субота, 23. август 2014.

Pita sa šunkom, sirom i jajima.............

Pita, koja meni lično, je lepša od bureka...možete je poslužiti za doručak ili večeru.


Sastojci:

450 g lisnatog testa ( integralno ili obično )

Sastojci za fil:

300 g tanko sečene šunke;pileća,ćureća...
250 g mekog i lako topljivog sira ( havarti,beli cheddar,gouda )
4 do 5 struka mladog luka
1 kašika sitno iseckanog peršuna
50 g Grana Padano
9 jaja ili 18 prepeličijih jaja
sveže samleven biber

i još:

1 jaje za premazivanje
pola kašike vode


Priprema:

Lisnato testo rastanjiti i iseći dva kruga od oko prečnika od 30cm.( ja kupujem već rastanjeno testo i samo sam isekla dva kruga )

Kalup za pite ( pie ) sa pomerajućim dnom obložiti sa lisnatim testom i ako vam malo visi preko kalupa, u redu je, kasnoje to možete iseći ili zaviti okolo.


Šunku iseći na 4 dela , moja je bila okrugla i polovinu te šunke staviti preko testa, da se parčići preklapaju.


Posuti sa polovinom seckanog mladog luka i peršuna i izrendati malo manje od polovine Grana Padano preko mladog luka i preko tog sira naređati parčiće sira, ako su preveliki parčići,iseći na pola. ( ja sam koristila Havarti sir, koji je veoma mekan i lako topljiv )


Preko sira posuti ostatak mladog luka i peršuna i razbiti jaja preko, ali pazite da vam ostanu cela žumanca.

Pobiberiti sa sveže samlevenim biberom. Nemojte soliti jer šunka je već slana.

Ja sam koristila prepeličja jaja koja sam kupila baš za ovu pitu jer su mi sitnija i lepše će pita izgledati kad se iseče, vi, ako ih nemate, koristite sitnija kokošja jaja.


Preko jaja naređati ostatak šunke ( ja nisam imala dovoljno, kod mene je muž pojeo jedan deo, mislim da sam imala oko 200 g ) i izrendati ostatak Grana Padano sira, ostaviti vrlo malo da narendate preko gornje kore a ako nećete i ne morate.


Preneti drugi krug od lisnatog testa preko šunke i dobro zatvoriti svuda okolo da se testo ne razdvoji prilikom pečenja,ako hoćčete višak testa možete odseći nožem ili ga uviti kao pletenicu i ostaviti preko gornje kore.

Uključiti rernu da se zagreje na 200*C.

Premazati koru sa umućenim jajetom u koje ste sipali pola kašike vode.

Izrendati preko premazane kore ostatak izrendanog sira.

Peći oko 20 minuta i ako vam testo počne previše da rumeni,pokriti sa pek papirom i peći još 10 minuta.

Izvaditi i ostaviti da se ohladi u kalupu.



Ohlađeno iseći na šnite i poslužiti sa salatom ili bez.


Prijatno!!!!!




Recept sam videla na video blogu kod Joy of Baking.

Umesto lisnatog testa mogu se koristiti i kore za pitu, tako ću je sledeći put napraviti.

Uzeti 3 do 4 kore,staviti jednu koru,koju ste malo pogužvali, u kalup i porskati sa malo vode i ulja, drugu koru tako isto i tako uraditi i sa ostale dve kore,preko kora staviti fil i završiti na isti način sa korama kao što ste i počeli i peći kao što pečete pite.

Ohladiti i iseći na šnite i poslužiti.

8 коментара:

  1. Oh my God, Zoki... You made so delicious pie (let's say it's pie). I really love it! It's beautiful, tasty and so rich..
    Hugs, my dear friend!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gery, I agree with you 100%. This is amazing pie and we enjoyed it very much. Hugs, my dear friend:))))

      Избриши
  2. Baš se lepo šareni na tanjiru, a sigurna sam i da je savršeno ukusno!

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala Nina..odlična je i topla i hladna. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala na receptu, moram ovo probati! Izgleda ukusno! Ja volim prepeličja jaja, pa će ovo biti jako fina pita za mene.

    ОдговориИзбриши
  5. Martina, biće mi drago da je isprobaš a prepeličja jaja su puno zdravija da se jedu, mada mi jedemo i jedna i druga. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  6. Super mi je ova pita, nama bi bila odličan ručak ! Prepeličja jaja baš i ne koristim , kod nas im je cijena malo brrr...., ali rado bi ih isprobala i tako mi divno izgledaju u ovoj piti !

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala Branka, originalna pita je pravljena sa manjim kokošjim jajima, tako da možeš i ti sa njima. Hvala ti puno i čekam da mi javiš kako ti se dopalo.

    ОдговориИзбриши