четвртак, 09. октобар 2014.

Prelivena pita sa šljivama

Jako volim ove zalivene pite i davno ih nisam pravila....


Sastojci:

500 g kora za pitu
2 XL jaja
250 ml mleka
180 g šečera
150 ml ulja
120 g brašna
1 kesica vanile ili 1 kašika vanilla paste
160 g griza
12 g praška za pecivo
1 kg zrelih šljiva,isečene na pola ili na četvrtine

Za agdu:

500 g šećera
350 ml vode
sok od i limuna
1 kesica vanile ili 1 mahuna vanile

Priprema:

Prvo skuvati agdu da bi mogla da se ohladi dok vi napravite i ispečete pitu.

Umutiti jaja sa šećerom da dobijete gustu i svetlu smesu, dodati mleko,ulje, vanilu i sve to umutiti zajedno.
Izmešati brašno, griz i prašak za pecivo i sve to sipati u umućenu smesu od jaja i mleka ( umesto mleka se može koristiti i jogurt ) i umutiti sa mikserom.
Meni je smesa malo postojala jer sam radila nešto drugo i malo mi se zgusnula, dodala sam još oko 50 ml mleka i razredila smesu.

Uzeti svaku koru i ako su vam kore jako tanke, kao za baklavu, koristiti po dve,čak i tri a ako nisu, dovoljno je jedna.
Svaku koru premazati sa 2 do 3 kašike smese, ja sam pravila samo od 1 kore, jer su mi bile malo deblje i pravila sam samo trećinu smese jer sam imala dovoljno šljiva za 4 rolata,nisam imala vremena da čistim još.
Na gornji deo kore, ostaviti prazno oko 5 cm i tek onda poređati očišćene šljive ( ja sam ih posula sa malo šećera kad sam ih isekla i ne mora ),prebaciti kore po dva cm sa leve i desne strane i onda onaj gornji deo, koji je prazan, prebaciti preko šljiva i čvrsto zaviti u rolat.
Ređati u pekač,koji ste prethodno malo premazali sa uljem ili sprejom za pečenje, jedan do drugog.
Tako radite dok imate materijala.
Premazati rolate sa smesom od jaja i ostavite sa strane da malo odstoji.

Rernu zagrejati na 165*C.
Pitu možete iseći odmah na parčiće, ja nisam, jer znam da bi mi puno soka od šljiva iscurilo van, sekla sam je tek kad se ispekla.
Peći pitu oko 45 minuta ili dok vam fino ne porumeni,ako počne previše da rumeni,pokriti sa papirom za pečenje.

Pečenu pitu iseći na parčiće po vašoj želji i preliti je sa prohlađenom agdom.Ostaviti tako da se potpuno ohladi i da se agda upije u pitu.


Ovo je recept moje kume, ona ovakve pite pravi i sa višnjama i sa jabukama i podjednako su dobre.

Prijatno!!!!

2 коментара:

  1. Fina pitica. Uvek dobrododju ovakvi receptici. Bas bogato izgleda.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nale. Ja pite i pecivo obožavam i rado ih pravim, a ovako prelivenu pitu davno nisam napravila.

      Избриши