недеља, 29. јануар 2017.

Krofne

Ovaj recept mi je moja prijateljica prosledila još prošle godine, ali sam potpuno zaboravila na njega, do danas, dok nisam "čistila" moj email. Kad je ona pravila ove krofne, donela je pripremljeno testo kod druge prijateljice i tamo ih je valjala i pržila da ih jedemo tople..ne pitajte me koliko sam ih pojela i svi smo tražili recept od nje, a muški nisu znali šta im je dosta. Dojna, od srca ti hvala na odličnom receptu za krofnice.


Sastojci: 800 g brašna + za doradu testa,400 ml toplog mleka + 100 ml vode,1 kašičica soli,50 ml ulja,1 jaje + 1 žumance,14 g suvog ili 40 svežeg kvasca,2 kašike šećera,
i još:prah šećer izmešan sa vanilom,ulje za prženje

Priprema:
Moja prijateljica je ovo pripremala u pekarici, ja je nemam te sam sve radila mikserom.

Mleko i vodu zagrejati da bude mlako, dodati kvasac,šećer i trećinu brašna i sve dobro izmešati sa žicom, dodati ulje, so i blago umućeno jaje i žumanac ( ja sam ovde stavila 2 cela jajeta ) i još jednom sve dobro sjediniti i na kraju dodati ostatak brašna i mikserom sve umesiti.
Testo je izuzetno meko, i po malo se lepi za ruke.Oblikovati u kuglu, posuti sa malo brašna,pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Pobrašniti radnu površinu i isipati naraslo testo i ako je potrebno, posuti sa još malo brašna i rastanjiti testo oko 1cm debljine.
Ja ne koristim brašno za tanjenje testa, meni je gustin mnogo bolji.
Vaditi modlicom krugove iz testa i stavljati ih na pobrašnjenu tacnu, pokriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje oko pola sata.
Delovi koji su vam ostali posle vađenja krofni, ponovo premesiti,rastanjiti i vaditi krofne i tako dok imate testo.

U veću i dublju šerpu sipati dosta ulja, zagrejati, ali ne sme da vam bude prevruće, jer će krofnice da izgore a unutra će ostati žive, ili, ako ulje nije dovoljno vruće, upiće previše ulja i biće masne.
Ja kad pravim krofne, po receptu moje mame, dodajem i čepić pun rakije ili ruma, ovde nisam i krofne su bile odlične, nisu bile uopšte masne.
Kod mene je temperatura obično na polovinu podeoka, od 1 do 9, kod mene je na 4.
U zagrejano ulje stavljati krofnice, donji deo, koji je bio na tacni, sada je gore i nemojte stavljati previše krofnica, moraju imati dovoljno mesta da možete da ih okrenete, poklopiti i pržiti dok vam donja strana ne porumeni, ne više od 2 do 3 minute po strani, ali jedniom kad ih okrenete, nemojte ih više poklapati.


Ja ranije nisam nikad poklapala krofne dok sam ih pržila i uvek su bile dobre, ovako mi se više sviđaju.
Vaditi krofne u dublju zdelu, koju ste prekrili sa nekoliko kuhinjskih papira da se ocede od viška masnoće.
Stavljati ih na žicu, dok pržite ostale.
Izmešati prah šećer sa vanilom i posuti ih i po želji, možete ih puniti džemom, lemon curd-om,nutelom.

 
Prijatno!!!!!

Нема коментара:

Постави коментар