уторак, 17. јануар 2017.

Džem od suvih kajsija

Pre nekoliko dana sam procedila liker od suvih kajsija i ostale su mi kajsije i iskreno rečeno bilo mi je žao da ih bacim a nisam znala šta ću sa njima i naravno, tu je internet i nađem odličan recept za džem od suvih kajsija..u kući sam imala još 400 g suvih kajsija i od toga sam dobila 3 teglice od po 250 g džema.


Sastojci:
650 g suvih kajsija
700 do 750 ml vrele vode
sok i korica od 2 limuna
250 g šećera od trske

Priprema:
Kajsije staviti u zdelu i preliti sa vrelom vodom ( ja sam imala 250 g kajsija koje sam ostavila posle proceđenog likera, koji sam napravila pre nekoliko nedelja ) i ostaviti da odstoje 24 sata.
Za to vreme će kajsije da omekšaju. Naše suve kajsije su dosta mekane ali i pored toga ja sam ih ostavila 24 sata u vreloj vodi.


Sledećeg dana tečnost i suve kajsije sipati u šerpu, dodati izrendanu koricu i sok od dva limuna i šećer, izmešati i uključiti na jaku temperaturu i kad provri, kuvati 20 do 30 minuta na jakoj vatei, povremeno promešajte.
Teglice oprati i tako mokre staviti ih u rernu da se zagreju i osuše.


Smanjiti temperaturu i kuvati još dvadesetak minuta, dotle bi kajsije trebale da počnu da se raspadaju u komadiće a ako se ne raspadaju, štapnim mikserom izmrviti, ali ostavite da ima po malo i komadića kajsija.
Vratiti nazad i kuvati dok se ne zgusne, ili,kad povučewte varjačom po šerpi, da ostaje trag iza nje.

Vruć džem sipajte u vruće tegle, zatvoriti ih opranim i osušenim poklopcima i ostaviti da se potpuno ohlade.
Čuvati ih na hladnom mestu ( ja moju zimnicu čuvam u garaži, tamo imamo kuhinjske kabinete i još mi se nije desilo da mi tegla pukne ) a ako imate hladnu ostavu u prizemlju, to vam je idealno.


Prijatno!!!

7 коментара:

  1. Prvi puta čujem da se tako nešto može napraviti. Odlična ideja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Petra, ovaj džem je fantastičan i ja sam kupila još 1kg suvih kajsija, da napravim još od ovog džema, jer kajsije obožavam a ovde leti su em skupe, em nisu baš tako najbolje zrele...ako imaš prilike, isprobaj ga, nećeš se pokajati.

      Избриши
  2. Ja sam pravila dzem od suhih kajsija sa crnim vinom. Bio je odlican. Vjerujem da je i ovaj super!

    ОдговориИзбриши
  3. Da , da ni ja nebacam ništa. Džem je odličan , evo ja čekam stižu kajsije da napravim novi. Inače ja redovno od suvih kajsija napravim kolače

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kako ti ja zavidim na tim kajsijama, kod nas stignu tek u avgustu i baš budu skupe, kupim ih,ako nađem dobro zrele, da ih se najedemo, inače sam skuvala i jednu turu džema prošle godine, ali breskve su mi puno lepše za džem, pa kuvam od njih. Pozdrav za vas.

      Избриши