уторак, 19. август 2014.

Lisnata pogača 2

Sečam se ove Lanine pogače kad ju je objavila kao ulaznicu za blogersku igricu " ajme, koliko nas je " i dopala mi se na prvi pogled...obećala sam sebi da ću je isprobati......naravno da sam na svoje obećanje zaboravila.....


....dok nisam naišla recept na Coolinarici za lisnatu rolat pogaču, koju je Jeka tako dobro napravila da joj nisam mogla da odolim,jednostavno sam je morala napraviti.


Dok sam komade rolata ređala u pekač, nekako mi je ovo ređanje bilo poznato, ali nikako se nisam mogla setiti odakle mi je poznato.....dok mi se nije upalila sijaličica u glavi,odakle mi je to poznato...pa to je Lanina lisnata pogača.

Pre nekoliko dana smo išli kod prijateljice na slavlje i pošto sam imala dovoljno vremena, reših da joj napravim  pogaču i naravno, setih se Lanine pogače.

Uveče sam pripremila sve što mi je bilo potrebno da bih je ujutru zamesila, Lana je koristila meko brašno, ja ne znam koje je to brašno ovde u Kanadi, obično koristim univerzalno brašno i brašno za hleb kad mesim hleb, nekako mi je hleb mnogo bolji kad pomešam ta dva brašna.
Stavila sam 450 g univerzalnog brašna i 300 g brašna za hleb.

Ujutru kad sam ustala,popijemo muž i ja kafu i kad sam trebala da pripremim kvasac i mleko za hleb, hoćeš, mleka više nije bilo u frižideru...uh što sam bila ljuta na muža jer on ga je pojeo sa pahuljicama za doručak i pošto mi obližnja prodavnica još nije bila otvorena, šta sam drugo mogla nego da se snalazim kako znam i umem. Sreća moja da u frižideru uvek imam mlaćenicu, kiselo mleko i kefir, uzela sam 150 ml mlaćenice  a u 100 ml tople vode sam stavila kvasac i kašičicu šećera.
Testo sam mutila sa mikserom na koji sam stavila spiralne nastavke a na kraju sam ga domesila rukama.


Lana, pogača je bila pravi hit, nije ostalo ništa od nje a ja je ni probala nisam, ali zato je moj muž jeo i za mene i rekao mi je da je pogača odlična,što su potvrdili i svi ostali gosti, koji su bili na večeri.

Od srca ti hvala na ovoj odličnoj pogači, ali od majstorice, kao što si ti, nije se ništa drugo ni očekivalo.


Link za originaln recept ove divne  pogače ćete naći na Laninom blogu, La cuisine creative.
Sastojci za testo: 750 g brašna, 16 g suvog kvasca,kašičica i po soli, 2 kašike ulja, 2 jaja, 1 dl toplog mleka, 1.5dl mlaćenice i 1 dl mineralne vode.
Za premaz: 250 g putera za premazivanje i 1 jaje, susam ( sastojci su za moj podsetnik )


Toplo vam je preporučujem i neka vam je prijatno!!!!!

10 коментара:

  1. Divna je! Obožavam takve pogače i one su mi pravo otkriće otkad sam krenula pisati blog

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Zorice, diiiivna je... hvala puno na isprobavanju i drago mi je da je receptic fino posluzio, da znas da mi se jako dopada u okrugloj verziji.:))) Saljem lepe pozdrave!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana, kao prvo, tebi od srca hvala na fantastičnoj pogači, koju ću malo češće praviti...jako mi se sviđa testo i način izrade, a u ukus ne sumnjam.
      Topli pozdrav.

      Избриши