недеља, 15. јануар 2017.

Češke buhtle ----------------Patin petnaesti

Naša blogerica Mikica sa bloga Mimi's Kingdom je i osmislila ovu igricu "Patin petnaesti" i jako joj se radujem, jer svaki put isprobamo nešto novo iz tog starog Kuvara...ovog puta smo izglasali da pravimo češke buhtle.
Svi, pa i ptice na grani znaju koliko volim peciva i ja sam dala svoj glas ovom pecivo a buhtle posebno volim,to fino pufnasto testo, koje je mekše od pamuka...uh, kod mene je nešto krenulo naopako, da za momenat sam razmišljala da uopšte i ne objavim ovaj post, ali, zašto da ne? možda ću i naučiti nešto...verovatno sam nešto debelo pogrešila, čak sam razmišljala da ih ponovo pravim, ali mi se jednostavno nije dalo...

Meni se ove buhtle uopšte nisu dopale i znam da ih neću ponoviti, možda jednog dana, iz čiste radoznalosti da vidim gde sam pogrešila, možda što sam ih pravila u obliku klasičnih buhtli, što ih nisam pravila kao što je Pata napisala, ali meni je ovo testo jednostavno bilo premasno,previše žumanaca i putera na vrlo malo brašna...Jedva čekam da vidim i vaša mišljenja...


Sastojci:
200 g putera
5 žumanaca
20 g svežeg kvasca
125 ml toplog mleka
370 g brašna
korica od 1 limuna
2 belanca
prstohvat soli
kašičica šećera

Priprema:
Zagrejati mleko, dodati kvasac i šećer, izmešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.

Umutiti puter sa žumancima u kremastu masu, dodati nadošli kvasac,limunovu koricu i dva belanca, dodati brašno i zamesiti testo.
Testo dobro izmesiti u vanglici i lupati ga ( ja sam to radila na radnoj površini ) dok ne počne da se odvaja od ruke i površine. Testo je izuzetno meko.
Izrađeno testo ostaviti u vanglicu, pokriti sa kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste ( kod mene nešto baš i nije naraslo, ja sam očekivala da testo mnogo više naraste )

Pobrašniti radnu površinu, istresti naraslo testo, rastanjiti oklagijom i iseći na kocke.
Filovati sa pekmezom, mlevenim orasima, makom...meni je bilo najlakše sa džemom ( moj džem od jabuka )


Preklopiti ih kao knjigu,( meni to nikako nije bilo jasno kako ih preklopiti kao knjigu, dok kasnije nisam ukapirala, tako preklapamo salčiće i ja sam ih pravila na klasičan način, kao kuglicu )  naređati ih u pleh i blago ih premazati sa otopljenim puterom.
Ostaviti ih da još malo narastu.

Za to vreme zagrejati rernu na 165°C

Peći pripremljene buhtle oko 20 minuta ili dok vam blago ne porumene.

Pečene buhtle posuti vanilinim šećerom.

Prijatno!!!!

Originalni recept



i za vas, koji ne čitate ćirilicu

Ceske buhtle


Umutiti dobro 200 grama masla s 5 žumanaca. Za to vreme razdrobiti 20 grama kvasca u 1/8 litra mlakog mleka, pa dodati vrlo malo soli i šećera i ostaviti kvasac da uskisne. Kad kvasac bude narastao, dodati ga u maslo. Sve smesiti sa 370 grama brašna, a istrugati i koru od 1 celog limuna i dodati sneg od dva belanceta. Testo dobro izraditi u vandli, lupajući ga dok ne počne da se odvaja od ruku. Ostaviti ga pola sata na toplom mestu da uskisne pokriveno belim čistim čaršavom. Dasku za mešenje posuti brašnom, uskislo testo izručiti na nju, rastanjiti ga oklagijom i iseći ga na četvrtaste komade. Nadevati ga orasima, makom ili pekmezom od višanja. Od testa praviti buhtle savijajući ih u vidu malih knjižica. Rastopiti u šerpi maslo i njime peruškom namazati svaku buhtlu. Stavljati ih u pleh i ostaviti da još malo kisnu. Zatim ih peći u umereno toploj pećnici (rerni) i vruće posuti vanilin šećerom.




6 коментара:

  1. Super što si objavila. I ja bih objavila da sam imala takav ishod. Nije poenta da uvek potvrdimo da je recept iz VNK super. Ja sam više puta imala kikseve sa receptima odande, uglavnom zbog nedostatka mera ili objašnjenja - ili zbog svog nerazumevanja i podrazumevanja.

