петак, 21. фебруар 2014.

Pileći pilav

Sećam se kad sam prvi put probala ovo, tako jednostavno a izuzetno ukusno, jelo kod prijateljice pre mnogo, mnogo godina i od tada sam ga zavolela. Moja deca ga obožavaju, a ja bih mogla da ga jedem i da ne znam šta mi je dosta.


Sastojci:

Pileći batak i krabatak ( količina po želji )
začini po ukusi
sveže samleveni biber
1 struk praziluka
1 veća šargarepa
nekoliko čenava sitno iseckanog belog luka
sitno iseckan peršun
ulje za dinstanje
pileća supa
250 g pirinča okruglog zrna

Priprema:

Ako imate celu kokošku, iseći na komade, batake, karabatake i krilca iskoristiti za pilav, odvojiti belo meso od kostiju i iskoristiti za neki drugi ručak  a od kostiju, nogu i vrata skuvajte supu, pola iskoristite da nalijete pilav a od ostatka pripremite supu za ručak.
Piletinu očostiti od viška masnoće,oprati, osušiti i posuti sa suvim začinom koji koristite za piletinu i biberom ili samo posoliti i pobiberiti i ostaviti sa strane dok pripremate ostalo povrće.

U šerpu sipati ulje i na vrućem ulju propržiti piletinu sa svih strana da vam meso porumeni. ( ja kožicu ne skidam dok spremam jelo,  to radim kasnije pre jela, vi radite kako vi volite ) Izvaditi piletinu u posebnu šerpicu, zaklopiti i ostaviti sa strane.

U isto ulje staviti sitno iseckan praziluk, šargarepu isečenu na kolutove i sitno iseckan beli luk i pržiti sve dok luk ne omekša i na kraju dodati pirinač, koji ste očistili i oprali ( ja ga obično perem u cediljku ispod česme, dokle god voda ne bude bistra ) dodati začine i sve izmešati i pržiti nekoliko minuta sve zajedno, na kraju dodati sitno iseckan peršun i naliti sa supom.

Uzeti vatrostalnu posudu sipati pirinač odozgore naređati piletinu, koju ste prethodno kratko propržili  i ako je potrebno dodati još malo supe, treba da vam prinač bude potpuno u tečnosti.
Mi volimo da je malo ljuto, ja dodam i nekoliko sitnih ljutih papričica.

Poklopiti ili pokriti sa alu folijom,zatvoriti svuda okolo da para ne izlazi i peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 30 minuta, otklopiti i ako imate još tečnosti ostavite da tečnost ispari,probati da li je pirinač kuvan, ako nije, a nemate više tečnosti, samo dodajte još malo tečnosti, dok pirinač ne omekša.

Ostaviti da se malo ohladi i poslužiti sa zelenom salatom.

Prijatno!!!

4 коментара:

  1. Kakav Rizoto kakvi bakrači ništa be pilava a još kd vam Zoki skuva,njam

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Volim ja ta naša obična jela, koja nas podsećaju na detinjstvo i mamu.Hvala draga Džoli i pozdrav za tebe.

      Избриши