, povremeno promućkajte i posle tri nedelje procediti votku od bobica, bobice dobro iscediti.
250 ml vode i šećer stavite da provri i smanjiti temperaturu i pustiti da se kuva oko 5 minuta. Skloniti sa ringle i ostaviti da se potpuno ohladi. Kad je simple sirup potpuno hladan, dodati alkohol, sve dobro izmešati, sipati u ukrasne flaše i pokloniti prijateljima za Božić ili Novu Godinu.
Boja likera će vam puno zavisiti od zrelosti nara.

Živeli!!!!!

8 коментара:

  1. Divno, volim likere i nisam nikada radila od nara

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ingrid,pošto ih voliš isprobaj i ovaj.....moj bi trebao uskoro da bude gotov. Topli pozdrav

      Избриши
  2. Razmišljala sam o likeru od nara, još ga stignem napraviti, vjerujem da će ovaj tvoj kada odstoji biti jako fin !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tebi baš zavidim na domaćenm naru...ovaj moj nije bio baš dobro zreo,ali liker za sada izgleda dobro. Topli pozdrav.

      Избриши
  3. Одговори
    1. Hvala ti Petra puno. Liker je izuzetno ukusan i baš miriše na nar. iz tog razloga nisam htela ništa drugo da dodajem 8 vanilu, pomorandžu )

      Избриши