четвртак, 27. фебруар 2014.

With Yoli for her bithrday

My dear Yoli...HAPPY BIRTHDAY!!!!
I wish you all the happiness in your life and I am very happy  to know you trough your blog, which, by the way, I love very much. I tried many recipes of yours and we really enjoyed them.
All the best today and every day.
Hugs and kisses.


Today I prepared two of your recipes for your birthday....

Šapice punjene pekmezom

 

Sastojci:

      200 g putera za kolače
     100 g šećera
     150 g mlevenih oraha
     1 žumance
     1 kesica vanilinog šećera sa ukusom limuna
     300 g univerzalnog brašna
     pekmez od šljiva

 

Priprema:

 

Umutiti puter sa šećerom i vanilinim šećerom u penastu smesu, dodati žumanac i umutiti da se sjedini sa puterom.
Dodati mlevene orahe i rukom izmešati i na kraju dodati brašno i sve umesiti u glatku smesu.
Oblikovati u loptu,zaviti sa najlonom i ostaviti u frižider da odstoji, najmanje 30 minuta.
Izvaditi testo. Podmazati kalupiće za šapice ( moji su teflonski i nisam ih morala podmazivati ) i užimati testo u veličini oraha i obložoti kalupiće sa testom, ali u sredini mora biti malo udubljenje,gde ćete staviti po kašičicu džema. Sa pola testa puniti a sa ostatkom testa pokriti kalupiće.
Ako nemate kalupiće za šapice, uzimati po malo testa i razvaljati sa oklagijom između dve folije u krug,staviti džem u sredinu testa i zatvoriti svuda okolo da džem ne iscuri prilikom pečenja.
Uzeti deo testa rastanjiti između dve folije ili najlona i prekriti kalupiće. Prstima preći preko ivice kalupa da odstranite višak testa a taj višak ćete ponovo koristiti za ostale šapice.
Kad ste završili sa punjenjem kalupića peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C dok vam blago ne porumene.
Ohladiti ih, posuti sa prah šećerom i poslužiti.

Prijatno!!!!!

Frico 

 

  Sastojci:

      4 srednje veličine krompira
     2 male ljutike/luk arpadžik
     1 mala ljuta papričica
     2 čena belog luka
     1 kašika maslinovog ulja
     400 g izrendanog Gouda sira ( ili bilo koji drugi, lako topljivi sir )
     50 g parmezana
     1 kašika seckanog peršuna
     so i biber

Priprema:

Ovde se mora imati tiganj u kome se ne lepi jelo ( teflon, keramički ili koji već koristite )

Krompir oljuštiti i iseći na sitne kocke i ostaviti ga u vodi da malo odstoji. Ocediti od vode, osušiti krompir i staviti u tiganj, u koji ste prethodno sipali kašiku ulja, da se prži zajedno sa sitno iseckanim lukom i belim lukom i povremeno promešati. Tiganj možete poklopiti da se krompir brže isprži a i ne morate.

Isprženi krompir izgnječiti sa viljuškom, dodati soli i bibera po ukusu,sitno iseckan peršun ( ja sam dodala i jednu mali ljutu papričicu, očišćenu od semenki ) i sve izmešati.

U to dodati izrendani sir i sve dobro izmešati i pržiti da se odozdole uhvati korica.Pomoću tanjira okrenuti da se zapeče i sa druge strane a ako ne možete da ga okrenete staviti u rernu ispod gornjeg grejača da se zapeče.

Ostaviti  nekoliko minuta u tiganje da se sir malo stegne, da lakše isipate na tanjir, trebalo bi samo da sklizne iz tiganja. Dok je još toplo, iseći na parčiće i poslužiti.

Poslužiti sa paradajz salatom, turšijom ili šta već vi volite.


 Prijatno!!!!!

 

 


6 коментара:

  1. Zoki, everything is perfect, you did a great job! Thank you - you know what I mean. :)
    I'm sure that Yoli will like your choice. :)
    Hugs and kisses, my dear friend! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. It was my pleasure to be part of Yoli's Birthday celebration and I wish that everything is great today for her birthday. For you, my friend, hugs and kisses:))

      Избриши
  2. Zoki, you are so kind with our fairy! Lovely hearthcoming wishes and wonderful recipes!!! The frico is in my to-do list, too :)
    Hugs for you, dear!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. TiKi, it was my pleasure to do for Yoli and i think this is great idea of yours how all of us bloggers can celebrate each others birthdays. Hugs and kisses,. my dear TiKi:))

      Избриши
  3. Благодаря ти от сърце, скъпа моя приятелко! Такава страхотна изненада, просто не зная какво да кажа! Прегръщам те силно и още веднъж ти благодаря от цялата си душа!

    ОдговориИзбриши