недеља, 30. децембар 2012.

Švarcvald rolat

                        Ako volite Švarcvald tortu ili kolače sa višnjama, volećete i ovaj rolat.



Sastojci za biskvit:
 
6 jaja
120 g brašna
120 g šećera
prstohvat soli
1 kašičica vaniline esencije ili vanila paste
25 g prosejanog kakaoa
 
    Sastojci za fil:

150 g oceđenih višanja
2 kesice vanilinog šećera
2 kašike višnjevače
300 ml slatke pavlake
100 g mascarpone sira

    i još:

50 g rendane čokolade

 Priprema:

Odvojiti žumanca od belanaca. Belanca umutiti sa prstohvatom soli i ostaviti na stranu. Žumanca umutiti sa postepenim dodavanjem šećera i vanile. Kad su žumanca dobro umućena, sa spatulom sjediniti belanca sa žumancima. Preko toga prosejati brašno i kakao i sve sjediniti veoma nežno, sa spatulom.

Pleh,veličine 30cm X 40cm ili sličnih veličina postaviti papirom za pečenje i izliti smesu u pleh. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 12 minuta, bez otvaranja rerne. Pečeni rolat istresti na vlažnu krpu ( ili po želji, možete posuti suvu krpom sitnim šećerom ) pažljivo odlepiti papir sa rolata i umotati i ostaviti da se rolat ohladi. ( da bi vam rolat imao više krugova uvek motati kraći stranu u rolat, umesto duže ) Višnje dobro ocediti ( ako koristite iz kompota ili zamrznute koje ste prethodno odmrzli )pomešati sa vanilinim šećerom i višnjevačom.

Dok se rolat hladi umutii mascarpone sira sa 1 kašičicom šećera u prahu, dodati slatku pavlaku i sve zajedno umutiti. Ohlađeni rolat odmotati, premazati sa dve trćine fila. Višnje poređati na početku rolata u dva tri reda i sve zajedno umotati.

Premazati sa ostatkom fila i ukrasiti rendanom čokoladom i višnjama. Ostaviti nekoliko sati u frižider, iseći na parčiće i poslužiti.

Po želji možete izostaviti mascarpone sira ali onda dodati kesicu učvršćivača za šlag.

Prijatno!!!!

Švarcvald rolat

4 коментара: