недеља, 3. јун 2018.

Jaja u gnezdu od palačinki

Ja sam sva u palačinkama ovih dana...volimo ih ...možda će se i vama dopasti na ovaj način....


Sastojci za palačinke:
2 jaja
720 ml mleka
400 g brašna
prstiohvat soli
15 ml ulja
Sastojci za fil:
350 do 400 g gljiva, po vašem izboru
25 ml maslinovog ili ulja od semenki grožđa
svetlo zeleni i zeleni deo od praziluka
2 čena belog luka
pola kašičice italijanskog začina ili samo majčine dušice
2 pune kašike kisele pavlake
2 pune kašike sitno iseckanog peršuna
po ukusu so i biber
20 g nekog lako topljivog sira
i još:
5 manjih jaja
9 palačinki
seckan peršun
oko 50 g sitno izrendanog parmezan sira

Priprema:
Prvo napraviti fil od gljiva.
U dublji tiganj sipati ulje koje koristite i dodati sitno iseckan praziluk, koji ste prethodno dobro oprali pod mlazom hladne vode.
Pržiti na nižoj temperaturi dok ne omekša.
Dodati gljive, koje ste prethodno oprali, osušili i iseckali na sitne kockice.
Pržiti i njih dok vam sva voda ne uvri.
Dodati pasirani beli luk i pržiti samo dok ne zamiriše.
Dodati majčinu dušicu, ( ja sam koristila italijanski začin a u njemu je majčina dušica, bosiljak i origano ) posoliti, pobiberiti i dodati kiselu pavlaku ( može i pavlaka za kuvanje ) i kuvati samo da se sve sjedini i malo zgusne.
Skloniti sa ringle i dodati sitno iseckan peršun i probati da li je šta potrebno od začina. ( so i biber )
Ostaviti sa strane.

Sad napraviti palačinke.
Umutiti jaja, dodati mleko, so, ulje i na kraju dodavati po malo brašna i svaki put, muteći, sjedinite. Pazite da nemate grudvice u testu.
Ja sam prvo napravila ovu smesu za palačinke i ostavila u frižideru da odstoji, dok sam ja pravila fil od gljiva.
Palačinke peći u teflonskom tiganju. ( ja sam koristila manji tiganj, prečnika 15cm jer volim kad su mi palačinke manje i ovi zalogaji mi mnogo lepše izgledaju kad su manji )
Ja sam od ove količine dobila dvadesetak palačinki ( ne znam tačno koliko jer je muž uzeo i jeo sa džemom )
Gledajte da ih ne prepečete mnogo, jer će se peći još jednom u rerni.

Staviti dve palačinke, da se preklapaju.
Masu od gljiva podeliti na 4 dela.Kašikom sipati tu masu na sredinu palačinke, posuti sa malo izrendanog, lako topljivog sira, po vašem izboru.


Gornji deo, koji je slobodan prebaciti preko fila,ako hoćete, bočne stranice možete prebaciti preko fila a i ne morate, fil neće cureti.
Ja sam dve napravila sa podvijenim bočnim stranicama, a dve bez prebacivanja i nema razlike.
Zaviti u rolat i uviti u puž, ali nemojte puno stiskati kad zavijate da vam palačinke nebi pukle.


Manji pleh prekriti sa pek papirom.
Jednu palačinku iseći na 4 dela i svaku četvrtinu staviti na pleh sa razmakom između.
Zavijeno gnezdo / palačinku staviti na tu četvrtinu i tako uraditi i sa preostala 3 gnezda.
Ovu četvrtinu palačinke sam stavljala da mi nebi jaje iscurilo kad sipam u gnezdo, inače toga nema u originalnom receptu...ko hoće može da proba i bez da stavlja tu četvrtinu ispod gnezda.


Umutiti jedno jaje i premazati svuda po pripremljenim gnezdima,posuti sa susamom.
U zdelicu razbiti jedno jaje i vrlo pažljivo sipati u sredinu gnezda, tako uraditi i sa preostala tri jaja. ( vrlo je važno da imate manja jaja, inače će vam belanac iscuriti okolo,preko gnezda )
Posuti okolo žumanaca na gnezda sa sitno izrendanim parmezanom i malo krupnije seckanim peršunom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 250°C oko desetak minuta ili onoliko koliko volite da su vam jaja pečena.
Poslužiti ih odmah, dok je još toplo.
Ovo može da vam bude odličan nedeljni doručak ili večera.


Ako vas mrzi da pravite palačinke, ovo isto možete napraviti sa korama za pitu, samo kore premazati smesom, koju ćete umutiti, od:
125 g gustog jogurta
60 ml ulja
1 jaje
pola kašike brašna
pola kašičice praška za pecivo


Prijatno!!!!

1 коментар: