Ja sam sva u palačinkama ovih dana...volimo ih ...možda će se i vama dopasti na ovaj način....
2 jaja
720 ml mleka
400 g brašna
prstiohvat soli
15 ml ulja
Sastojci za fil:
350 do 400 g gljiva, po vašem izboru
25 ml maslinovog ili ulja od semenki grožđa
svetlo zeleni i zeleni deo od praziluka
2 čena belog luka
pola kašičice italijanskog začina ili samo majčine dušice
2 pune kašike kisele pavlake
2 pune kašike sitno iseckanog peršuna
po ukusu so i biber
20 g nekog lako topljivog sira
i još:
5 manjih jaja
9 palačinki
seckan peršun
oko 50 g sitno izrendanog parmezan sira
Priprema:
Prvo napraviti fil od gljiva.U dublji tiganj sipati ulje koje koristite i dodati sitno iseckan praziluk, koji ste prethodno dobro oprali pod mlazom hladne vode.
Pržiti na nižoj temperaturi dok ne omekša.
Dodati gljive, koje ste prethodno oprali, osušili i iseckali na sitne kockice.
Pržiti i njih dok vam sva voda ne uvri.
Dodati pasirani beli luk i pržiti samo dok ne zamiriše.
Dodati majčinu dušicu, ( ja sam koristila italijanski začin a u njemu je majčina dušica, bosiljak i origano ) posoliti, pobiberiti i dodati kiselu pavlaku ( može i pavlaka za kuvanje ) i kuvati samo da se sve sjedini i malo zgusne.
Skloniti sa ringle i dodati sitno iseckan peršun i probati da li je šta potrebno od začina. ( so i biber )
Ostaviti sa strane.
Sad napraviti palačinke.
Umutiti jaja, dodati mleko, so, ulje i na kraju dodavati po malo brašna i svaki put, muteći, sjedinite. Pazite da nemate grudvice u testu.Ja sam prvo napravila ovu smesu za palačinke i ostavila u frižideru da odstoji, dok sam ja pravila fil od gljiva.
Palačinke peći u teflonskom tiganju. ( ja sam koristila manji tiganj, prečnika 15cm jer volim kad su mi palačinke manje i ovi zalogaji mi mnogo lepše izgledaju kad su manji )
Ja sam od ove količine dobila dvadesetak palačinki ( ne znam tačno koliko jer je muž uzeo i jeo sa džemom )
Gledajte da ih ne prepečete mnogo, jer će se peći još jednom u rerni.
Staviti dve palačinke, da se preklapaju.
Masu od gljiva podeliti na 4 dela.Kašikom sipati tu masu na sredinu palačinke, posuti sa malo izrendanog, lako topljivog sira, po vašem izboru.Ja sam dve napravila sa podvijenim bočnim stranicama, a dve bez prebacivanja i nema razlike.
Zaviti u rolat i uviti u puž, ali nemojte puno stiskati kad zavijate da vam palačinke nebi pukle.
Jednu palačinku iseći na 4 dela i svaku četvrtinu staviti na pleh sa razmakom između.
Zavijeno gnezdo / palačinku staviti na tu četvrtinu i tako uraditi i sa preostala 3 gnezda.
Ovu četvrtinu palačinke sam stavljala da mi nebi jaje iscurilo kad sipam u gnezdo, inače toga nema u originalnom receptu...ko hoće može da proba i bez da stavlja tu četvrtinu ispod gnezda.
Umutiti jedno jaje i premazati svuda po pripremljenim gnezdima,posuti sa susamom.
U zdelicu razbiti jedno jaje i vrlo pažljivo sipati u sredinu gnezda, tako uraditi i sa preostala tri jaja. ( vrlo je važno da imate manja jaja, inače će vam belanac iscuriti okolo,preko gnezda )
Posuti okolo žumanaca na gnezda sa sitno izrendanim parmezanom i malo krupnije seckanim peršunom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 250°C oko desetak minuta ili onoliko koliko volite da su vam jaja pečena.
Poslužiti ih odmah, dok je još toplo.
Ovo može da vam bude odličan nedeljni doručak ili večera.
125 g gustog jogurta
60 ml ulja
1 jaje
pola kašike brašna
pola kašičice praška za pecivo
Prijatno!!!!
PRELJEPO
ОдговориИзбриши