Izuzetno ukusni kotleti, ako ih uopšte možemo tako nazvati...nešto iz ruske kuhinje...
Ideja za ove kotlete je odavde, ja sam dodala ono što mi volimo.
700 g kuvanog krompira
1 kašičica soli za kuvanje krompira
1 jaje
nekoliko kašika brašna
Za punjenje:
pola struka praziluka ili 1 glavica crnog luka
300 g šampinjona
nekoliko kašika ulja
1 veliki čen belog luka
1 mala ljuta papričica
pola kašičice sitno iseckane majčine dušice
100 ml belog vina
po ukusu začini; sveže samleven biber, suvi začin, so
1 kašika sitno iseckanog peršuna
i još:
4 do 5 kašika kukuruznog brašna
kisela pavlaka
vlašac
Priprema:
Isipati u cediljku sa vodom i vratiti skuvani krompir u šerpu da se od tople šerpe krompir "osuši".
U dublji i veći tiganj staviti nekoliko kašika ulja i kad se zagreje dodati, prethodno opran i sitno iseckan praziluk ili crni luk i pržiti dok ne omekša, a onda dodati jedan feferončić, koji ste očistili od semenki i sitno iseckali, sitno iseckan beli luk i šampinjone, koje ste prethodno oprali i sitnije iseckali, pržiti sve zajedno oko 5 minuta, dodati belo vino, sve začine koje volite i majčinu dušicu i pržiti / dinstati sve dotle dok vino i tečnost, koju su šampinjoni ispustili, potpuno ne ispari.
Probati za začine i ostavite da se ohladi, da možete da pravite kotlete. U ohlađeno dodati sitno iseckan peršun.
Svaku lopticu rastanjiti na dlanu i staviti po dve kašičice ili koliko vi želite, samo nemojte previše, teško ćete ih zatvoriti i vašim prstima polako podižite stranice krompira i zatvarajte preko fila.
Deo koji je zatvoren, staviti na kukuruzno brašno i pomoću vaših ruku oblikovati u kotlete.
Ređati ih na pleh, koji ste posuli sa kukuruznim brašnom.
U teflonski tiganj zagrejati kašiku ulja i pržiti kotlete da samo porumene sa jedne strane, pažljivo ih okrenuti i pržiti i drugu stranu da porumene.
Naređati ih na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje i kad su svi isprženi da samo porumene, staviti ih u rernu, koju ste zagrejali na 200*C i peći ih još 10 do 15 minuta.
Prijatno!!!!
They're also well known here in Bulgaria and we love them a lot. We call it "картофени кюфтета", but I'm not sure how to translate it in English... Your ones look really tasty!
ОдговориИзбришиHave a wonderful Sunday, my dear Zoki!
Thank you, my dear. I think, but I am not sure that I ever tried them back in Serbia...here in Canada are many ethnic groups and we are lucky enough that we can try and taste many different foods.
ИзбришиHugs, my dear end enjoy your weekend.
Thank you for this!! will be trying this recipe!
ОдговориИзбришиKennedy, I am very happy that you like this recipe...they are very tasty and great addition to meats or as vegetarian lunch. Have a nice day.
Избриши