среда, 20. август 2014.

Restovan krompir

Jedno od retkih jela, koje sam kao dete mrzela i dugo, dugo ga nisam pravila,dok davnih devedesetih godina ne odoh sa prijateljima u Chicago kod njihovih rođaka.
Dok nas je domaćin vodio u šetnju, domaćica je ostala kod kuće da spremi ručak.
Kad smo se vratili, ručak je bio na stolu i pored svog ostalog jela bio je i restovan krompir. 
Ja uvek volim da probam jelo tako što sipam malo pa i ako mi se ukus ne dopadne, pojedem jer nije mnogo....koje je to bilo iznenađenje kad sam probala,oduševila sam se ukusom i od tada, uvek pravim na taj način i nema onog ko ga ne voli.Moja deca se dave u njemu, jedu ga sa prženim jajetom, sa mesom, bez mesa sa salatom......



Sastojci:

1 kg krompira
2 veće glavice crnog luka
1 struk praziluka ( samo beli i svetlo zeleni de )
3 do 4 crvene paprike roge
po ukusu; suvi začin, biber,so, crvena dimljena paprika
1/2 kašičice ili po ukusu, mlevene ljute paprike
sitno iseckan peršun
ulje za prženje

Priprema:

Izabrati krompire osrednje veličine, dobro ih oprati i izribati sa četkom za krompir, staviti u šerpu, naliti sa vodom da su svi krompiri u vodi i dodati kašičicu soli.
Kuvati ih dok se ne skuvaju, pazite da im se ljuska ne raspuca,onda su nekako vodeni. Ocediti vodu i ostaviti da se krompir ohladi samo toliko da možete da oljuštite ljusku.

Dok se krompir kuva u veći i širi tiganj sipati ulje i zagrejati na osrednjoj temperaturi ( umesto ulja, po želji se može koristiti i mast ), dodati sitno iseckan crni luk i pržiti ga na tihoj temperaturi, da omekša, kad omekša dodati sitno iseckan praziluk i krupnije sečenu crvenu papriku, ako volite možete dodati i 1 ljutu papriku, ali onda izostavite mlevenu ljutu papriku sve to pržiti na osrednjoj, više nižoj temperaturi, dok povrće ne omekša.

U ispržen luk i papriku dodati začine po vašem ukusu, mlevenu dimljenu crvenu papriku i sjediniti sa lukom.

Oljušten krompir seći na deblje šnite, dodati u ispržen luk i pržiti zajedno sa lukom oko 5 minuta, ali morate stalno da mešate, da se ukusi sjedine. Pazite da vam krompir ne zagori.
Kad mešate krompir, gledajte da ga ne smrvite mnogo, da vam ostanu komadići krompira.

Poslužiti toplo, posuto sa malo sitno iseckanog peršuna, kao prilog ili samostalno jelo sa salatom po vašem izboru.



Prijatno!!!!

8 коментара:

  1. Ne sećam se kad sam ga poslednji put pravila, hvala što si me podsetila, recept ti je odličan

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Lela. Isti slušaj i kod nas, ne pamtim kad sam ga pravila a kad ga napravim, ne znamo šta nam je dosta. Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  3. Super ti je ovaj recept Zoki! Volim krompire I cesto su na trpezi a ovaj tvoj ce biti uskoro isproban :-) Pozdravljam te!!

    ОдговориИзбриши
  4. Za razliku od tebe, ja sam ga uvijek voljela. Ne sjecam se samo da je mama ikada stavljala papriku.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jasna, verovatno su ga pravili svuda, mahom slično, crni luk,mlevena paprika i krompir...meni je ova paprika totalno promenila mišljenje i sada ga obožavam.Pozdravljam te.

      Избриши