петак, 27. јануар 2017.

Seljački hleb sa pirovim brašnom i semenkama

Sve ove hlebove, koji se ne mese, ja zovem seljačkim, jer su izuzetno lepi a potrebno je minimalno vremena da se umese.


Sastojci:350 g sve namenskog brašna + za doradu testa,200 g pirovog brašna,2 kašičice soli, ili po ukusu,7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca,500 ml vode,oko 150 g semenki po vašoj želji: suncokret, bučine semenke, laneno seme, seme od konoplje, chia, mak, sesam......

Priprema:
U veću vanglici prosejati obe vrste brašna ( ako nemate pirovo brašno možete da koristiti bilo koje integralno brašno ) dodati so, kvasac i semenke po vašem izboru. ( kod mene su semenke suncokreta, crni susam. laneno seme i bučine semenke ) i izmešati sve zajedno.
Dodati vodu, gledajte da vam je voda sobne temperature i spatulom, ili kašikom, sve izmešati. Testo je vrlo retko, ali tako treba da bude.
Pokriti ga i ostaviti na sobnoj temperaturi od 12 do 18 sati.
Posle tog vremena testo je šupljikavo i dosta se rasteže.

Uključiti rernu na 225°C i u rernu staviti šerpu za koju imate poklopac, može da bude od tučenog gvožđa / gusano,zemljana, keramička pa čak i staklena, ali budite sigurni da može da se peče u njoj na toj temperaturi i grejati poklopljenu šerpu zajedno sa rernom.
Grejati 30 minuta.
5 minuta pre nego što ćete šerpu izvući iz rerne, radnu površinu obilato posuti sa brašnom i isipati naraslo testo na to brašno.
Pobrašniti ruke i uzeti krajeve testa i preklopiti ih preko testa i tako oblikovati testo u kuglu, pazite da imate dovoljno brašna, u protivnom testo će vam se lepiti i za ruke i za radnu površinu i nemate potrebe da puno radite sa testom, što manje, to bolje.
Izvaditi šerpu iz rerne, otklopiti i vrlo pažljivo spustiti pobrašnjeno testo ( to brašno će ustvari da spreći da se testo zalepi za šerpu i to što je šerpa vrela ) poklopiti šerpu sa testom i vratiti nazad u rernu i peći poklopljeno 30 minuta.
Otklopiti posle 30 minuta i peći još 15 do 20 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.

Kad je hleb pečen, izvaditi šerpu iz rerne i vrlo pažljivo, da se ne opečete ( obavezno koristiti kuhinjske rukavice ) izvaditi hleb iz šerpe i ostaviti na žici da se ohladi.
Iseći na šnitice i poslužiti sa puterom, džemom, ajvarom, sirnim namazom ili uz ručak.
Ovako pripremljenom hlebu je korica vrlo hrskava a sredina meka i nije onako vazdušast kao što bi bio samo sa belim brašnom.



Prijatno!!!

2 коментара: