четвртак, 7. август 2014.

Čupava kata

Najavili su se gosti, mora se nešto na brzinu da pripremi.Znajući da muž voli jabuke,odlučila sam da napravim čupavu katu sa filom od jabuka, suvog grožđa i oraha.




Sastojci:

750 g brašna
250 g putera
200 g šećera
16 g ili 1 kesica praška za pecivo
3 žumanceta
150 g kisele pavlake
limunova korica
1 kašika vanilla paste ili 1 kesica vanilinog šećera

Sastojci za fil:

1.5 do 2 kg izrendanih jabuka
200 g seckanih oraha
150 g suvog grožđa
2 kesice vanilinog šećera sa ukusom ruma
2 do 3 kašike griza
100 do 150 g šećera ili u zavisnosti od slatkoće jabuka
cimet po ukusu


Priprema:


Prosejati brašno i prašak za pecivo. Dodati hladan puter i rukama sjediniti puter sa brašnom, dok ne dobijete sitne mrvice.

Dodati žumanca, šećer, vanilu, kiselu pavlaku,limunovu koricu i zamesiti glatko testo.

Podeliti testo na pola zaviti u providnu foliju, jedan deo staviti u frižider a drugi deo u zamrzivač.

Jabuke oljuštiti i izrendajte na krupno. Dodati suvo grožđe, sitnije seckane orahe, vanilin šećer, šećer po ukusu ( ja sam stavila 120 g šećera, jabuke su bile dosta slatke ) i cimet ( ja sam stavila vrlo malo cimeta jer gošća ne voli cimet a njen muž voli a cimet volimo i mi i kome sad ugoditi )

Uzeti vatrostalnu posudu,veličine 25cm X 33cm ili sličnih veličina,podmazati sa hladnim puterom i sada, testo možete razvaljati u veličini posude, na blago pobrašnjenoj radnoj površini i pomoću oklagije preneti u posudu, ili staviti testo u posudu i rukama ga rastanjiti.

Uzeti deo testa iz zamrzivača i izrendati testo preko jabuka ili rukom kidati manje komadiće i pobacati preko testa.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C oko 35 do 40 minuta ili dok vam gornje testo blago ne porumeni.

Ohladiti, iseći na kocke,posuti sa prah šećerom i poslužiti.

Kod mene nije imalo prilike da se ohladi,sečeno je toplo.

Prijatno!!!!!!!

Нема коментара:

Постави коментар