    Jesi koristila svež kvasac? Sa suvim ume da bude lutrije, bar iz mog iskustva sa suvim kvascem na domaćem tržištu.

    Kod mene su bila srednje-sitnija jaja, pa recimo da takvih 5 vredi kao 4 klasična, mada opet je bilo mekoooo sačujvaj bože. Ja sam dodala još malo brašna (do 400 g) plus posle kad sam istresla testo na radnu površinu tu je otišlo još malo brašna dok sam premesila i razvaljala...

    Pozdrav!

    Vidim si ti lepo testo razvila, uprskos toj mekoći, tako da ja sumnjam najviše na kvasac.

    Ni ja nisam preklapala knjige :) neko skupila ivice pa nekakve loptice formirala. Ipak, pošto je testo jako meko bilo, loptice su se rasplinule na neke "lepinjice" dok su rasle.

    Kod mene ovakva testa nikad ne rastu na sobnoj, taman stajala satima. Tek na dobrano tolom mestu krenu da rastu. Ja sam stavila tepsiju sa buhtlama na validno topao radijator, i tako jedno pola sata, možda i duže bilo, ne sećam se, tek kad su vidno porasle tamo, onda sam ih ubacila u rernu, gde su samo još mrvicu porasle u odnosu na to "radijatorsko stanje".

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Majo na komentaru i da znaš, posle viđenja tvojih buhtlica ću testo ponoviti, samo da zadovoljim svoju radoznalost. Testo uvek ostavljam u rerni, koju prethodno malo zagrejem, da mi naraste a ovo kao da se raspilavilo a ne naraslo i da, koristila sam 5 velikih žumanaca, lično mislim da je ovde previše putera, ali, ko bi ga znao.
    Koristim uvek suvi kvasac i još nikad mi nije omašio...ali, nešto je pošlo naopako....Slažem se sa tobom, ne mora uvek da bude sve onako kako smo zamislili. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши

  3. Draga Zorice, došla sam da vidim buhtle - jer ih ja nisam pravila upravo zbog "sumnjivog" recepta. Vidim da je bilo povuci-potegni :) Ako se setimo i recepta za kuglice od pasulja, pa i tu je bilo problema s retkom smesom. Da li je moguće da je kuvar napisan ofrlje i bez tačnih mera?

    Sad mi je jasno zašto su buhtle kod naše koleginice-blogerke (zaboravih naziv sajta) završile u plehu za mafine, iz njenog opisa saznadoh da je kašikom sipala testo u modlice :) Parola "snadji se" :)

    Imam svoj stari recept za buhtle u kojem je upola manje jaja, a duplo više brašna, oko 100 gr putera - i budu fine kao duša :) Zato mi je ovaj recept bio sumnjiv pa ne htedoh da se smaram s njim.

    Pozdrav, vidim da će sledeća igra biti nešto kao knedlice za supu.

    ОдговориИзбриши
  4. Kažeš: "Preklopiti ih kao knjigu, meni to nikako nije bilo jasno kako ih preklopiti kao knjigu, dok kasnije nisam ukapirala, tako preklapamo salčiće i ja sam ih pravila na klasičan način, kao kuglicu"

    haha i ja sam se mislila šta joj zmači takav način preklapanja, pa sam se setila salčića :) Inače, nigde i nikad nisam videla takav način preklapanja buhtli - ma, kažem ti, ceo recept mi je bio upitan.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja domaćice, imam i ja izuzetno dobre recepte za buhtle, ali ja, ne bih bila ja, kad ne bih isprobala nešto novo..ali ovo mi nije išlo od ruke..da to je bilo kod Petre, a koliko vidim kod Maje su ispale odlične...testo bi bilo odlično za rad i buhtle bi bile dobre,samo da je na ovu količinu testa dva žumanca i možda 50 do 75 g putera ali 5 žumanaca i 200 g putera?????
      Tako su i meni pali na pamet salčići, ali tek kasnije, kad sam ih već napravila.. ma probaću ja njih ponovo da napravim, ali ne sada, možda jednog dana kad nemam šta da radim....Hvala ti puno na komentaru i pozdravljam te.

      Избриши
  5. Tvoje izgledaju buhtlastije nego moje.
    No treba isprobati nove stvari, niko ne kaše da sve mora uvijek odlično uspjeti ili da nas se mora dopasti.

    ОдговориИзбриши