понедељак, 11. август 2014.

Bulgur ( kuskus ) salata



Ovo je nešto što vrlo često pravim u ovim letnjim danima, probajte, vrlo osvežavajuća salata ili kompletan obrok.



Sastojci:


150 g bulgura ( krupnijeg ili kuskusa )
1 veza peršuna
1 limun,sok i korica
100 ml dobrog ulja od maslina
10 malih cherry paradajza
1 srednja glavica ljubičastog luka
1 veci krastavac
1/2 naranžaste papike
1/2 žute  paprike
5-6 struka mladog luka
2 šipke celera
1/2 crvene paprike
nana sitno iseckana,po želji i ukusu
soli i bibera po ukusu
50 g pečenog i usitnjenog badema


Priprema:


Bulgur preliti sa provrelom vodom, poklopiti i ostaviti dok ne upije svu vodu ( otprilike oko 90 minuta do 2 sata )

Rastresti viljuškom i ostaviti sa strane.

U zdelicu izrendati koricu i iscediti sok od limuna, dodati maslinovo ulje,so i biber i sve umutiti sa malom žicom za mućenje.

Svo povrće oprati i iseckati na sitnije kockice.

Dodati rastrešenom bulguru ( ja nekad pravim isto ovako i sa kuskusom ) preliti sa umućenim prelivom od limunovog soka i sve obro izmešati. Ostaviti nekoliko sati u frižideru, da se ukusi sjedine.

Poslužti kao prilog mesu sa roštilja a može vam biti i kompletan bezmesni ručak.

Po želji, možete dodati isitno iseckano pileće meso.


Mali savet: Da dobijete što više soka iz limuna, operite ga, osušite i stavite u mikrotalasnu pećnicu za jedan minut, malo ga provaljati na radnu površinu, iseći i iscediti sok.

Prijatno!!!!!

2 коментара:

  1. uf Zoki, ne znam jeli ljepsi recept ili fotka... savrsenstvo

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti milice moja. Ova salata nam je često na stolu leti, idealna mi je uz roštilj a može se jesti i bez mesa.

      Избриши