недеља, 12. октобар 2014.

Latke waffles

Palačinke od krompira ( ja ih zovem i pljeskavicama ) napravljene u obliku wafla.....bez prženja,što znači, bez i malo dodatnih masnoća. Probajte.




 Sastojci:
1 kg krompira za pečenje ( baking potato )
180 do 240 g rendanog luka
12 g ili 1 kesica praška za pecivo
1 1/2 kašičica soli
sveže mleveni biber
100 g brašna
4 XL jaja
1 kašičica peršuna ili suvog začina čubrica

i još: 

kisela pavlaka
jaja
vlašac


Priprema:

Krompir oljuštiti i izrendati na krupnu stranu,takođe izrendati na istu stranu i crni luk.
Sve to staviti u posudu, koju ste obložili sa lanenom krpom i krpu skupiti u zavežljaj i dobro iscediti krompir i luk. Ostaviti da odstoji još nekoliko minuta i ponovo iscediti ( veoma je važno da se što više tečnosti iscedi iz krompira, inače će vafle biti gnjecave )


Baciti oceđenu tečnost i obrisati posudu da bude potpuno suva i tek onda istresti oceđen krompir i luk.


Preko isceđenog krompira posuti prašak za pecivo, so i sveže samleven biber i viljuškom sve rastresti da se ovi sastojci obaviju oko krompira.


Sada posipati sa brašnom i čubricom i viljuškom rastresti da se brašno i začin obavije oko isceđenog krompira.( ako nemate čubricu, koristite sveže iseckan peršun a može i bez toga )
Kada se svo brašno obavilo oko krompira razbiti sva 4 jaja na različita mesta po krompiru, viljuškom probosti svako žumance i opet,pomoću viljuške, izmešati jaja sa krompirom.


U međuvremenu uključiti aparat za vafle i uključiti rernu da se greje na 160*C.Premazati aparat sa malo ulja ili sprejom za pečenje.
Sipati smesu od krompira, poravnjati i peći dok vam lepo ne porumene.


Pripremiti pleh, blago premazati sa malo ulja ili sprejom za pečenje i kad se vafle ispekle staviti ih na pripremljen pleh i staviti pleh u rernu da se suše i budu tople dok vi pravite ostale vafle.


Ispečene vafle iseći nožem,( jer će svih 4 parčeta biti spojeni, vaši,ako nisu spojeni zajedno, onda nemate šta seći ) možete ih poslužiti sa kiselom pavlakom,posuti sa seckanim vlašcem ili sa prženim jajetom na oko.
Ovo vam može biti doručak, ručak ili večera.Nama je bio ručak uz domaću kokošju supu.


Prijatno!!!!




2 коментара:

  1. Divan recept, koji bih voljela isprobati...Vafle aparat nemam, ali mozda posluzi sendvic press!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala ti, draga Jasna....prvi put ih pravim na ovaj način i jako su nam se dopale.Ne ynam da li mogu da se prave na tom aparatu,ali probaj. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши