Zadnjih nekoliko nedelja muž nešto radi u našoj kuhinji i nikad da završi tako da nisam baš mogla mnogo da se vrtim u njoj i jedva sam čekala da završi sa tim poslom da preuzmem svoj kingdom ( kraljevinu ) bez da smeta on meni ili ja njemu.
i još: 4 kašike kukuruznog brašna, 30 g otopljenog putara
Priprema: Zagrejati mleko i vodu i uzeti polovinu od cele količine u koju ćete staviti suvi kvasac i kašičicu šećera, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
U vanglicu sipati oko 300 g brašna, ( ostatak ostavite sa strane pa ćete dodavati na kraju onoliko koliko je potrebno da se umesi testo koje se ne lepi za ruke ) dodati kukuruzno brašno, koje je sitno kao pšenični griz, ( kod nas ima krupno mleveno, to što je kao griz od kog kuvamo kačamak i potpuno sitno, kao prah ) ostatak mleka, otopljen i prohlađen puter ili ulje, blago umućeno jaje i nadošli kvasac i zamesiti testo.
Testo možete mesiti rukom ili mikserom.Ostatak brašna dodavati dok ne dobijete glatko testo, koje se ne lepi za ruke i radnu površinu i koje je malo na tvrđu stranu.
Testo dobro izmesiti rukom, oko desetak minuta ili u mikseru,ako ga mesite mikserom, trebaće vam manje vremena da ga dobro izmesite.
Oblikovati u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja,pokriti i ostaviti na toplom mestu dok se testo ne utrostruči.
Naraslo testo isipati na radnu pvršinu i blago premesiti.
Posuti radnu površinu sa malo gustina i rastanjiti testo u kocku debljine oko pola cm, premazati testo sa polovinom otopljenog putera i posuti svuda sa trećinom kukuruznog brašna i sekačem za pizzu raseći testo na trakice oko 2cm široke ali ne do kraja, ostaviti svuda okolo ivica oko 2cm ne rasečeno testo.Od jednog ćoška početi da zavijate testo u koso i zaviti ga u rolat a potom taj rolat zaviti u obliku puža.
Pripremiti tepsiju 24cm širine ili kalup za tortu, poprskati sprejom za pečenje i preneti puž u tepsiju i staviti na sredinu.
Pokriti i ostaviti dok pogača ne popuni tepsiju.
Premazati odozgore sa ostatkom putera i posuti sa ostatkom kukuruznog brašna i staviti da se peče u rernu, koju ste prethodno zagrejali na 185°C oko 35 do 45 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
Pečenu pogaču izvaditi iz rerne, ostaviti kratko da se prohlai, izvaditi iz tepsije na žicu, pokriti i ostaviti da se još malo ohladi.
Po želji, toplu pogaču možete premazati sa vrlo malo otopljenog putera i poslužite toplu.
Po želji, toplu pogaču možete premazati sa vrlo malo otopljenog putera i poslužite toplu.
Kad nas je uvek domaća pogača obavezna sa kuvanim čorbastim pasuljem sa rebarca suva...
Prijatno!!!!
Za motanje ove pogače koristila sam ideju odavde
Joj čorbast pasulj. Već vidim tvog Stanoja kako se oblizuje. Jel to nagrada za završene pločice u kuhinji? Divna ti je pogača, dekorativna i sigurno vrlo ukusna. Pozdrav draga Zorice.
ОдговориИзбриши