Jako volim ove zalivene pite i davno ih nisam pravila....
Sastojci:
2 XL jaja
250 ml mleka
180 g šečera
150 ml ulja
120 g brašna
1 kesica vanile ili 1 kašika vanilla paste
160 g griza
12 g praška za pecivo
1 kg zrelih šljiva,isečene na pola ili na četvrtine
Za agdu:
500 g šećera
350 ml vode
sok od i limuna
1 kesica vanile ili 1 mahuna vanile
Priprema:
Izmešati brašno, griz i prašak za pecivo i sve to sipati u umućenu smesu od jaja i mleka ( umesto mleka se može koristiti i jogurt ) i umutiti sa mikserom.
Meni je smesa malo postojala jer sam radila nešto drugo i malo mi se zgusnula, dodala sam još oko 50 ml mleka i razredila smesu.
Svaku koru premazati sa 2 do 3 kašike smese, ja sam pravila samo od 1 kore, jer su mi bile malo deblje i pravila sam samo trećinu smese jer sam imala dovoljno šljiva za 4 rolata,nisam imala vremena da čistim još.
Na gornji deo kore, ostaviti prazno oko 5 cm i tek onda poređati očišćene šljive ( ja sam ih posula sa malo šećera kad sam ih isekla i ne mora ),prebaciti kore po dva cm sa leve i desne strane i onda onaj gornji deo, koji je prazan, prebaciti preko šljiva i čvrsto zaviti u rolat.
Ređati u pekač,koji ste prethodno malo premazali sa uljem ili sprejom za pečenje, jedan do drugog.
Tako radite dok imate materijala.
Premazati rolate sa smesom od jaja i ostavite sa strane da malo odstoji.
Pitu možete iseći odmah na parčiće, ja nisam, jer znam da bi mi puno soka od šljiva iscurilo van, sekla sam je tek kad se ispekla.
Peći pitu oko 45 minuta ili dok vam fino ne porumeni,ako počne previše da rumeni,pokriti sa papirom za pečenje.
Prijatno!!!!
Fina pitica. Uvek dobrododju ovakvi receptici. Bas bogato izgleda.
ОдговориИзбришиHvala Nale. Ja pite i pecivo obožavam i rado ih pravim, a ovako prelivenu pitu davno nisam napravila.
Избриши