среда, 22. октобар 2014.

Salata od peršuna, suvih kajsija i badema

Ovu vrstu salate možete napraviti da bude i bez glutenska ako,umesto bulgura koristite proso, pirinač ili kinou...izbor je vaš.



Sastojci:


100 gbulgur,proso, pirinač,kinoa
2 do 3 manje vezicesitno iseckanog peršuna
100 gpečenog i krupnije isečenog badema
10 do 15sitno iseckanih suvih kajsija

Sastojci za preliv:

4 kašike ulja od semenki grožđa
sok od 2 limuna ili po ukusu sirće od jabuka
2 čena pasiranog belog luka
1/4 kašičice dijon senfa
po ukusu suvog bosiljka
po ukusu morska so i sveže samleven biber

Priprema:


U manju šerpicu staviti 175 ml vode sa prstohvatom soli i pustiti da provri i kad provri sipati bulgur ( ja sam za ovu salatu koristila krupniji ) i pustiti da ponovo provri.
Kad je ponovo provrelo,isključiti ringlu,poklopiti šerpicu i ostaviti da tako odstoji 20 minuta.
Tokom stajanja bulgur će "popiti" svu vodu.
Pre upotrebe rastresti sa viljuškom.

Za to vreme pripremiti preliv i iseckati bademe,peršun i suve kajsije.
U zdelicu staviti pasirani beli luk, ulje, limunov sok, so, biber,dijon senf,suvi bosiljak i sve izmešati sa viljuškom ili malom žičicom.

U veću zdelu staviti sitnije isečen peršun, koji ste prethodno dobro oprali i osušili od viška vode,sitnije isečene kajsije,krupnije sečene bademe i skuvan i ohlađen bulgur.
Preliti sa umućenim prelivom za salatu,koji ste ranije pripremili,dobro sve izmešati i po želji, možete jesti ovu salatu odmah ili ostaviti u frižider da se malo ohladi.


Ja sam još dodala u ovu salatu jedan sitnije isečen luk arpadžik / ljutiku i jednu malu,sitno iseckanu ljutu papričicu.

Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар