понедељак, 04. јун 2018.

Carsko meso i krompir pečeno u mleku

Juče smo bili u metropoli da obiđemo prijatelje i po povratku kući svratismo u prodavnicu gde znamo da možemo da kupimo carsko meso, odavno ga nismo jeli i na našu radost, nađosmo dobro parče...danas smo baš uživali u ovom mesu.



Sastojci: 1.5 kg carsko meso, 1 kg + krompira, 750 ml do 1 l punomasnog mleka, 6 lista lovora, 6 većih čenova belog luka, po ukusu začini; biber, so, mlevena dimljena paprika, montreal začin, suvi začin

Priprema:  Carsko meso ( pork belly ) oprati i osušiti kuhinjskim papirom.
Oštrim nožem zarezati kožicu svuda, posoliti, pobiberiti i posuti začinima koje vi volite i dobro utrljati u rasečene delove kožice i svuda okolo mesa.

U pekač u koji može da stane krompir okolo mesa i meso, sipati vrlo malo ulja na dno i staviti meso, kožica da je okrenuta na gore.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 240 a ako je rerna sa ventilatorom na 220°C oko 40 minuta dok vam kožica ne počne da bude hrskava, ako nije hrskava peći još desetak minuta.
Dok se meso peče oljuštite krompir iseći na režnjeve, dodati očišćen beli luk i lovorov list i začiniti po ukusu. ( so, biber, suvi začin, dimljena crvena paprika )
Izvaditi iz rerne, smanjiti temperaturu na 150°C
Sipati mleko okolo mesa i meso treba da leži u mleku, ali kožica treba da bude iznad mleka,dodati čenove belog luka ( ja sam stavila desetak čenova ) i listove lovora i vratiti nazad u rernu i peći još 45 minuta.
Izvaditi meso iz rerne. Očišćen krompir iseći na 4 dela, ako je veliki na 8 delova i pažljivo stavljati komade krompira u mleko, ako je potrebno gurnuti ih malo da leže u mleku.
Vratiti nazad i peći još 1 sat a ako je potrebno dodati još 15 minuta. Za to vreme krompir treba da je lepo pečen i bude kremast a mleko bi trebalo da uvri, ako nije svo uvrelo, možete kašikom izvaditi višak, vratiti nazad i dopeći krompir, mada krompir će vam biti rumen i neće biti potrebe da ga još dopečete.
Ako je potrebno, tokom pečenja promešati krompir da se svuda ravnomerno ispeče.


Pečeno meso i krompir izvaditi iz rerne, meso iseći na deblje parčiće, po dva parčeta mesa je sasvim dovoljno za odraslu osobu, dodatri krompir i poslužiti toplo sa salatom po vašem izboru.


Нема коментара:

Постави коментар