субота, 30. август 2014.

Pečeni džem od šljiva sa ukusom ruma


Ovaj je jedan od mojih omiljenih i mama ga je pravila svake godine, koliko god da ga je napravila, uvek se pojeo. Svako ima svoju verziju ovog džema, ovo je moja.



Sastojci:


5 kg zrelih šljiva
400 g šećera
4 kesice vanilinog šećera sa ukusom ruma
4 kašike ruma
ako želite,sok od limuna


Priprema:

Šljive oprati,prepoloviti i izvadite koštice.
Staviti sve šljive u veliki pekač ( ako ne volite da se kožice od šljiva osete, iseći ih na sitnije delove ili ih samleti na mašini za meso ili štapnim mikserom ,ja volim te kožice i samo ih prepolovom na pola ) uključiti rernu na 185*C i staviti šljive u rernu da se peku.

Kad su šljive počele da ispuštaju sok posuti sa šećerom i sve dobro izmešati i vratiti nazad u rernu.

Peći džem/pekmez oko 2 do 3 sata,povremeno promešati sa varjačom i kad počne da se zgušnjava dodati vanilin šećer i rum,sve dobro sjediniti i vratiti u rernu da se dopeče.

Džem je gotov, kada varjačom povučete po šerpi i dno šerpe se vidi iza varjače.

Oprane,sterilisane i vruće tegle napuniti vrućim džemom i ako hoćete možete ih vratiti u rernu da se malo zapeče ili zatvoriti sa poklopcima, uviti u ćebe i ostaviti da se tako ohlade. Topli džem prilikom hlađenja će napraviti sam vakum.

Ostaviti u špajz i uživati kasnije u njemu.


Drugi način pravljenja ovog džema je staviti u pekač red šljiva red šećera,ostaviti tako preko noći da odstoji i peći sledećeg dana.

Ja ne vidim razliku u džemuizmeđu ova dva načina, zato radim na prvi način.

Količina šećera puno zavisi od slatkoće voća,ja volim da osetim voće u džemu a ne šećer.Vi stavite šećer po vašem ukusu.

Ako želite da imate gusti džem, za kiflice, samo ga treba duže peći.

Po želji možete nacediti sok od limuna, džem će vam biti crveniji ( ja nisam dodala limunov sok )

Takođe, ako želite da imate glatki džem, onda ga smrviti sa štapnim mikserom, ja volim da imam komadiće voća i da osetim onu kožicu u džemu.


Prijatno!!!!!

8 коментара:

  1. tako volim dzem od sljive.... ovaj tvoj je divan Milice

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Obožavam ga, juče otvorih zadnju teglu od prošlogodišnje ture. Ove godine ne znam hoću li ga praviti, prijatelji posekli šljivu, jedino ako ih nađem na pijaci. Da si mi bliža.Hvala ti punoooo.

      Избриши
  2. Odlična zimnica koja svojim mirisom mami da se proba :)

    ОдговориИзбриши
  3. Ja sam svake gosdine pravila džem od šljiva na više načina ali ove godine neću, obzirom da ga nismo pojeli ni prošlogodišnji. Ovaj tvoj džem ima tako lepu crvenastu boju iako, kažeš da nisi stavljala limunov sok. I ja volim da osetim ljuskice a ako se melje onda je to pekmez. Pozdravljam te puno!

    ОдговориИзбриши
  4. Draga moja Zorice, ovo je prvi put da smo sav džem pojeli, mi obično ne pojedemo ni pola od zimnice koju ostavim, jer ovde svega preko cele godine i cene su vrlo pristupačne, jedino kad se nešto uželimo od zimnice onda to jedemo.Kiseli kupus obavezno pojedemo, ali ne ostavljam više od petnaestak glavica...ove godine neće biti šljiva.Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  5. Zoki samo da pitam, koje vrste šljiva si koristila jer mi nemamo ovde stenlejke ,samo one velike okrugle.Džem ti je divan nije ni čudo što se sve pojede!

    ОдговориИзбриши
  6. Prosle godine sam ga prvi put pravila. Toliko mi se dopao da sam 3-4 ture napravila jer sam se bojala da ne zafali ;)

    ОдговориИзбриши