недеља, 23. фебруар 2014.

Praline s pistaćima

Pririodni sastojci s crnom čokoladom. 


Sastojci:

     150 do 200 g crne čokolade 70% kakaoa
     100 g slanih pečenih pistaćia
     2 kašike soka od sveže pomorandže
     3 suve urme
     4 do 5 kapi prirodnog ulja od pomorandže ili 1 kašika izrendane korice
     celih pistaćia za onoliko koliko imate pralinica
     kalup za praline

Priprema:

Na pari otopiti čokoladu staviti u zamrzivač da se ohladi i ponovo je otopiti na pari ( na ovaj način temperirate čokoladu ) premazati sa četkicom kalupić za praline i ostaviti  kalup, premazan čokoladom, u zamrzivač oko 5 minuta ili duže.
Izvaditi kalup i premazati još jednom i ponovo vratiti u zamrzivač.

Dok je kalup u zamrzivaču napraviti punjenje.
Očistiti pistaćio od ljuske i staviti u multipraktik, dodati urme, kojima ste izvadili košticu ( sledeći put ću probati sa kajsijom, volim taj ukus ) izrendanu koricu od pomorandže ( ja sam koristila prirodno ulje od pomorandže jer nemam neprskane pomorandže ) i na kraju dodati sok od sveže isceđene pomorandže, ako nećete davati deci ove praline, umesto soka možete koristiti i liker od pomorandže i sve samleti ali ne u glatku smesu, već da ima malo sitnih komadića voća i pistaćia ( umesato pistaćia možete koristiti pečene lešnike )
Ostaviti smesu u frižider da se malo stegne.
Uzimati po malo smese i dlanovima napraviti manje kuglice i kad ste završili u svaku kuglicu utisnuti po jedan očišćen pistaćio,ponovo oblikovati i utisnuti kuglicu u kalupić premazan sa čokoladom.
Ostatkom otopljene čokolade ( ako se čokolada ohladila, samo je ponovo otopite na pari ) sipati kašičicom preko pralina i sa tupom stranom noža skinuti višak sa kalupa.
U zavisnosti od veličine kalupa za praline, možda će trebati više ili manje čokolade, ja sam dobila 22 manjih pralinica.
Ideja je odavde a ja sam ih pravila po svom.

Prijatno!!!!

6 коментара:

  1. Divne su ti pralinice, a i nadjev mi zvuči super i dala si mi dobru ideju za sušene marelice u pralinama!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno.Ja volim sušeno voće a kajsija mi se sviđa jer ima jako lep i ukus i miris i bude fantastičan kontrast sa belom čokoladom. Topli pozdrav.

      Избриши
  2. So sweet and yummy! :) Well done, Zoki, and have a nice evening, my friend! :)

    ОдговориИзбриши
  3. What beautiful chocolates! My admirations, Zoki!!! :)

    ОдговориИзбриши