петак, 28. фебруар 2014.

Plantain ( banana za kuvanje ) za doručak

Pre mnogo, mnogo godina, kada sam živela sa decom u zgradi, komšinica preko puta mojih vrata je bila iz Gvatemale....jednom je ovo pripremila i donela, deci i meni se jako dopalo i znala sam da im tada češće pripremim, nekada za doručak, nekada kao poslasticu. Zaboravila sam na njih, dok juče, sasvim slučajno videh divne žute plantain...danas smo ih jeli za doručak i ostalo je mužu i za desert.


Sastojci:

po 1 banana za kuvanje po osobi
50 g putera ( ili po potrebi )
1 kašika vrhom puna braon šećera
kisela pavlaka
slatka pavlaka
sladoled
med
javorov sirup

Priprema:

U dublji i veći teflonski tiganj staviti puter i braon šećer i na tihoj temperaturi pustiti da se otopi i sjedini.

Bananu za kuvanje oljuštiti i iseći na kolutove ili iseći na pola po dužini i onda na manje komade. Pržiti ih u mešavini putera i šećera ( ove banane nemaju ukusa zato im dodajemo šećer ) dok ne porumene.

Ispržene banane staviti na tanjir, malo će se zalepiti za tanjir zbog šećera,podvući viljušku i i sa viljuškom ih odvojiti od tanjira.

Stavljati red banana sada možete koristiti slatku umućenu pavlaku ili kiselu pavlaku, ( odlično se slaže sa ovako slatkim isprženim bananama ) preliti sa malo meda, po želji možete staviti i seckane orahe ili lešnike, opet red banana i red pavlake.

Ovako pržene banane se mogu poslužiti i sa kuglom sladoleda ili ih zaviti u palačinke i preliti odozgore sa medom ili javorovim sirupom uz malo umućene pavlake sa strane.....opcije su velike, samo pustite svoju maštu.




Prijatno!!!!!

6 коментара:

  1. Plntan ovde jedemo redovno.Vrlo lako se dolazi do njega jer je omiljen kod ostrvskog stanovnistva .Pecen ili sa testom.Ovako nisam probala.Mnogo lepo izgleda

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Džoli. Ovde ga možeš naći u svakoj prodavnici jer ljudi sa Kariba ih jedu jako puno .Ja ih volim pripremljene na ovaj način a sigurna sam da ima još mnogo načina pripreme. Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Volim ovakve deserte i ovaj mi odlično zvuči i izgleda, a posebno mi je zanimljivo što u cijelu kombinaciju ide i kiselo vrhnje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. joj Branka i ja...meni je dodatak kisele pavlake baš ono što im treba, taj po malo kiselkasti ukus. Hvala ti puno i pre neki dan sam malo šetala po tvom blogu...pa ti si zaista kraljica marmeladi, u svom životu nisam videla toliko vrsta marmelada. Topli pozdrav, draga moja Branka.

      Избриши
    2. Hvala ti Zorice na posjeti mome blogu i drago mi je da ti se sviđaju sve moje kombinacuije marmelada. Iako ih u zadnje vrijeme ne radim toliko još ubjek jako uživam u njima. Ne radim velike količine, ali su zato raznovrsne :)

      Избриши
    3. E da sam ti samo malkice bliže.ovako, daleko sam pa ti ne mogu ukrasti ni jednu teglicu.Uživajte u svim tim marmeladama.Pozdrav, draga moja Branka.

      Избриши