уторак, 24. јануар 2017.

Fileti pastrmke ( Steelhead trout ) ispod pokrivača od badema i mrvica

Ova riba ( steelhead trout ) je fantastična i mi je obožavamo, kad god imamo prilike da je pripremimo za ručak, uvek smo za tu opciju...Saznala sam da ovu vrstu ribe kod nas još zovu i kalifornijska pastrmka.


Sastojci:po 150 do 200 g ribe po osobi
Sastojci za marinadu:sok i korica od pola limuna,1 čen pasiranog belog luka,1 kašika maslinovog ulja,1 puna kašika začinskih biljkica;mirođija, peršun,po ukusu so i biber
Sastojci za mrvice:30 g badema u listićima,80 g hlebnih mrvica,korica i sok od 1 manjeg limuna,1 do 2 pune kašike sitno iseckanog vlašca,1 kašika sitno iseckanog peršuna,sveže samlevenog bibera i morske soli,1/2 kašičice suvog začina

Priprema:
Ako kupujete celu ribu, iseći filete a mi to ovde kupujemo već urađeno, samo zamolimo čiku, koji prodaje ribu da to uradi za nas i on je i očisti.
Opreati parčiće ribe, osušti kuhinjskim papirom i ostaviti na stranu.

U manju zdelicu sipati maslinovo ulje, pasirani beli luk, sitno iseckano začinsko bilje, sok i koricu od pola limuna, sveže samleven biber i morsku so i sve to izmešati.
Iseći ribu na onoliko parčeta, koliko vas ima, preliti sa marinadom, pokriti sa providnom folijom i ostaviti da odstoji u frižideru bar pola sata.


Listiće badema malo ispeći u rerni ili ih "ispržiti " na suvom tiganju. Ohladiti ih kratko i onda ih sitno iseckajte.
U zdelu staviti iseckane bademe,mrvice, ( ja koristim panko mrvice, vi koristite one koje imte ) pasirani beli luk, sitno seckano začinsko bilje,suvo začiin ( kod mene je to Mrs Dash ) sveže samleven biber, morsku so,koricu i limunov sok i sve to dobro izmešati i kad uzmete u ruku, stisnite, treba da vam ostane u ruci kao oblik stisnute šake, znači da se mnogo ne mrvi.
Podelite tu masu da imate dovoljno za sve komade ribe i rukom naneti.


Preliti sa vrlo malo ulja i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185°C ne više od 12 do 15 minuta.
Pazite da ne prepečete, jer riba je onda suva i dužina pečenja takođe zavisi od debljine parčića ribe.

Uz ribu možete da poslužite pirinač, obaren krompir sa blitvom, kod nas je bio dinstani lisnati kelj.
Poslužiti toplo.


Prijatno!!!

2 коментара: