четвртак, 26. јануар 2017.

Rolnice sa parmezanom i belim lukom

Toplo predjelo za vas i vaše najdraže a može i za večeru, sa šoljom kefira ili jogurta.


Sastojci: 300 g brašna,250 ml tople vode,5 g suvog ili 10 g svežeg kvasca,1 kašičica šećera,1 kašičica soli, ili po ukusu,1 kašika maslinovog ulja,1 jaje,100 g otopljenog putera,2 do 3 čena pasiranog belog luka,1 do 2 kašike sitnije sečenog peršuna,po ukusu ljuta mlevena paprika, krupnije mleven biber, italijanski začin,oko 50 g izrendanog parmezana na sitnu stranu,oko 50 g krupnije izrendana mešavina italijanskih sireva.

Priprema:
Prvo ćemo da pripremimo starter za ovo testo.
U manju posudu staviti kvasac, šećer, toplu vodu i 75 g brašna, sve izmešati u glatku masu, pokriti i ostaviti na stranu da starter naraste.

Kad je starter narastao ( u zavisnosti od toplote u kuhinji, treba od prilike oko dvadesetak minuta ) dodati kašiku maslinovog ulja, jaje i so i izmešati sa žicom.
Sada postepeno dodavati brašno i zamesiti testo testo, koje treba da bude po malo lepljivo. U zavisnosti od brašna, možda će trebati više a možda ne.
Zamešeno testo pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Dobro pobrašniti radnu površinu i isipati testo na brašno. Rukama testo malo oblikovati i onda rastanjiti testo na oko 1cm debljine u pravougaonik.
Jedan kraj šire strane ispritiskati prstima da rastanjite malo više testo od ostalog testa i blago premazati sa malo vode.
Otopiti puter i u njega dodati pasirani beli luk i vrlo malo peršuna. Premazati testo, ali deo koji ste prstima rastanjili, nemojte.
Posuti sa sitno izrendanim parmezanom ( ostavite malo da pospete odozgore na rolnice, možda će vam biti potrebno još malo parmezana, meni je bilo dovoljno 50 g i ja sam koristila Grana Padano sir ) posuti sa krupnije izrendanim sirom ,krupnije mlevenim biberom, italijanskim začinom, ili samo sa origanom,seckanim peršunom i mlevenom ljutom paprikom ( budite ovde oprezni, nemojte puno ) i zaviti u rolat i kad dođete tamo gde je testo tanje na kraju bi trebalo da se zalepi. U slučaju da vam se malo osušila voda, dodajte još malo vode i zalepite testo.


Testo iseći na pola pa onda svaki deo iseći na rolnice oko 3 do 4 cm.
Poređati ih na pleh, doterati malo gornje delove tako što ćete prstima povući ivice rolnica prema unutra, premazati sa ostatkom putera, posuti sa izrendanim sirom odozgore, po želji možete i staviti malo sitno iseckanog sušenog paradajza,pokriti i ostaviti da odmori dvadesetak minuta.
Uključiti rernu na 200°C i kad se zagrejala peći pripremljene rolnice oko dvadesetak minuta ili dok vam ne porumene, ali ne mnogo.
Ostaviti ih da se ohlade nekoliko minuta i onda ih poslužiti tople i ako želite, možete ih posuti sa sitno iseckanim mladim lukom.
U slučaju da vam rolnice ostanu za sledeći dan, vrlo kratko iz zagrejati u mikro talasnoj ili običnoj rerni i poslužiti sa kiselim mlekom, jogurtom, čajem....

Prijatno!!!

3 коментара: