Imam nekoliko kesica zamrznute bundeve i krajnje je vreme da je upotrebim. Pitam muža večeras,pravim buhtle, hoćeš li slatke ili slane? Očekivala sam da mi kaže slatke i moram da kažem da me je iznenadio kad je rekao da hoće slane...
Sastojci:
150 g pirea od bundeve
175 ml toplog mleka
8 g suvog kvasca
50 ml ulja
2j ajeta
1 kašičica šećera
1 kašičica ili po ukusu, soli
za punjenje:
200 g sira
150 g blanširanog i dobro isceđenog spanaća
1 belanac
i još:
1 žumanac
1 kašika mleka
semenke po ukusu;laneno seme, crni susam, beli susam
Priprema:
Umesiti glatko i po malo lepljivo testo. ( ja u zadnje vreme mesim sa mikserom a tek na kraju ga doradim sa rukama ) Vrlo je važno da se testo dobro umesi.
Pobrašniti vanglicu i vratiti testo, koje ste oblikovali u loptu i pobrašniti i odozgore. Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
Blanširati spanać vrlo kratko, samo da omekša i takvog ga staviti u ledenu vodu da se ohladi i da zaustavite proces kuvanja. Dobro, dobro ocediti od viška tečnosti i sitno iseckati.
Izmešati sa sirom i belancetom. Ja sam koristila ricotta sir i pošto je neslan,dodala sam i malu kašičicu soli i prstohvat čubrice.
Naraslo testo isipati na radnu površinu,premesiti i podeliti na kuglice jednake težine. ( moja je bila svaka oko 72-3 g ) Svaku kuglicu malo rastanjiti oklagijom,u sredinu staviti nadev od sira i spanaća i svaku kuglicu premzati sa malo otopljenog putera.
Kalup, veličine 22 do 24 cm,podmazati sa malo otopljenog putera i ređati buhtlice.
Ostaviti da se testo ponovo odmori i još malo naraste,oko pola sata.
Zagrejati rernu na 165*C Narasle buhtle premazati sa žumancetom, umućenim sa malo mleka i posuti sa semenkama po vašem izboru.
Peći oko pola sata ili dok vam blago ne porumene.
Pečene buhtle ostaviti u kalupu da se kratko ohlade, izvaditi iz kalupa, zaviti u kuhinjsku krpu i ostaviti da se potpuno ohlade. Po želji, buhtle premazati tople sa malo otopljenog putera.
Izostaviti kašičicu soli, dodati 100 g šećera u testo, 1 kašiku vanile,limunovu ili pomorandžinu koricu i zamesiti testo.Možete dodati i kašičicu začina za pite i kolače od bundeve u ovo testo.
Puniti sa džemom po vašem ozboru.
Prijatno!!!!
Jako su lepe buhtle divno zute.
ОдговориИзбришиHvala draga Daniela
ОдговориИзбриши..zvuci i izgleda odlicno! Drago mi je da se muz odlucio za slane :)
ОдговориИзбришиHvala Mirela...da znaš da me je iznenadio, ali u suštini on voli testa, pa koje god da je. Topli pozdrav.
ИзбришиKako divno izgledaju! Ja mogu samo ovako setno da ih gledam - ne mogu da pravim ni slane ni slatke, koju god sam probala bundevu, sve su bezukusne i ni jedna blizu onim nasim. Koje bundeve koristite, mozda nisam probala :)
ОдговориИзбришиJelena, od srca ti hvala i gledaj ako možeš da kupiš bundevu kad je dobro zrela. Ja koristim butternut squash i zadovoljna sam sa njom. Ja sam davno otišla tako da i ne znam kakav je ukus naših bundeva, tamo, osim bundevare, ništa se drugo nije pravilo od nje ...ah da, i pekla se u rerni, pa smo je tako pečenu jeli.
ОдговориИзбришиVerovatno je u tome zec, sto kupim u supermarketu gde je donesu zelenu, pa se borim sa njom po pola sata samo da je isecem. U nedelju je farmers market, mozda mi se posreci.Toliko imate lepih recepata od bundeve da ne znam koji bih pre probala :)) Drzite mi fige
ОдговориИзбришиDržim ti palčeve i srećno a farmers markets obožavam ali kod nas je zadnji dan za njihove pijace u oktobru.Topli pozdrav.
Избриши