недеља, 20. октобар 2019.

Kukuruzni hleb

Ovde smo upoznali dosta novih ljudi, sa nekima od njih smo se baš sprijateljili i često se srećemo, nekad preko nedelje, nekad na vikend, u zavisnosti kad ko ima vremena i onda obavezno nešto pripremimo da zajedno ručamo, neki od tih prijatelja su sami, neki sa suprugom i uvek nam je lepo kad smo zajedno..šalimo se, pričamo viceve, neki igraju šah ili karte posle ručka a neki peru sudove i kuvaju kafu. Sutra se srećemo kod prijateljice, koje smo upoznali početkom ove godine ( baš na Novu Godinu ) i jako smo ih zavoleli, divni ljudi, ali na žalost, prijatelja smo izgubili pre nekoliko meseci i ako smo se znali kratko vreme, jako nam nedostaje, jer je to bio jedan poseban čovek, u pravom smislu, gospodin...


Sastojci:  8 g suvog kvasca, 65 ml toplog mleka, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 60 g otopljenog i ohlađenog putera, 300 ml jogurta ili kefira ( može i mleko ), 1 jaje, 150 g krupnije mlevenog kukuruznog brašna, 400 g sve namenskog brašna +50 g za doradu testa

Priprema:  U veću zdelu sipati toplo mleko, kašičicu šećera i suvi kvasac, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
Otopiti puter i ostaviti da se ohladi.
Jaje blago umutiti viljuškom.
Brašno prosejati i sjediniti sa kukuruznim brašnom i dobro izmešati zajedno.

U nadošli kvasac dodati jaje, so,jogurt, ( umesto jogurta možete da koristite obično mleko samo 250 ml jer mleko je ređe od jogurta, ali meni su svi hlebovi koji su pravljeni sa kefirom, jogurtom ili mlaćenicom mnogo bolji i duže su mekani ) otopljen puter i sve mikserom sjediniti.
Mikser neka radi a vi dodajte 400 g brašna koje ste izmešali sa kukuruznim brašnom i sjediniti sve zajedno.
Mutite mikserom oko 5 minuta ili možete mesiti rukom ali testo je dosta lepljivo onda dodavati po malo od onih 50 g koje ste ostavili na stranu.
Dodavati samo toliko koliko je potrebno da se testo ne lepi previše za ruke.
Meni je trebalo tačno 33 g da dodam da bih dobila testo koje se blago lepi za ruke.
Oprati zdelu pa je premazati sa nekoliko kapi ulja i spustiti testo, koje ste oblikovali u obliku lopte i blago okrenuti nekoliko puta testo da se i ono malo na ulji.
Pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
U zavisnosti od toplote prostorije može da uzme i do 2 sata.

Narasli testo isipati na radnu površinu i možete da koristite preostalo brašno ili posuti radnu površinu gustinom ( ja to radim, nikad ne koristim brašno za valjane testa ) i rastanjiti u pravougaonik, dužina testa neka vam bude koliko je i dužina pleha.
Ja sam koristila pleh koji je 10cm X 30cm a vi možete da koristite i dva manja pleha za hleba.
Plehove premazati sa malo omekšalog putera i dobro posuti sa kukuruznim brašnom svuda okolo i po dnu.
Rastanjeno testo zaviti u rolat. Tako pripremljeno testo preneti u pleh i posuti i odozgore sa kukuruznim brašnom, ako se kukuruz ne lepi za testo, prethodno premažite blago sa malo vode pa tek onda pospite kukuruznim brašnom.
Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo popuni pleh.
Umesto da pravite hleba možete praviti i male kajzerice, testo podelite na 12 do 14 loptica i njih staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom i posuti ih kukuruznim brašnom, pokriti i ostaviti na toplom da se kajzerice udvostruče.

Uključiti rernu na 170°C i kad se rerna zagrejala staviti hleb da se peče i peći oko 30 do 40 minuta ili dok vam lepo ne porumeni odozgore.
Ako pečete kajzerice, rernu zagrejati na 190°C i peći ih oko 10 do 15 minuta ili dok vam ne porumene, ako počne previše da rumeni odozgore prekriti pek papirom.

Ispečen hleb ostaviti u kalupu nekoliko minuta, izvaditi hleb iz kalupa i ostaviti na žici da se hleb ohladi.
Seći nožem za hleb i poslužiti onako kako vi volite.
Ova vrsta hleba, ako se ne pojede odmah, može da se ostavi u nekoj providnoj kesi, dobro zatvoriti i može da vam traje i nekoliko dana.


Prijatno!!!!!



1 коментар: