понедељак, 2. јануар 2017.

Dimljene krmenadle sa podvarkom i krompirom

Suvo meso i podvarak se ljube ali uz sve ovo još ide i krompir i jabuka, da, jabuka.


Sastojci:
2 manje jabuke
500 g do 750 g kiselog ribanca
2 kašike celog zrna senfa
2 velika ili 3 do 4 manja krompira
2 velike dimljene krmenadle
2 do 3 lista lovorovog lista
1 kašičica ljute tučene paprike
po ukusu so, biber, suvi začin
2 kašike maslinovog ulja
125 ml sos od jabuka

Priprema:
Kupus ribanac, ako je mnogo kiseo, isprati ga pod mlazom hladne vode i dobro iscediti. Ostaviti sa strane. Jabuke oljuštiti i iseći na listove. Krompir oljuštiti i iseći na šnite.

Uzeti pekač, koji je dubok, ali ne mnogo širok. Premazati sa malo ulja. Na dno pekača poređati kriške jabuke, ako imate sos od jabuka, sipati preko jabuka nekoliko kašika i premazati preko jabuka, ako nemate, preskočite ovaj korak. Preko jabuka staviti pola dobro isceđenog ribanca, preko ribanca staviti krompir, koji ste isekli na šnite, posoliti blago, pobiberiti i posuti sa malo suvog začina i preko krompira staviti dimljene krmenadle, kojima ste premazali jednu stranu sa senfom od celog zrna i tu stranu staviti na krompir i onda premazati i drugu stranu sa ostatkom senfa. Preko staviti drugu jabuku, ( kod mene je bila samo jedna jabuka ali je bila džinovska ) isečenu na šnite, ako koristite sos od jabuka, staviti ostatak i premazati preko jabuke,preko staviti ostatak kiselog kupusa, pobacati nekoliko listova lovora, posuti sa tučenom ljutom paprikom ( ako ne volite ljutkasto, stavite slatku tučenu papriku ) i završiti sa krompirom. Pobiberiti, blago posoliti i posuti suvim začinom ali u minimalnim količinama jer kupus i meso su već slani. Preliti sa malo maslinovog ulja.

Pokriti sa folijom i dobro ušuškati svuda okolo da para ne izlazi dok se jelo peče i odozgore poklopiti sa poklopcem od pekača. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 45 minuta. Otklopiti i skinuti foliju ( ja sam ispod folije stavila pek papir da mi se krompir ne zalepi za foliju ) i peći još desetak minuta dok vam malo krompir ne porumeni, po potrebi povećati temperaturu da se bolje zapeče.

Izvaditi iz rerne, ostaviti da se kratko prohladi i poslužiti.


Prijatno!!!!

4 коментара:

  1. Ovo je tako dobra ideja! Baš sam ovih dana razmišljala čime li bi mogla osvežiti podvarak...praviću je prvom prilikom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Kato...mi podvarak volimo na svaki mogući način i nikad ne dosadi...hrana, na kojoj smo odrasli, je uvek najbolja.

      Избриши
  2. Ovo je tako fino, samo me brine, da mi krompir nebi umeksao zbog kiseline kupusa.

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala Zoyo...krompir ćeti definitivno da omekša, neće biti hrskav, ali spoj krompira, jabuke i kiselog kupusa mi je izuzetno lep..ako hoćeš hrskav krompir, onda mora da se peče posebno. Od srca ti hvala na poseti i srećna ti Nova 2017 godina!

    ОдговориИзбриши