недеља, 4. новембар 2018.

Bakin kuglof sa makom i pomorandžom

Dolaze nam praznici, evo još jednog kolača, koji možemo pripremiti ...recept sam videla ovde...ako volite ukus pomorandže i hrskavost maka, probajte, možda će da vam se dopadne...Možete ih napraviti kao male kuglofčiće ili mafine i poslati deci u školu za užinu.


Sastojci: 300 g brašna, 60 g gustina, 125 g šećera, 80 g ne samlevenog maka, 1 kesica praška za pecivo, 150 g omekšalog putera, 125 ml ulja, korica od 1 limuna i 1 pomorandže, 165 ml svežeg soka od pomorandže, 4 jaja, 1 kesica vanilinog šećera, 75 g suvih brusnica
Za preliti kuglof: 250 ml sveže isceđenog soka od pomorandže, 45 g šećera, šećer u prahu izmešan sa vanilom

Priprema:Sve namirnice moraju biti sobne temperature i najbolje je pripremiti sve uveče a ujutru praviti kolač.
 Brašno i gustin izmešati i prosejati 4 -5 puta, ( originalni recept je sa brašnom za torte,meni se ne isplati kupovati ga, jer ga vrlo retko koristim te sam ga sama napravila, uzeti šolju od 250 ml napuniti brašnom i od toga oduzeti dve kašike brašna a dodati dve kašike gustina, za svaku sledeću uraditi tako isto i kad ste izmerili količinu brašna koja vam je potrebna, onda prosejati 4 do 5 puta, što ga više sejete to je brašno više vazdušasto ) a ako imate brašno za torte ( cake flour ) onda koristite njega a sigurna sam da se može praviti i sa običnim brašnom,koje koristite za kolače.
Dodati prašak za pecivo, šećer i mak i sve izmešati,dodati puter u kockice i rukama sjediniti puter sa brašnom i makom,dok ne dobijete mrvičastu masu.

U takvu, mrvičastu masu, dodati ulje, vanilu, koricu od pomorandže i limuna i 165 ml soka od pomorandže i mikserom sve izmešati zajedno i kad je sjedinjeno, dodavati jedno po jedno jaje i svaki put dobro umutiti sa masom.
Na kraju dodati brusnice i spatulom sve dobro sjediniti.

Kalup za kuglof, prečnika 25cm, dobro podmazati hladnim puterom i blago pobrašniti,( ja uvek koristim PAM sprej za pečenje i nikad mi se ne zalepi za kalup ) sipati pripremljenu masu i poravnjati odozgore.


Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C na donjoj žici, oko 55 do 60 minuta, ako počne da previše rumeni odozgore, pokriti sa pek papirom. Proveriti sa iglom da li je pečeno.

Dok se kuglof peče, pripremiti preliv od pomorandže.
U manju šerpicu sipati isceđen sok od pomorandže, dodati šećer i ja sam stavila nekoliko kapi prirodnog ulja od pomorandže i pustiti da provri, kad provri, smanjiti temperaturu i kuvati još 5 minuta da se sirup malo zgusne.

Pečeni kolač, dok je vruć, preliti sa pripremljenim sirupom, sipati kašikom svuda po kolaču i ostaviti u kalupu, da se potpuno ohladi.


Hladan kolač prevrnuti na žicu, posuti sa šećerom u prahu, koji ste izmešali sa malo vanilinog šećera, iseći na parčiće i poslužiti sa kafom, čajem ili šoljom toplog mleka.


Prijatno!!!!

14 коментара:

  1. baš sam tražila neki recept ya lagani kolač sa pomorandžom, koliko sutra ga pravim!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Kato...ima puno kolača sa pomorandžom i ja jako volim taj ukus i miris. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  3. Mnogo volim ukus i miris pomorandže, mogu misliti koliko je ovaj kolačam ukusan i mirisan :) Hvala na receptu ...

    ОдговориИзбриши
  4. Suzice, drago mi je da ti se recept dopada. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  5. Obožavam kolače s makom, a super se slaže s narančom

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako je, brusnica i pomorandža je par iz raja a uz to još i mak...Od srca ti hvala.

      Избриши
  6. Draga, pravila sam ga juče za moj rođendan! Svi su bili oduševljeni!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja Kato, zaista sam srećna da je i ovaj kuglof bio deo tvog rođendanskog slavlja i od srca ti hvala. Još jednom, neka ti je srećan rođendan i sve najbolje ti želim!

      Избриши