петак, 22. август 2014.

Salata od krastavca i avokada

Ovakve salate su idealne za vrele letnje dane, kod nas nije baš najtopliji dan, samo +18*C ali nam je i pored toga  prijala.
Juče nam je komšinica donela mladog luka,ljute papričice, tikvice, paradajza iz bašte i nešto od toga je završilo i u ovoj salati.


Sastojci: 1 manji engleski krastavac, 1 veći avokado, 2 struka mladog luka, 2 čena belog luka, 1 mali feferončić, 2 štapića celera, sok od pola limuna, 250 ml gustog grčkog jogurta ili kisele pavlake, morska so i sveže samleveni biber, po ukusu sitno iseckana nana i nana za dekoraciju

Priprema: Svo povrće,osim avokada, oprati, sitno iseckati i staviti u veću zdelu.
Avokado raseći na pola  i iseći na sitnije kockice i preliti sa kašikom soka od limuna, ostatak dodajte u jogurt ili u pavlaku, ako je koristite.

2/3 isečenog avokada staviti u zdelu sa ostalim sitno iseckanim povrćem a ostalo ostaviti za dekoraciju.

Dodati kiselu pavlaku, posoliti i pobiberiti po ukusu, sve lagano izmešati i poslužiti dobro rashlađenu.

( Obično kad pripremam hladne salate, rashladim svo povrće jer se bojim da ćemi zbog dodatka soli krastavac otpustiti višak vode i da ćemi salata biti vodnjikava, vi uradite onako kako već radite. )


Ako hoćete da poslužite u ovoj "korpici" od šargarepe ( vizualno će izgledati mnogo lepše, mada ne morate ) uzeti kraću a deblju šargarepu, oljuštiti je i skuvati je celu, ali je nemojte prekuvati.
Na mandolini, mislim da se tako zove, iseći šnite po celoj dužini, oko 3 za svaku korpicu, uzeti neki veći okrugli kalup, obložiti okolo kalupa sa unutrašnje strane šnitama kuvane šargarepe i puniti sa pripremljenom salatom.
Kad ste napunili, pažljivo izvući kalup,dekorisati sa listovima nane i poslužiti.


Ja sam mom mužu poslužila sa koktelom od aronije a sebi sa čistim sokom od aronije ( juče i danas sam sva bila u aroniji, morala sam potrošiti zalihe aronije koje sam imala u zamrzivaču jer ovogodišnja će uskoro stići. Drugarica se potrudila da me snabde sa aronijom i veoma sam joj zahvalna na tome. Naša ove godine nije baš nešto puno rodila, ali će biti jedna kesica bobica, dovoljno za nas. )


Prijatno!!!!!!

2 коментара:

  1. Zoki, you made a very good decision for summer dish. :) I really like it!
    Hugs, my dear friend!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. This is one of my most liked salads for summer...it is healthy and cool for hot summer days. Hugs and kisses, my dear Gery:))))

      Избриши