четвртак, 19. јануар 2017.

Trifle od malina

Ova poslastica je sa vrlo malo kalorija i odlična je kad vam se prijede nešto slatko.


Sastojci:
500 ml gustog jogurta sa ukusom limuna
250 ml gustog grčkog jogurta
500 g smrznutih malina
kockice patišpanja
korica od limuna
po želji, slatka pavlaka, sveže voće
Sastojci za patišpanj:
3 jaja
3 kašike šećera
3 kašike brašna
pola kesice praška za pecivo

Priprema:
Napraviti patišpanj prvo, to možete i dan pre.
Umutiti belanca u šne i polako dodavati šećer i na kraju dodavati jedno po jedno žumance i svaki put dobro umutiti.
Izmešati brašno sa praškom za pecivo i polako sejati iznad posude i spatulom lagano izmešati i sipati u pleh, koji ste prekrili pek papirom, dimenzije 22cm X 33cm.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 10 do 15 minuta ili dok vam gornja korica ne porumeni i stranice se odvoje od pleha.
Izvaditi iz rerne, ostaviti da se kratko prohladi i onda okrenuti na žicu, skinuti papir i ostaviti da se potuno ohladi.
Patišpanj možete peći u plehu, koji god hoćete, jer se kolač kida na komadiće i nije važno da mora lepo da izgleda.

Izneti smrznute maline, sipati ih u zdelu i ostaviti da se odmrznu u soku koji će maline ispustiti.
U veću zdelu izmešati oba jogurta.

Uzeti čaše koje vi volite.
Na dno staviti kockice patišpanja, preliti sa nekoliko kašičica otopljenih malina, zajedno sa sokom, sipati nekolikokašičica jogurta i ponoviti.
Stavite koliko od vi hoćete redova da imate, ali je najbolje po dva reda.
Završiti sa jogurtom, posuti sa izrendanom koricom limuna ili, po želji, ukrasiti sa umućenom slatkom pavlakom, svežim voćem i listićima nane.

Trifles se mogu napraviti ranije i ostaviti u frižideru do upotrebe ili, napraviti i poslužiti odmah.
Ako ne želite da pravite patišpanj, koristite neki kupljen.
Umesto jogurta možete da koristite i poslastičarsku kremu koju ćete napraviti sa belom čokoladom.
a možete napraviti i na ovaj način kremu:
Sastojci:
375ml mleka
375 ml pavlake
5 žumanaca
100 g šećera
1 mahuna vanile ili 1 kašika vanilla paste
Priprema:
Mutiti žumanca zajedno sa šećerom dok ne dobijete gustu i svetlu kremu.

Vrelo mleko uzimati sa kutlačom i polako sipati u žumanca,stalno muteći mikserom,ovo radimo da temperiramo žumanca, u protivnom žumanca će nam se skuvatu u dodiru sa vrelim mlekom..tako uraditi sa 3 do 4 kutlače toplog mleka. Vratiti šerpu sa mlekom na šporet i polako sipati temperirana žumanca nazad u ostatak mleka. Kuvati, stalno mešajući na niskoj temperaturi dok ne dobijete gustu kremu koja bi trebala,kad je dovoljno gusta da prekrije zadnji deo varjače i kad vi povučete prstom da ostavi trag iza sebe.

Krema bu trebala da bude potpuno glatka, ako nije,možete je procediti kroz cediljku u slučaju da niste dobro temperirali žumanca ili umutiti sa štapnim mikserom ( on će razbiti sve grudvice )


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар