среда, 29. октобар 2014.

Mirisna štrudla

Da samo znate sa kojim uživanjem pravim ova dizana testa....ma to je pravo igranje za mene. Do pre 5-6 godina užasavala sam se od testa...više sam volela da su mi ruke u zemlji nego li u testu, e sad volim i jedno i drugo i ne znam koje više. 

U ponedeljak je bila slava,Sv.Petka, i mi smo bili pozvani u goste za slavu. Razmišljala sam šta odneti našem dragom prijatelju od kolača, dvoumila sam se između rolata i štrudle i pošto više volim da pravim kisela testa od slatkiša, naravno da sam se odlućila za štrudlu.


Sastojci:


540 g sve namenskog brašna + za doradu testa
100 g brašna za hleb
300 ml toplog mleka
50 g šećera + 1 kašičica ( ako volite da je slađe, dodajte još šećera )
10 g suvog kvasca
120 g otopljenog i ohlađenog putera****
prstohvat soli
2 jaja
1 kesica vanilong šećera
korica od 1 limuna

Za fil:

350 g mlevenih oraha****
100 g šećera
75 g suvog grožđa ( ako ga ne volite,izostavite )
1 kesica vanile
100 ml vrelog mleka
1 belanac

i još:

1 žumanac
2 do 3 kašike mleka
otopljen puter

Priprema:

Zagrejati mleko i od cele količine oduzeti 100 ml u to staviti suvi kvasac i kašičicu šećera i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
U ostatak mleka dodati preostali deo šećera,otopljen i prohlađen puter,jaja, vanilu,limunovu koricu i prstohvat soli i sjediniti sve zajedno.

U vanglicu prosejati oba brašna, ( ja sam stavila 600 g brašna, ali sam morala da dodam još 40 g da mi se testo ne lepi za ruke ) napraviti udubljenje u sredinu brašna i sipati mleko sa jajima i dodati nadošli kvasac.
Ako hoćete veće i deblje štrudle, podelite testo na dva dela,ja više volim manje parčiće.
Ja testo mesim mikserom sa spiralnim nastavcima, vi kako god volite, ali sam primetila da testa sa spiralnim nastavcma su mnogo bolja i vazdušastija i mesiti testo oko desetak minuta.
Isipati na radnu površinu, premesiti i oblikovati u loptu, pobrašniti blago vanglicu dole,staviti testo i pobrašniti testo i odozgore. Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na tolom mestu da se testo udvostruči.
Naraslo testo isipati na radnu površinu,premesiti i podeliti na 3 dela. Svaki deo je malo više od 400 g.
Dok testo raste pripremiti fil.
Zagrejati mleko da je vrelo, mlevene orahe,grožđice i šećer izmešati, dodati 1 vanilu i preliti sa vrelim mlekom i dodati blago umućeno belance, sve sjediniti zajedno i ostaviti na stranu.


Ako je testo dobro umešeno dok ga valjate oklagijom imaćete ove plihčiće po testu.


Rastanjite testo u pravougaonik, oko 1cm debljine a dužine koliki vam je pleh dugačak.
Fil podeliti na 3 dela, moj svaki deo je bio po 200 g i premazati preko testa ali ostaviti malo praznog, ne premazanog testa na kraju.
Zaviti u rolat, ali nemojte zaviti čvrsto.
Tako uraditi i sa preostala dva dela testa.


Pleh u kome ćete peći, prekriti papirom za pečenje, naređati zavijene štrudlice i ja obično stavljam pek papir između rolnica da mi se ne zalepe jedna za drugu dok se peku.
Pokriti providnom folijom i ostaviti da štrudlice još jednom narastu, oko pola sata.
Posle pola sata zagrejati rernu na 175*C


Narasle štrudlice premazati sa umućenim žumancetom i nekoliko kašika mleka. Peći oko 45 minuta ili dok vam lepo ne porumene.


Ispečene štrudlice izvaditi iz pleha, staviti ih na žicu i premazati sa otopljenim puterom, pokriti sa kuhinjskim papirom i krpom i ostaviti tako da se potpuno ohlade.
Hladne iseći na parčiće debljine koje vi volite, posuti sa prah šećerom izmešanim sa vanilom ili bez i poslužiti. Kod mene je na slici sa likerom od kruške.



****Umesto putera možete koristiti mast, ja je trenutno nisam imala.
****Umesto oraha možete koristiti mleveni mak, rogač ili mlevene lešnike.

Prijatno!!!!!!

10 коментара:

  1. Zorice, predivna je i majstorski napravljena, svdija mi se kako je zamotana.:)) p.s. dobar je i savet da se strudlice odvoje papirom za pecenje, probacu svakako sledeci put.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Lana puno...rekoh ti onog dana da se dvoumim između štrudle i rolata i pošto znam da naš prijatelj kupuje torte a nema gde sitne kolače, reših se da mu napravim štrudlu. Ma sto peciva bih umesila samo da ne moram da pravim torte ( ne volim i imam dve leve ruke za njih ali se trudim ) dok nekom drugom torte idu od uke,samo tako. Od srca tebi hvala i topli pozdrav.

      Избриши
  2. Mmmm, kako mame:) Divne su ti štrudlice, baš vazdušaste i mekane, vidi se:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, draga moja Nale.....ta dizana testa su uvek imala posebno mesto kod mene. Obožavam ih, ali samo dok su topla,mada se mogu zagrejati i nsledeći dan i budu nista kao da su sad ispečena.Topli pozdrav.

      Избриши
  3. Joj gosodjo Zorica, kad sam vidila ovo podsjetilo me na jedan vas kolac slican ovome negdje sam ga sacuvala ali ga sad nemogu nigdje naci. Neznam ni kako se zove a kamoli sto drugo, zam da ste imali lijepih komentara i da ste na njih uzvratili da je kolac divan i da ga treba provati, a isto je ovako slicio samo nije cinimi se bio sa nijednim od ovih filova. Ako se mozda mozete sjetiti, lijepo bi vas zamolila ako bi mi ga poslali u inbox. Jako bi vam bila zahvalan ! Rece[pti su vam fenomenalni ! Zelim vam sve najbolje uz topli pozdrav !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Auuuu draga moja, rado bih da ti pomognem, ali se zaista ne sećam koji je to recept, jer na ovom blogu ima preko hiljadu recepata...morala bih da idem ispod svakog recepta i da čitam komentare...da bar znaš o čemu se radi, dizano testo ili nešto drugo?
      Pokušaću da ti pomognem i pronađem, ali ti ne obećavam, jer nisam sigurna ni da li ću naći.
      Od srca ti hvala i topli pozdrav.

      Избриши