субота, 21. јануар 2017.

Piletina u kremastom umaku od praziluka i gljiva

Ručak na brzinu. Mnogi od nas nemaju baš puno vremena, dečica, posao, kuća,razne aktivnosti nam oduzmu puno vremena, ovo je idealno za ručak, jer se pripremi za manje od 45 minuta.


Sastojci:
po 1 veći ili 2 manja karabatka po osobi
po ukusu so, biber, suvi začin
1 kašika maslinovog ulja
30 g putera
250 g gljiva po izboru
2 manja struka praziluka
1 veći čen belog luka
75 ml belog vina
250 ml pavlake za kuvanje od 12% masnoće
Sastojci za pirinač s povrćem:
2 male glavice ljutike
2 štapića celera
1 veća šargarepa
2 čena belog luka
200 g basmati pirinča
500 ml pileće supa / temeljca
sitno iseckan peršun

Priprema:
Prvo ćemo pripremiti pirinač.
U šerpu sipati vrlo malo maslinovog ili ulja koje koristite.
Zagrejati i dodati sitno iseckanu ljutiku i ispržiti je nekoliko minuta da omekša, dodati sitno iseckane stabljike celera i šargarepu, koju ste očistili i iseckali na kockice, pržiti sve zajedno oko 5 minuta, dodati sitno iseckan beli luk, pržiti dok luk ne zamiriše i na kraju dodati, opran pirinač, pržiti sve zajedno dok pirinač ne postane staklast.
Naliti sa pilećom supom,ali nemojte sipati sve odjednom jer može da se desi da je previše tečnosti, dodavati po potrebi.
Pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati na tiho, dok pirinač ne omekša. Nemojte da ga prekuvate.
Ostaviti sa strane.

Sat vremena, pre nego što ćete sa pripremom ručka, oprati piletinu, očistiti od viška masnoće, posoliti, pobiberiti i posuti sa suvim začinom za piletinu.
U dublji tiganj sipati kašiku ulja i polovinu putera, zagrejati i ispržiti piletinu, prvo sa kožicom na dole,okrenuti i pržiti dok i ova strana ne porumeni, sve ukupno oko 5 do 8 minuta.
Staviti piletinu u vatrostalnu posudu i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185°C sve dotle dok vi pripremate umak.
Pileći karabatci su dosta deblji i njima treba više vremena da se ispeku, ako koristite pileće belo meso, ne morate ga peći, dovoljno je preseći na pola i ispržiti na ulju i puteru.

Isipati masnoću iz tiganja, obrisati tiganj, vratiti na ringlu i dodati ostatak putera.
Dodati praztiluk, koji ste očistili, oprali i isekli na kolutove, ako je struk deblji, raseći na pola.
Zajedno sa prazilukom dodati i gljive, koje ste očistili i ako su veće, iseći ih na četvrtine ili, ako su manje, na polovine i uz sve to dodati sitno iseckan beli luk i pržiti dok voda ne uvri iz gljiva.
Posoliti i pobiberiti, dodati belo vino i kuvati dok vino ne ispari, dodati pavlaku za kuvanje, vratiti piletinu, koju ste dopekli u rerni i kuvati sve zajedno oko 5 minuta ili dok vam tečnost se ne zgusne.

Piletinu staviti na veliki tanjir, preliti sa umakom od gljiva, posuti sa sitno iseckanim peršunom i poslužiti sa kuvanim pirinčem, uz to dodati čašu rashlađenog belog vina.


Prijatno!!!!

3 коментара: