недеља, 20. март 2016.

Babka sa dulche de leche i lešnicima

Ovakva peciva me oduševljavaju i već odavno se pripremam da ih napravim, ali jednostavno ne stignem ili me po nekad mrzi.


Sastojci:

Sastojci za testo:
225 g sve namensko brašno
175 g hlebno brašno
50 g prah šećera
2 žumanca
100 g kisele pavlake
75 g otopljenog i prohlađenog putera
prstohvat soli
1 kašičica vanilla paste ili ekstrat vanile
korica od 1 limuna

za kvas:
8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
110 ml toplog mleka

Za premaz prva verzija:
300 g dulche de leche
100 g pečenih i seckanih lešnika
100 g izrendane gorke čokolade

Za premaz 2 verzija:
100 g otopljenog putera
90 g čokolade za kuvanje
40 g kakao
40 g šećera u prahu
prstohvat soli
1 mala kašičica cimeta

i još:
1 jaje za premazivanje

Priprema:
Zagrejati mleko da bude mlako, dodati kašičicu šećera i suvi kvasac, promešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.

Prosejati obe vrste brašna u vanglicu, napraviti udubljenje i dodati sve sastojke za testo i na kraju dodati narasli kvasac.
Zamesiti testo u vanglicu rukom ili mikserom ( ja ga zamesim mikserom i na kraju isipam testo na radnu površinu i domesim ga rukom ) i mesiti ga desetak minuta da dobijete plihčiće po testu.
Oblikovati testo u kuglu i vratiti nazad u vanglicu, premazati ga vrlo blago sa malo ulja ( ovo radimo da se ne stvori korica na testu a puno puta se testo, umesto da ga premažemo uljem može samo pokriti sa vlažnom kuhinjskomkrpom, jer da nam testo lepo naraste potrebna je toplota i vlaga )
U zavisnosti od toplote u sobi biće potrebno sat ili dva da se testo podigne.

Dok se testo diže, ispeći lešnike, oljuštiti ih i iseckati krupnije. ( ja sam ih stavila u kesu za zamrzivač i istukla sa oklagijom, mrzelo me je da ih seckam )
Čokoladu izrendati na krupnu stranu i pripremiti dulche de leche. Mi ga ovde kupujemo već pripremljenog i cena mu je smešno jeftina.

Naraslo testo podeliti na pola.
Nemojte praviti od celog testa jer će babka biti puno velika i trebaće joj puno vremena da se dobro ispeće u sredini.Umesto cele količine testa možete zamesiti samo pola ili napraviti dve pa jednu zamrznuti za kasnije.
Polovinu testa rastanjiti što više možete u pravougaonik a može da bude i u većoj kocki.
Premazati sa polovinom dulche de leće,( ako je potrebno zagrejati ga vrlo kratko da bi vam bilo lakše da ga razmažete po testu ) posuti sa polovinom seckanih lešnika i posuti sa polovinom izrendane čokolade i zaviti u rolat, ali da ne bude mnogo labavo.


Kad ste zavili rolat presaviti ga na pola i zaviti ga kao što ćete zavrteti konopac ( uh što sam objasnila ali vidi se na slici )
Pleh, koji je duži a kratak prekriti papirom za pečenje i staviti babku.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da napuni pleh.
Naraslu babku premazati sa umućenim jajetom.
Peći je u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 15 do 20 minuta, smanjiti temperaturu na 160°C i peći još 10 do 15 minuta ( ukupno pečenje ne treba da bude više od pola sata za pola testa.
Ako kojim slučajem babka počne previše da rumeni prekriti je papirom za pečenje.


Ako koristite drugu verziju, koju sam ja videla ovde i ovde sve sastojke otopiti i ohladiti da bude mlako i premazati preko testa, ali pazite da testo negde ne probušite.
Ideju za dulche de leche premaz sam videla u magazinu on line,MEZZE.
Pre nego što je počnete seći, babka se mora dobro ohladiti.
Ako odlučite da je zamrznete, prvo je dobro ohladiti, zaviti je dobro sa providnom folijom i onda je staviti u kesu za zamrzivač.
Pre nego što ćete da je koristite, izvaditi je iz zamrzivača, i uključiti rernu na najmanju temperaturu, odviti je i staviti u rernu da se polako zagreva, ili je samo ostaviti da se odmrzne.
Posuti prah šećerom i poslužiti je sa kafom ili čajem.


Prijatno!!!!

7 коментара:

  1. Анониман20. март 2016. 03:41

    Jedan od tvojih masterpiece. Fantastično izgleda!

    ОдговориИзбриши
  2. Divan kolač. I ja se spremam da ga pravim već duže vreme, ali nikako, uvek iskrsne još nešto. Još sa dulche de leche, to mi nije palo na pamet, a stoji mi jedna konzerva. Taman si mi dala izvrsnu ideju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da sam ti dala ideju a inache dulche de leche jako volim, mada ga retko koristim.

      Избриши
  3. Fantasticno! Cak i ja koja nisam na "ti" sa dizanim testom. Ispalo je fenomenalno. Jos sam i nadev promenila u klasicni za strudlu sa orasima. Hvala!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj da znaš koliko si me oobradovala i zaista se radujem da ti je uspelo...ma bravo!!!!Hvala i tebi...

      Избриши